galéria megtekintése

Júliustól ingyenes a kéményseprés

5 komment


Marnitz István

Július 1-től ingyenes lesz a kötelező lakossági kéményseprési szolgáltatás - derül ki az országgyűlés által kedden elfogadott törvényből. Az önkormányzatoknak 21 napon belül dönteniük kell: átadják a tevékenységet a katasztrófavédelemnek, vagy hagyják kifutni a jelenlegi közszolgáltatókkal kötött szerződéseiket.

A cégek számára továbbra is az eddigi társaságok végezhetik a sormunkákat, a lakosságnak csak két sikertelen időpont-egyeztetés után kell fizetnie. A katasztrófavédelem költségeit az állam állja.

Nagyjából ennyi az átfedés a kedden elfogadott törvény és aközött, amit Németh Szilárd erről elmondott. Kérdésünkre a fideszes rezsibiztos kifejtette: azok az önkormányzatok, amelyek nem mondják fel a lejárat előtt lakossági szolgáltatási szerződésüket, július 1-től saját forrásból kötelesek kifizetni a szolgáltatóknak a lakossági ellátási költségeit.

Mint fogalmazott, az az asztal fizet a muzsikáért, aki azt megrendeli. A törvény szerint azonban a helyhatóság a központi költségvetésből igényelheti a szolgáltatás ellenértékét, ez év július 1-i díjszinteken. Ellentmondás mutatkozik abban is, hogy ha lejár a szerződés, utána újra megbízható-e cég a feladattal. Míg a képviselő válasza igen, addig a törvényszöveg szerint a tevékenységet mindenképp a katasztrófavédelem veszi át. Akár még egy évtizedig is maradhatnak cégek az ellátásban a vegyes rendszerben.

 

Bár még lesznek miniszteri rendeletek, immár egyértelműen kiviláglik, hogy a Fidesz lassú éhhalálra kárhoztatja a kizárólag magyar magán-, illetve közösségi tulajdonban lévő kéményseprő vállalkozásokat. A párt indokaira utalhatnak Németh korábbi szavai: úgy vélik, a kéményseprők nem működtek együtt kellőképpen a rezsicsökkentésben. (Az ágazatok közül a legnagyobb, mintegy ötven százalékos lakossági díjcsökkentésre épp a kéményseprők lettek kötelezve.)

Megkeresésünkre Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke érezhető elkeseredettséggel közölte: a lakosság a július 1-től várható ingyenesség tudatában az első félév során nem fogja őket beengedni. Így az első félévben nem fog tudni bért fizetni. Nem zárta ki, hogy élő szerződés ide vagy oda, az év elejétől szögre akasztják a kefét. A Kéményseprők Országos Szakszervezete korábban kifejezte: ha a katasztrófavédelem megfelelő munkaügyi feltételeket támaszt, hajlandóak átlépni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.