galéria megtekintése

Játszótérmutyi Szegeden

1 komment

NOL
NOL

Gyanúsan túlárazott játszótérépítés borzolja a kedélyeket Szegeden. A helyi Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló Titan Project's House szabálytalanságai miatt az uniós támogatások visszafizetését elrendelték, de a cég egy ukrán tulajdonoson keresztül felszívódott.

Flamingo – ezen a néven adták át 2013 nyarán a Szegedi Vadaspark új, interaktív tájékoztató rendszerét és a hozzá tartozó játszóterét. A helyi Fidesz akkori közlései szerint „Európában egyedülálló” projektről az avatása óta eltelt két évben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), illetve a NAV bűnügyi igazgatósága egyaránt dossziét nyitott. A vizsgálatok a 265 millió forintos beruházás páratlanságát még nem igazolták, de az már biztos, hogy az ügyben a parlament előtt tavaly nyáron megszólaló Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter valami nagy disznóság mellett állt ki. Legalábbis ez derül ki a 444.hu írásából.

Mert hát önmagában is kínos, ha egy város játszóterén lopnak. Még kínosabb, ha már a játszótér építését is körüllengi a "tisztességtelenség diszkrét bűze". Ami Szegeden már olyan erős, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) is megérezték. Erre utal, hogy Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő parlamenti kérdésére válaszolva a szaktárca az elmúlt héten elismerte: a Szegedi Vadasparkban "valóban volt olyan projektzáró helyszíni szemle 2013 novemberben, ami mindent rendben talált". Amit azzal indokoltak, hogy "a pályázatban bemutatott tartalom megvalósult", vagyis darabra minden megvolt. Az pedig alighanem már más kérdés, hogy a szabálytalanságok csak a csalás gyanújának bejelentése miatt indult eljárásban derültek ki.

Amit különösen érdekessé tesz, hogy Szegeden nem "aprópénzben" játszottak. A Szegedi Vadaspark különleges tájékoztató rendszerét és játszóterét eredetileg 265 millió forintra árazták be. Amiből 185 millió forintot az Európai Unióval fizettettek ki. A 80 millió forintra rúgó önrészt a projekt megvalósításával megbízott Titan Project's House teremtette elő. Amihez egyes vélemények szerint a cégnek igazi pénzügyi bravúrra lehetett szüksége, miután a projektet megelőző három évben teljes árbevétele 7,3 millió forint volt, a nyeresége pedig 2010 és 2012 között összes 518 ezer forintot tett ki.

 

A Titan tulajdonosát, Vahl Rezsőt alighanem nem véletlenül fenntartásokkal kezelő hely MSZP-sek ugyanakkor azt mondják: nagy trükk igazából nem kellett a drága játszótérépítés tető alá hozásához, hiszen az egész fejlesztéshez elég volt néhány tízmillió forint. Mindezt arra alapozzák, hogy megtalálták a szocialistákat a választások idején erősen ekéző, Szóda című helyi lapot is kiadó játszótérépítő vállalkozó szállítóját. Az ellenzéki párt képviselői a játszótéri eszközöket forgalmazó cég árlistája alapján úgy tartják: a városi vadasparkba telepített játékok értéke együttesen nem éri el a 20 millió forintot. Az interaktív sétarendszer ötven, látogatók által bérelhető tabletje és az öt információs pult másik 20 millió forintot vihetett el.

Ha a szocialisták jól számoltak, a Brüsszelben 265 millió forintos fejlesztésként "eladott" beruházás valójában 40 millió forintba került. Vagyis a mutyi akár 220-225 millió forintot is hozhatott gazdáinak. Ami éppen elég volt ahhoz, hogy a szocialisták az OLAF-hoz forduljanak. Meg ahhoz is, hogy Vahl Rezső inden vádat hárító közleményben tiltakozzon és megmondja, ellenfelei hol számolták el magukat. Mert szerinte „az MSZP képviselője elfelejtette megemlíteni a projekt részét képező egyedi, világszínvonalú szoftver kifejlesztésének százmilliós költségét, valamint a napelemes, egyedi fejlesztésű érintőképernyős látogatótájékoztató konzolokat is".

A kurucos kiállás után nem jött jól, hogy a csodaszoftver lerobbant. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója idén szeptemberben a Délmagyarnak elmondta: a Titan részéről senki sem frissítette a szoftvert, és nem tartotta karban a berendezéseket. És ha ez nem lett volna elég, a Titán komolyan elmaradt a játszótér után beígért évi tízmillió forintos bérleti díjjal is. Konkrétan egyetlen fillért se fizetett. Amire hivatkozva a Szegedi Vadaspark felmondta a szerződést, és felszámolási eljárást kezdeményezett partnere ellen. A játszóteret pedig bezárták.

A gyanús ügyek miatt a NAV bűnügyi igazgatósága másfél éve kezdett nyomozni. De ez nem akadályozta meg Vahl Rezsőt abban, hogy túladjon cégén: a többségi tulajdon az ukrajnai Baloh Ihor, kisebbségi a Pusztakovácsiban lakó Nagy József kezébe került. És amire a vizsgálatok megállapították, hogy szabálytalanság történt, a Titán már felszámolás alatt volt. Amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium elrendelte a játszótéri mutyira adott támogatások visszafizetését, a Titán tartozása már 197 millió forint volt.

És a NAV-vizsgálat indulása idején Lázár János is megszólalt a játszótérépítők védelmében. A parlamentben arról beszélt: "A 264 millió forintos projektből 182 millió 800 ezer forintot költöttek el a terület előkészítésére, mintegy 60 millió forintért, 58 millióért vásároltak eszközöket, és 5 millió forint ment az előkészítő munkára, ami átlagos." Ráadásul "a pályázat kiírási szempontjainak megfelelt a pályázati pénz elköltésének metódusa. A számla kifizetését a közreműködő szervezet több alkalommal ellenőrizte, helyszíni bejárást tartottak. Műszaki ellenőrök aláírtak, átvették. Ők felelősséggel tartoznak, természetesen számon kérhetők, félreértés ne essék. Egyesével át lehet a számlát vizsgálni, de a számlák több alkalommal auditon keresztülmentek."

Arra egyelőre nehéz magyarázatot találni, hogy ha a miniszternek igaza volt, azaz eleve így akarták elkölteni a pénzt, az NGM miért is kérte vissza a beruházásra adott támogatásokat és az azokkal járó kamatokat. Na meg, alighanem magyarázatra szorul majd az is, mennyiben hasonlatos az ezredforduló nagy cégeltüntetési akcióinak meghatározó alakjaihoz, köztük Kaya Ibrahim és Josip Toth párosához a Titan új ukrán tulajdonosa. Még akkor is, ha Baloh Ihor végül igazából nem lett a társaság gazdája, és aki miatt a hitelezők most találgathatják, kin is hajtsák be követeléseiket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.