galéria megtekintése

Itthon is bukhatunk a kínai lufi kidurranása miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Kis pihenő után ismét esni kezdett a kínai tőzsde. A szárazföldi – vagyis nem hongkongi – börze, a Shanghai Composite Index jókora lufivá fúvódott az utóbbi egy évben, s ennek most akár a magyarországi ázsiaialap-tulajdonosok is kárát láthatják.

Az ázsiai kitettségű befektetési alapok jelentős mínuszokat produkáltak az utóbbi időszakban: a háromhavi hozamok a lapunk által áttekintett alapok esetében legalább mínusz 4,1 százalékon állnak, de nem ritka a tíz százalék feletti mínusz sem. A féléves adatok vegyesek, három százalékot meghaladó pluszok és mínuszok tarkítják a palettát, az éves és hároméves számokon viszont még nem látszik semmi, minden papír hasít. Kérdés, mi lesz a vége.

A sanghaji tőzsdén egy éve kezdték a kisbefektetők felnyomni az árakat, elsősorban kisebb cégek papírjait vásárolva. Az index 2500 pont körüli szintről meredeken 5200 pont közelébe kúszott. A tőzsdén komoly tőkeáttétek alakultak ki mind a legális, mind az árnyékpiacon. Utóbbit a kínai felügyelet igyekezett leépíteni, s a két hatás egyszerre hozta el a zuhanást.

A tőzsdei lufi szükségszerűen kidurrant, s a kínai állam egyszerre igyekezett tompítani a zuhanást és csökkenteni az árnyékfinanszírozást – magyarázta lapunknak Priegl Máté, a Pioneer Alapkezelő elemzője. Egészen durva szigorításokat vezettek be, így az öt százaléknál nagyobb részt birtokló tulajdonosoknak, cégeknek, menedzsmentnek megtiltották a részvényeladást, a vállalatokat saját részvény vásárlására kötelezték. A jegybank nyújtotta kölcsönből pedig egy állami bank is komoly részvényvásárlásba kezdett.

 
Döbbenet a kisbefektető arcán
Döbbenet a kisbefektető arcán
Reuters/China Daily

Ez arra volt elég, hogy a mélypontot jelentő 3687 pontos szintről az index két és fél hét alatt 4123 pont fölé ugrott. Ám egy hete a trend megfordult, és gyors zuhanásnak indult az index, tegnap 8,48 százalékos eséssel 3725 ponton zárta a kereskedést. Ennek az a pletyka lehetett az oka – véli Priegl –, hogy a kínai felügyelet kilátásba helyezi a fékek kioldását. A szakértő szerint az esés valószínűleg nem ért véget, de meglepő lenne, ha az index a lufifújás előtti szinteknél is mélyebbre zuhanna.

A kínai vállalatok mint befektetési célpontok elég ingoványos és kockázatos terepet jelentenek a túlzott állami jelenlét, az ingatag árnyékbankrendszer és a cégek átláthatatlan működése miatt. Még egy tőzsdei cég beszámolója is tartalmazhat meglepően kozmetikázott adatokat. Ennek ellenére a pénzügyi befektetők számára jóllehet kockázatos, ám remek terep lenne Kína.

A sanghaji tőzsdére külföldi befektető nem léphet, de közvetve azért rá lehet ülni a szekérre. A külföldi befektetők leginkább a hongkongi tőzsdén tudnak megjelenni, mert itt tőkekorlátozás nélkül lehet kereskedni. A magyarországi alapok jellemzően itt jegyeznek portfóliót a legnagyobb kínai vállalatok mixéből. Ezek a papírok jelenleg a tavalyi szint alá estek, vagyis áttételesen lehet érezni a sanghaji zuhanást itt is. A korrekció több tényezőn múlik. Nem lehet elhanyagolni a sanghaji fejleményeket, de emellett a kínai makrogazdasági adatok alakulása is legalább ennyire fontos. Korai még temetni a kínai részvényralit –mondta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a beteg valójában a kínai gazdaság, a helyi részvénypiacok csak lázmérőként közvetítik a helyzetet.

Valójában Európa is a kínai gazdaság alakulását, és nem a tőzsdeindex változékonyságát nézi árgus szemmel. A kínai gazdaság lendületének csökkenése egyre világosabban látszik: a Kínából érkező megrendelések lanyhulását megérzi az árupiac, az olaj- és a feltörekvő piacok is, valamint a nyersanyagpiaccal szoros korrelációt mutató devizák is.

Fontos tényező lehet, hogy októbertől bekerül a jüan az IMF devizakosarába, hiszen ezt követően a világ jegybankjai automatikusan elfogadják a jüant tartalékvalutaként. Pozitívan hathat az is, ha a sanghaji részvények egy szélesebb indexbe, az MSCI-be kerülnek, ez ugyanis növeli az átláthatóságot és a részvények értékelését. A kockázatok persze nem múltak el.

A magyar befektetőknek érdemes megnyugodniuk. Sok értelme nincs annak, hogy pánikszerűen megszabaduljanak az alapjaiktól, főleg annak fényében, hogy ezek a papírok középtávú befektetések, nem jelent feltétlenül buktát egy jelentősebb esés – hiszen van idő arra, hogy a hozamok szépen visszakússzanak. A mostani hullámvasút ugyanakkor jól mutatja az ázsiai befektetések kockázatát, s hogy a 15 százalék feletti hozam könnyen ugyanekkora mínuszba fordulhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.