galéria megtekintése

Indul az Ulpius felszámolása

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Felszámolási eljárás alá kerül az Ulpius-ház – tudta meg lapunk. Szeptember 30-án lejár a cég csődvédelem-időszaka. Az Ulpius szakmai vélemények szerint az elhibázott taktikája és rossz gazdálkodása miatt vált finanszírozhatatlanná, 86 munkavállalója volt, heten maradtak.

Sikertelenül zárult az Ulpius-ház egyeztetése a csődvédelem meghosszabbításáról, így a szebb napokat is megélt kiadó-kereskedő felszámolási eljárás alá kerül. Az egyeztetésre túl kevés hitelező jött el. A szavazati arányt a fennálló követelés arányában határozzák meg, ennek alapján pedig a megjelent hitelezők a teljes kör kevesebb mint 40 százalékát képviselték.

Mivel a távol maradók szavazata automatikusan nemleges, így a fizetési haladék meghosszabbítására nem volt lehetőség.

Az Ulpius-ház március közepén jelentette be, hogy csődvédelmet kér fizetési nehézségei miatt. A fizetési haladékot egyszer sikerült meghosszabbítani, július elején a hitelezők még adtak időt. A jogszabályok szerint ez a hosszabbítás szeptember 30-án jár le. A felszámolási eljárás ezt követően a bírósági gyakorlatnak megfelelően a felszámoló kijelölésével indul majd meg.

 

A Céginfo adatai szerint már csak 13 munkavállalója van a cégnek, elmondásuk szerint azonban hét, a márciusban bejelentett csődeljárást követően több lépésben csökkent le ez a létszám 86-ról. A kiadó valamennyi munkavállalójának járandóságát kifizette. A társaság vagyona a még a felszámolási eljárás során is létrehozható egyezség esetén fedezi a követeléseket, vagyis

a hitelezői igények kielégítésével nem lesz gond

– tájékoztatta lapunkat a kiadó.

Az egyeztetések során a társaság a hitelezőknek 25 százalékos kielégítési arányt ajánlott, ami persze mehetett volna még feljebb a további tárgyalások során. A cél, hogy a felszámolás alatt is folyamatos legyen az együttműködés a hitelezőkkel az egyezség létrehozása érdekében. A társaság célja, hogy kifizesse a hitelezőket és folytassa működését.

Ulpius bolt Újlipótvárosban. Az újranyitás bizonytalan, mint a kutya vacsorája
Ulpius bolt Újlipótvárosban. Az újranyitás bizonytalan, mint a kutya vacsorája
Veres Viktor / Népszabadság

Az Ulpius-ház tavaszi bedőlése sokakat meglepett. Szakmabeliek szerint a cég nem túl szerencsés taktikát választott: amikor fizetési nehézségei adódtak, előremenekült, vagyis újabb boltok nyitásával és újabb kiadásokkal egyszerűen ki akarta nőni a tartozást. Ez persze nem kivitelezhetetlen, de az Ulpiusnak végül nem sikerült túllépnie az adósságain. Frekventált helyeken is üzemeltetett boltokat, amelyek nem tudták kitermelni a magas költségeket, így utolsó próbálkozásként több telephelyet is megszüntetett a cég, csökkentve a kiadásokat. Hiába.

Spirálba kerülve

Az idén a társaság már nem nyújtott be mérleget, így a 2014-es teljesítményéről nem áll rendelkezésre adat, de a 2013-as számok nem voltak túl rózsásak. A bevétel ugyan folyamatosan nőtt – a 1,5 milliárd forintot is meghaladta az egy évvel korábbi 1,4, illetve a 2011-es 1,2 milliárd forint után –, ám az adósságot nem sikerült féken tartani. Bár a teljes kötelezettségállomány csökkent, ez csak a hosszú lejáratú hitelek mérséklődése miatt alakult így. A rövid lejáratú kötelezettségek 2013-ban nőttek, meghaladták a 900 millió forintot. Ezen belül a bankhitelek állománya kisebb, a szállítói tartozások állománya nagyobb lett: 552 millióról 619 millió forintra emelkedtek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.