galéria megtekintése

Háromszoros áramárral érné meg a paksi bővítés

19 komment


Marnitz István

Közel tizenegymilliárd forintért építtet jelenlegi irodaháza mellé újat az állami MVM Magyar Villamos Művek – derül ki a Tóth Bertalan szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott minisztériumi válaszból.

A megkeresést valószínűleg az ihlette, hogy a beruházásról szóló január eleji MVM-közleményből kimaradt a becsült bekerülési költség. Fónagy János, a tárca parlamenti államtitkára ezen túlmenően megismétli az építkezés szükségessége melletti MVM-érveket.

E szerint a cégcsoport dolgozóinak egy része jelenleg bérelt irodákban kénytelen meghúznia magát. Ennek havi költsége 60 millió forint. Az új, közel 21 ezer négyzetméteres, 1500 dolgozó igényeire szabott épület 12-15 év alatt megtérülne. A beruházást a jelenlegi, szintén vadonatúj, 2010-ben átadott ezerfős irodaházuk melletti telekre álmodták. A területet – nem közölt áron – már megvették.

 

A jelenlegi irodaházat még a visszaélésgyanúk alól első fokon felmentett Kocsis István vezérigazgatósága idején rendelték meg. Kocsis utódja közel húszmilliárdért vásárolta meg azt. Utóbbi ügylet azóta megjárta a rendőrséget, de nem találtak bűncselekményre utaló jeleket.

Kell az új székház
Kell az új székház
Teknős Miklós

Lapunk informá­ciói szerint amúgy tegnap a bíróság ­első fokon Tóth Bertalannak adott igazat az MVM-mel szemben indított adatkiadási perben. A szocialista honatya azt szeretné megtudni, mennyit fizetett az orosz Gazpromnak a hazai gáznagykereskedelmért is felelős MVM 2012 és 2014 között a fűtőanyagért.

Tóth Bertalan a múlt héten az – MVM-től jogilag független – ­paksi bővítés kapcsán is begyűjthetett három parlamenti választ. Fónagy János afelől biztosította az ellenzéki képviselőt, hogy a beruházás miatt tervezett hálózati fejlesztések is kihozhatók a 12,5 milliárd euró költségkeretből.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy ha netán Magyarország nem törlesztené időben a beruházásra várt tízmilliárd euró hitelt, attól még az összeget biztosító orosz állam nem jegyeztethetne be jelzálogot az erőműre és nem is szerezhetne benne tulajdonrészt.

Annak kapcsán pedig, hogy a beruházás jövőbeni megtérülését alátámasztandó számos becslés látott napvilágot a jövőbeni piaci áramárakra vonatkozólag, Fónagy János iránymuta­tása szerint a nemzeti energiastratégiát kell alapul venni.

Ebben megawattóránként 89 euró áramár szerepel, miközben az ár jelenleg 30 euró körül jár. Vagyis az áramáraknak a jelenlegi háromszorosára kellene nőniük ahhoz, hogy megérje a paksi bővítés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.