galéria megtekintése

Undok kismalac

24 komment


Horváth Gábor

Hej, ha Mongólia vagy Kazahsztán lenne a szomszédunk! Netán Indonézia! Velük nincs vitája a magyar kormánynak, ott bezzeg tárt karokkal és saját mosolygós fotóival várják a szeretett budapesti vendéget! Egy rossz szó nem sok, annyi nem hangzik el se az elveiről, se a gyakorlatáról.

Ez a fránya földrajz azonban jól kitolt Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel. A közelebb lévők közül tegnap például Görögország ­európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese nevezte ellenséges lépésnek, hogy magyar katonák és rendőrök jelentek meg hazája macedóniai határán. A lapunknak adott interjúban Nikosz Kszidakisz felpanaszolta, hogy Budapest még egy árva takarót nem küldött a hozzájuk érkezett menekülteknek, ám nem fukarkodik a negatív jelzőkkel, amikor Athén politikáját kell minősíteni.

Amikor az észt kell osztani, a magyar kormány valóban a végtelenségig bőkezű. Rögtön megváltozik a helyzet, amikor valamit tényleg adni kellene, vagy netán legalább figyelembe venni mások érdekét. Az ország déli határainak elkerítésével Orbán szó nélkül áttolta a menekültválságot a balkáni szomszédokra. Azt is közölte, hogy ez az egész a németek problémája. Mintha két Európa lenne. Egy, amelyik felé a markunkat nyújtogatjuk, amelyik nélkül egy falusi buszmegállót nem tudnánk építeni, meg a másik, az ellenségünk, amelyiktől minden lehetséges eszközzel meg kell védeni magunkat, mert ha ránk kényszeríti akaratát, az a magyarság végét jelentené.

 

Kipróbált, régi barátokkal pedig egyenesen úgy vannak, mint az undok kismalac: akármit tesznek, akármit mondanak, valami otrombasággal letromfolják őket. Ellenben Dzsingisz kán kései utódairól hirtelen kiderül, hogy mindig is az ő kumiszuk után áhítozott a magyar. Nagy kár, hogy a dicsőséges keleti nyitás után most rosszabbul megy velük a kereskedelmünk, mint nyolc éve, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején. Biztos erről is valaki más tehet, semmiképpen sem a juhtenyésztési főplagizátorokra támaszkodó magyar kormány.

Mint a gazdaságban, nemzetközi kapcsolatainkban is a jövőt élik föl. A kormány pillanatnyi érdekeiért feladják a szomszédainkhoz, szövetségeseinkhez fűződő bizalmi viszonyt. A későbbi súlyos következményekkel mit sem törődve hagyják, hogy elporladjon a nemzedékek sora által felépített országimázs. Nem érdekli őket, hogy 1956 közelgő kerek évfordulóján nem a szabadság szeretetéről, a hősiességről lesz majd szó, hanem arról, hogyan süllyedt ilyen mélyre ez a jobb sorsra érdemes nemzet. Nem értik, vagy értik, de nem bánják, hogy egy árvalányhajas gondolat, Horthy-imádó állami történész, antiszemita politikusnak emelt szobor igenis el tud téríteni egy ide induló befektetőt.

Nem ideológusok vannak hatalmon. Mindegy nekik, milyen lesz az ország – azzal a feltétellel, hogy ők állnak az élén. Mindent ennek rendelnek alá, s ha rajtuk múlna, áttolnák a jurtát Ázsiába, mert ott nem ütköznének bele állandóan a francia forradalom, a felvilágosodás örökségébe, emberi jogokba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.