galéria megtekintése

Hamar letett Varga Mihály a nullás hiányról

3 komment


Varga G. Gábor

Bár nemrég még úton-útfélen a tervezett nullás hiányt kiemelve emlegette a kormányzati kommunikáció a 2017-es költségvetést, Varga Mihály kedden 2,4 százalékos hiánnyal kalkuláló büdzsétervet mutatott be.

Hamar elfelejtette a nullás költségvetés álmát Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter kedden – a hagyományokat megtörve – nem a házelnöknek, hanem az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában elnöklő Gulyás Gergelynek nyújtotta be a 2017-es költségvetés tervezetét. Ezt a kormányzati kommunikáció a legutóbbi hitelminősítői döntés előtt még a nullás hiányt kiemelve emlegette. Ám mivel Magyarországot azóta sem emelte ki a bóvliból egyik szervezet sem, úgy tűnik, ez már a múlté. Helyette mintha már a választási kommunikáció köszönne vissza Varga Mihály szavaiból, aki azt mondta:

„az adócsökkentés, otthonteremtés és gyarapodás költségvetését nyújtom most be”.

– Hosszú távon az a cél, hogy az állam működése nullszaldós legyen, deficit csak a fejlesztésekből alakulhat ki – hozott meglehetősen kényszeredett magyarázatot a miniszter arra, miként változott meg ilyen hamar a koncepció, s hogyan tartalmazhat az új terv a 3,1 százalékos növekedés mellett 2,4 százalékos költségvetési hiányt. Azt mégsem mondhatta, hogy a nullás hiány csak a hitelminősítőknek szánt üzenet volt, miként azt sem, hogy már szűk két évvel a voksolás előtt választási költségvetést készített a kormány – elvégre mindkét üzenet az ő piaci hitelességét rombolná.

 

– A tavalyi gazdasági teljesítmény lehetővé teszi, hogy stabil költségvetést tervezhessünk 2017-re. A cél az, hogy minden magyar tehessen egy lépést előre a saját életében. A költségvetés biztosítja, hogy az államadósság csökkenjen 2017-ben – mondta Varga Mihály a büdzsé tervezetének bemutatásakor. Ez lesz az első év, amikor már teljesen rendeleti úton dönthetnek az állam pénzének felhasználásáról – ezt nemrég tette lehetővé a parlament, megfosztva magát a kormányzati költés előzetes kontrolljától. Ennek jegyében a büdzsé három részből áll: az első az állam működési kiadásait és bevételeit tartalmazza, a másik kettő pedig a fejlesztésekhez biztosított európai uniós és hazai fejlesztési pénzeket.

Pakkot hozott
Pakkot hozott
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A miniszter szavai szerint oktatásra 270 milliárddal, egészségügyre 160 milliárddal, társadalombiztosításra és szociális kiadásokra 155 milliárddal, kultúrára 66 milliárddal, rendvédelemre 114 milliárddal, honvédelemre 51 milliárddal, igazságügyre 26 milliárddal, az önkormányzati szektorra 5 milliárddal költenek többet jövőre. Otthonteremtésre 211 milliárddal jut több.

A családi adókedvezmény mértéke a mostani 10 ezer forintról 15 forintra nő, miközben a sertéshús után a tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökkenhet jövőre, míg az éttermi szolgáltatások és az internet terhét 27-ről 18 százalékra mérséklik. Ez nagyjából 100 milliárd forint bevételkiesést jelent nominálisan, ám az áfacsökkentés másik oldalán keletkező fehéredés és élénkítő hatás bevételt is generál a büdzsének.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) százmilliárd vándorol, ebből nyolcvan az idei költségek fedezésére szolgál, tehát a valódi többlet mindössze húszmilliárd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.