galéria megtekintése

Már csak múlt a nullás költségvetés

Az áfacsökkentések lapunk számításai szerint 135 milliárd forinttal csökkentik a költségvetés bevételeit, így Varga Mihály búcsút mondhat a nullás költségvetésnek.

A kenyér áfája nem, a tejé, a tojásé és a baromfihúsé azonban 5 százalékra csökken majd jövőre a kormány tervei szerint – ismételte meg a csütörtöki kormányinfón Lázár János azt, amit egy nappal korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be. Bár korántsem ilyen mértékben – azaz 18 százalékra –, de mérséklődik az internet- és az éttermi szolgáltatás forgalmi adóterhe is.

Az „élelmiszer-rezsicsökkentés" a kormány becslései szerint mintegy 100 milliárd forintba kerül majd, ezen belül adócsökkentés a baromfihús és a tojás esetében számításaik szerint 30-35 milliárd, a tejnél pedig 20-25 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Lapunk számításai szerint az éttermek teherkönnyítése további 20, az internetáfa csökkentése pedig újabb 13-15 milliárd forinttal növeli a költségvetés hiányát. Azaz az intézkedéscsomag közel 135 milliárdos lyukat üt a büdzsén, nem beszélve a tavaly decemberben beharangozott otthonteremtési programról és a tervezett bérfejlesztésről. Ennek forrásaira egyelőre nem nevezett meg konkrétumokat a kormány egyetlen illetékese sem.

 

Az online pénztárgépek kiterjesztése a szolgáltatói szektorra behozhat néhány tízmilliárdot, de a bevételkiesést részben ellensúlyozni fogja az érintett szektorok fehéredéséből és az árcsökkenés miatt megnövekvő keresletből származó többlet-adóbevétel is. Ettől függetlenül a hiány várhatóan nőni fog. Így immár érvénytelennek tekinthetők Varga Mihály korábbi nyilatkozatai a 2017-es nullás hiányú költségvetésről, amelyet még a Moody's döntése előtt hangoztatott – a felminősítés végül elmaradt.

Szerdán mindenesetre gyakorlatilag minden érintett szakmai, érdekképviseleti szervezet üdvözölte az áfacsökkentés tervét a szállodaszövetségtől a baromfi-terméktanácson át a kereskedelmi szövetségig. Csütörtökön a Nemzeti Agrárkamara közölte: a gazdaságfehérítés irányába tett meghatározó lépésként értékelik a bejelentést. A tavaly alakult, a szakma meghatározó személyiségeit tömörítő Pannon Gasztronómiai Akadémia szintén a csökkenő adó hozta nagyobb átláthatóságot emelte ki az előnyök közül lapunknak is eljuttatott közleményében. Felhívták a figyelmet arra is: a lépés nyomán a kis- és középvállalkozói szektor elmúlt években látványos eredményeket hozó szakmai fejlődése felgyorsulhat és újabb cégekre is kiterjedhet, újabb munkahelyeket teremtve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.