galéria megtekintése

Fölveri az ingatlanárakat a csok

6 komment

W. T. K.

Öt százalékkal drágultak az új lakások árai Budapesten tavaly decemberhez képest, immár 45 millió forint az átlagár a korábbi majdnem 43 millió helyett. Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új építésű ingatlanok ára, jórészt a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) hatására – közölte az Ingatlan.com.

A portálnál több mint 85 ezer hirdetés alapján vetették össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel.

Növekedésnek indultak a telekárak is: a családi házak építésére alkalmas, 3000 négyzetméternél kisebb telkek vételára ugyancsak 6 százalékkal, átlagosan 18 millió forintra emelkedett az új támogatási rendszer december végi bejelentése óta.

 

Jelentősen drágult a főváros: itt 43 millió forintba – azaz a tavalyinál 7 százalékkal többe – kerül egy átlagos ingatlan, amin építkezésbe lehet fogni.

Rángatják az új lakások árát
Rángatják az új lakások árát
Teknős Miklós

Ugyanakkor korántsem mindenhol mozdultak felfelé az árak: Székesfehérváron például csökkentek, igaz, csupán egyetlen százalékkal. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ennek az az oka, hogy a januárban érvényes szabályok szerint a legkedvezőbb csokkonstrukciót – a 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és a 10 millió forintos kedvezményes hitelt – legfeljebb 30 millió forintos ingatlan esetében lehetett igénybe venni.

– Ugyanakkor a kormányzati nyilatkozatok alapján ezt a korlátozást február elején eltörlik, így az árak visszakúszhatnak a korábbi szintre – véli a szakértő, aki szerint ugyanakkor érdemes óvatosnak lenni, az áremelkedés üteme ugyanis lassulni fog.

A januári ugrás véleménye szerint egyszeri korrekció, a következő időszakban mérsékeltebb tempójú drágulás várható.

Annak, aki családi házat szeretne építeni, érdemes mielőbb megvennie a telket, mert egyre korlátozottabb lesz a kínálat, az újlakás-vásárlást tervezőknek viszont érdemes kivárniuk, amíg az új lakások megépülnek. Ha már jókora kínálatból lehet majd válogatni – igaz, valószínűleg csak 2017-től –, később akár csökkenhetnek is az árak.

Ingyentelkek csokosoknak Jászapátiban

Ingyen ad telkeket Jászapáti önkormányzata azoknak az igénylőknek, akik megfelelnek a csok feltételeinek. Erről legutóbbi testületi ülésükön már döntöttek is a képviselők. Jelenleg tizenkét 640-1350 négyzetméter közötti, 1-2,5 millió forint értékű önkormányzati telket tudnak szinte azonnal odaadni az igénylőknek, de nagyobb érdeklődés esetén olyan belterületi ingatlanokat is átminősítenek építési telekké, amelyek most még mezőgazdasági kategóriába tartoznak. Tervezik azt is, hogy a befolyt iparűzési adót felhasználva régi, rossz állapotú házakat vennének meg, s bontás után szintén kiparcellázhatnák az így nyert területeket. A jászsági település térségé­ben több olyan üzem is van – például Jászberényben, Jászfényszaruban –, amelyek munkaerő­hiánnyal küzdenek. A jászapáti telekosztástól így azt is remélik a környékbeli munkáltatók, hogy fiatal családok ideköltözésével valamelyest enyhülhet ez a probléma is. (D. J.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.