galéria megtekintése

Jégkorong: Három a párom

0 komment


Bodnár Zalán

Újabb kísérlet szemtanúi lehetnek a jégkorong szerelmesei vasárnap este (magyar idő szerint 23 órától): radikális reformszabályokkal rendezik az All Star-találkozót az észak-amerikai profiligában, az NHL-ben, Nashville-ben. Minden bizonnyal olyan sok gólt látni majd, mint korábban soha.

Akár akarta, akár nem, Jagr ott lesz a gálán
Akár akarta, akár nem, Jagr ott lesz a gálán
S. Belski/USA TODAY / Reuters

Pedig az All Star-parádé korábban sem a gólszegénységéről volt nevezetes, főleg nem az utóbbi években: tavaly például 29 gól esett. Régebben egyáltalán nem ez volt a jellemző, az 1947 óta töretlenül népszerű rendezvényen korábban rendre éles meccseket játszottak, a hoki lényegéhez tartozó ütközések sem hiányoztak. A hőskorszakban kivételes megtiszteltetést jelentett, ha beválasztottak valakit (a legtöbbször – 23-szor – Gordie Howe szerepelt, míg a legtöbb gól – 18 – Wayne Gretzky nevéhez fűződik), főleg azokban az időkben, amikor a nagy világversenyekre a profik még nem, csak az egyetemisták mehettek.

 

A mostanin lesz a legkisebb a létszám – legalábbis a pályán –, hiszen az öt-öt elleni játék helyett ezúttal három-három mezőnyjátékossal lépnek jégre a csapatok. A liga célja ezzel nem csupán az, hogy még áradóbb legyen a gólözön, hanem az is, hogy népszerűsítse az alapszakaszmeccsek hosszabbításában az erre az évadra bevezetett három-három elleni játékot, amelyre azért volt szükség, hogy minél kevesebb meccs dőljön el rávezetések után. Az NHL reformja célt ért, az előző idény 67,9 százalékához képest a mostani bajnokságban csak 44,4 százalékban volt szükség az ötperces hosszabbítás utáni ráadásra.

A gálameccs – illetve most már meccsek – lebonyolítása is rendhagyó lesz. Tény, hogy korábban sem az állandóság jellemezte a nagy eseményt, a klasszikus Kelet–Nyugat találkozót olykor felváltotta az Észak-Amerika–Európa párharc, de arra is volt már példa, hogy a két legtöbb szavazatot kapó játékos választott magának csapattagokat, afféle minidraft keretében. Ezúttal négy csapat alakul a két főcsoport két-két divíziójából (Atlanti, Metropolitan, Központi, Csendes-óceáni). Az előbbi kettő és az utóbbi kettő egymással mérkőzik meg 20-20 perces találkozón, a két győztes pedig szintén húszperces meccsen dönti el, melyiké lesz a trófea. A győztes csapat tizenegy játékosa (minden keretben két kapus, három védő, hat csatár kap helyet) egymillió dolláros pénzdíjon osztozik.

A legnagyobb sztárok közül Alekszandr Ovecskin sérülés miatt hiányzik majd a mulatságból, ott lesz viszont John Scott. Hogy kicsoda ő? A liga leggyengébb játékosainak egyike, afféle sokadik soros verőlegény, néhány hete még Amerikában is kevesen hallottak róla. Ám a Yahoo két szakértője egyszer poénból felvetette: milyen vicces lenne, ha az internetezők beszavaznának a gálára. Több sem kellett, a „trollok" megszállták az NHL honlapját, és Scott kapta a legtöbb szavazatot. A liga igyekezett menteni a helyzetet, és – a rossz nyelvek szerint – maga Gary Bettman komisszár arra kapacitálta az Arizona Coyotest, hogy adja el a játékost a Montreal Canadiensnek, és amint ez megtörtént, a Canadiens azonnal a farmcsapatba száműzte őt, márpedig onnan nem lehet bekerülni a gálára. Ám győzött a népakarat: az NHL engedett, Scott ott lesz a bulin, méghozzá a Csendes-óceáni divízió csapatkapitányaként.

Mint ahogyan a negyvenhárom esztendős cseh Jaromir Jagr is, aki hiába könyörgött, ne szavazzák be, ebben a korban már nem hiányzik neki a három-három elleni játék tempója. De hát a népszerűség átka ugyebár...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.