galéria megtekintése

Föld alatt járó Mol-eredmények

1 komment


Marnitz István
NOL

Tavaly rekordalacsony, az árbevétel mindössze egy ezrelékére rúgó, ötmilliárdos 2014-es nettó nyereséget mutatott fel a Mol nemzetközi számviteli szabályok szerint. Így az államot is tulajdonosai között tudó olajcsoport ismét csak a tartalékaiból tud nyereségrészesedést osztani. Az úgynevezett EBITDA-eredmény viszont szárnyal, és szerintük ez a lényeg.

Tavaly közel ötezermilliárdos árbevétel mellett újkori története legalacsonyabb, mindössze ötmilliárd forintos nyereségét mutatta fel Magyarország legnagyobb, 24,6 százalékban állami társasága, a Mol – derül az olajcsoport tőzsdén közzétett előzetes tavalyi éves adataiból. A 2000-es években megszokott száz-háromszáz milliárdos profitok után már a nemzetközi számviteli elvek szerint számolt 2013-as 22 milliárdos nyereség se volt acélosnak mondható. De tavaly ennek is csak a negyede sikerült. Miközben a tényleges tevékenység szaldóját mutató üzemi eredmény 19 milliárdos veszteségből 41 milliárdos nyereségbe fordult, az 5400 milliárdos árbevétel tizedével 4870 milliárdra esett. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a tőzsdei cégek nemzetközi megítélésében irányadó úgynevezett "újbeszerzési árakkal becsült, tiszta" EBITDA-eredmény 510 milliárd forint lett, ami mindössze egy százalékkal marad el 2013-tól.

Az utolsó negyedévben az alapadatok még csúnyábban festenek. Történetük talán legnagyobb, közel 130 milliárdos negyedéves üzemi veszteségét jelentették, és alighanem a közel 70 milliárdos nettó veszteséget se teszik ki az ablakba. Az előző negyedévben az üzemi eredmény plusz 91 milliárd, a nettó plusz 29 milliárd volt, míg egy évvel korábban mínusz 42 milliárd és plusz ötmilliárd. Igaz, az EBITDA 123 milliárdról 146 milliárdra nőtt.

Hernádi Zsolt kommentárja – néhány nappal ezelőtti sajtónyilatkozatához hasonlóan – igencsak derűlátó. A horvát büntetőügyek miatt az Interpol körözési listáján ismét feltűnt elnök-vezérigazgató a tavalyi évet erősnek nevezi. Mi több, a nyereségről úgy fogalmaz, az jól mutatja integrált üzleti modelljük erősségét és a külső környezet hanyatlásával szembeni robusztusságát. 2015-ben hasonlóképp "erős eredményre" számít. (Az elnök-vezérigazgató bizonyára az EBITDA-eredményre célzott, mert a nettó és az üzemi eredmény lesújtó.)

 

Hernádi Zsolt hangsúlyozza kitermelésük kiemelkedő teljesítményét, ideértve az üzletág elmúlt tíz évben mért legnagyobb negyedéves eredményét. A hatékonyabbá tett feldolgozás szintén termelésnövekedésnek indult. A változó olajárkörnyezet ugyan éreztette hatását, de ez egyszersmind módot ad felvásárlási lehetőségek kiaknázására.

Szakértők szerint a nulla közeli eredmény nem feltétlenül veszélyezteti az állami osztalékot, mert a társaság már tavaly is jórészt pénzügyi tartalékaiból fizetett részvényeseiknek nyereségrészesedést.

A Mol közleménye szintén nem ejt szót a föld alá fúródott eredménytételekről. Dicsérik a 98 ezer hordó olajnak megfelelő termelést, az alacsony eladósodottságot és az EBITDA-t. A némileg alacsonyabb tisztított eredményt elsősorban az alacsonyabb olajárkörnyezetnek, az érett mezők természetes termeléscsökkenésének és a kedvezőtlen szabályozói változásoknak tudják be. Horvátországban tavaly a megkétszerezett bányajáradék és a hatósági gázárcsökkentés együttesen 20 milliárd forint mínuszt hozott.

Ezzel egyidejűleg "Next Downstream" címmel új kitermelési programot hirdettek, aminek célja 2017-ig többek között 1,3 milliárd dollár értékű EBITDA. A kiskereskedelemben az üzemanyagon kívüli termékek eladására és további felvásárlásokra helyezik a hangsúlyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.