galéria megtekintése

Segít a minisztérium: igen, ezért is fizetnünk kell

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Három hónap kellett ahhoz, hogy kiderüljön: tényleg kell-e az újonnan üzembe helyezett kazánok után termékdíjat fizetni. A jogértelmezési vitát a földművelésügyi tárca döntötte el – az államkassza javára.

A szomorú valóság az, hogy a hivatalos meghatározás szerint „központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánok” kategóriájába tartozó berendezések után év eleje óta valóban kell termékdíjat fizetni – tudta meg a Népszabadság. Ez egyben azt jelenti, hogy a kormány a napelemek mellett egy másik olyan területre is kivetette ezt a környezetvédelmi célokat szolgáló sarcot, kiváltva ezzel a szakma értetlenkedését és rosszallását.

Kilónként 57 forinttal drágulnak az elektronikus vezérlésű kazánok
Kilónként 57 forinttal drágulnak az elektronikus vezérlésű kazánok
Kurucz Árpád / Népszabadság

A döntésig vezető folyamat nem volt zökkenőmentes. Kezdődött azzal, hogy csak január közepén derült ki, miszerint a kabinet egy törvénymódosítással az év elejétől kiveti az említett sarcot a kazánokra is. A szabályozás azonban nem sikerült fényesen, olyannyira, hogy több, egymásnak homlokegyenest ellentmondó értelmezése is lehetséges volt. A vonatkozó salátatörvényben, az emlegetett központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánokat ugyanis egy „ex 8403”-as vámtarifaszám alá sorolták be. Akadt olyan piaci szereplő, aki a törvény szövegét úgy értelmezte, hogy ez a tarifaszám nem azokat a termékeket tartalmazza, amelyek után díjat kell fizetni, hanem éppen ellenkezőleg, a kivételeket „jeleníti meg”. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy a kazánok után egyáltalán nem kell termékdíjat fizetni.

 

A helyzet tisztázására az utóbbi időben szakmai szervezetek sora kért jogszabály-értelmezést az illetékesnek vélt minisztériumoktól azzal a kéréssel, hogy döntsenek végre, nehogy a kipostázott bírságokból kelljen értesülniük arról, hogy elmulasztották díjbefizetési kötelezettségüket. Lapunk úgy értesült, hogy a napokban a Földművelésügyi Minisztérium vágta át a gordiuszi csomót, azaz mondta ki az ítéletet: a díjat be kell fizetni. A jogszabály szövege szerint a termékdíj a készülékek árát kilogrammonként 57 forinttal terheli meg, amit a forgalmazó cégek – az ilyenkor szokásos alapforgatókönyv szerint – áthárítanak a fogyasztókra. Nem minden esetben persze – árnyalta a képet lapunknak az egyik piaci szereplő –, mivel üzletpolitikai megfontolásokból, egy említett súlyú készülék esetén a durván ötezer forintos tételt elengedhetik, amennyiben a vásárló többletszolgáltatásokat rendel tőlük.

A jogszabály szövege szerint csak az elektromos vezérlésű készülékekre vonatkozik a fizetési kötelezettség, ám miután egy mai, korszerű berendezés már elképzelhetetlen árammal működő, intelligens „központi agy” nélkül, gyakorlatilag valamennyi kazán termékdíjkötelesnek számít. A díjat a forgalmazóknak negyedévente kell majd befizetniük, az első határidő április huszadika.

Cirkócsere aranyárban

Nem a termékdíj bevezetése az egyetlen komoly fűtéstechnikai változás az idén. Egy uniós rendelet szerint szeptember 26-tól csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal dolgoznak. Ilyenre pedig most csak a több százezer forintról induló kondenzációs kazánok képesek.

Ezek beépítése viszont bonyolult esetben még ennél is költségesebb kéményátalakításokkal járhat. A régi típusú kazánok forgalmazását mégsem tiltják be. Ahol egy gyűjtőkéménybe csak ilyen típusúak vannak bekötve, ott készülékcsere esetén a hagyományos cirkót is be lehet majd építeni – a megfelelő hatósági engedélyek birtokában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.