galéria megtekintése

Feltekert vágyak

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.


Kapitány Szabó Attila
Népszabadság

Jelentősen növelné a kerékpárutak hosszát a kormány. A 2020-ig tartó időszak végére mintegy 5000-5500 kilométer a cél, amely jócskán meghaladja a jelenlegi 4000-et. Ennek döntő forrása európai uniós pénz lenne.

A következő években gyorsítanak
Nem éppen ideális: bicikliút buszmegálló és két forgalmi sáv között az Andrássy úton
Kurucz Árpád

Mernek nagyot álmodni a kormányoldalon: a bringások jelenleg mintegy négyezer kilométeren pedálozhatnak, de a direkt nekik épülő utakból az évtized végére 1000-1500 kilométerrel több lehet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) legalábbis ilyen mértékű fejlesztésekkel számol, na meg azzal, hogy az úton lévők közül fő közlekedési eszközül a biciklit választók aránya 2020-ig 19 százalékról 22-25 százalékra bővül.

Természetesen mindezt úgy, hogy a kormány költségvetésének a megálmodott beruházások minél kevesebbe kerüljenek, azaz a cech döntő hányadát a brüsszeli közös kassza állja. Valahogy úgy, ahogy ez eddig is volt. Hazánkban az elmúlt négy évben összesen több mint húszmilliárd forintot költöttek a kerékpárutak építésére, zömmel valóban az Európai Unió támogatásaiból. Ez tette lehetővé, hogy a 2010-es és a 2014-es országgyűlési választások között a magyarországi kerékpárutak együttes hossza – a tárca szerint – hozzávetőleg 550 kilométerrel növekedjen.

 

Azt, hogy hol épül kerékpárút, részben a forgalmi igények, részben alighanem az dönti el, az egyes települések milyen lobbierővel pályáznak. Hogy Budapest mindkét területen jól áll, jelzi: a főváros az előző kormányzati ciklusban kilenc kerékpárút építési projektjéhez kapott uniós támogatást.

Gyakran mostoha a sorsuk
Gyakran mostoha a sorsuk
M. Schmidt János / Népszabadság

A budapesti fejlesztések sorában szerepel például a lakás és a munkahely közti gyalog- és kerékpárutak kialakítása a Rákos-patak mentén a XVII. kerületben. És így kaptak saját utat a biciklisek a XVII. kerületben a Ferihegyi út és a Hegyalatti utca, valamint az 501. utca és a Ferihegyi út között.

Mielőtt valaki a főváros vívmányai közé sorolná, uniós támogatással építették meg a kerékpárutat a III. kerületben a Bécsi–Nagyszombat utca útvonalon, X. kerületben, az Örs vezér terétől az Albertirsai aluljáróig, a XI. kerületi Bogdánfy úton, illetve a XXI. kerületi Ady Endre úton. Az pedig, hogy a Balaton, valamint a Velencei-tó körül kiépült kerékpárutak nem szerepelnek az NFM lapunk kérdésére postázott összesítésében, nem jelenti az uniós finanszírozás mellőzését az idegenforgalmilag kiemelt kerékpárút-fejlesztéseknél.

Akárhogy is, a tárca a biciklizésre kijelölt hálózat bővítésénél az unió újabb költségvetési ciklusában is számol a brüsszeli támogatásokkal. A 2014–2020 közötti időszakra szóló komplex kerékpáros program révén szeretnék elérni, hogy a kerékpárosoknak épülő utak hossza az évtized végére valóban elérje az 5500 kilométert. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a hálózatos turisztikai fejlesztéseket, elsősorban a kiemelt projektként nevesített EuroVelo 6 Rajka–Budapest szakasz és a Balatoni Bringakör komplex minőségi fejlesztését támogathatja majd.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programtól a regionális és térségi funkciót ellátó kerékpáros létesítmények és egyéb infrastruktúra-elemek fejlesztéséhez remélnek pénzt. Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program ugyanakkor a nagy infrastrukturális beruházásokhoz, a többi között vasúti pályarekonstrukciókhoz kapcsolódva jelenthet segítséget a vasútállomások B+R parkolóinak kialakításához.

Tárolóból a bicikliutak mentén sincsen elég
Tárolókból a bicikliutak mentén sincsen elég
Teknős Miklós / Népszabadság

Mindezzel a várakozások szerint „több legyet is ütnek egy csapásra”. A kerékpáros turizmus élénkülése nyomán növekedhet az idegenforgalmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma – vélik. Mindeközben a szén-dioxid-kibocsátás mérséklődésével olyan magasztos célokhoz is közelebb juthatunk, mint a lakosság egészségügyi állapotának javulása. Mindent összevetve a fejlesztések közvetve állítólag évente 20-30 milliárd forint hasznot is hajthatnak nemzetgazdasági szinten.

Rázós tapasztalatok

Hogy pontosan mi mindennel szembesül, aki tekerésre adja a fejét, a közlekedési miniszteri posztot több mint egy évtizede maga mögött hagyó Katona Kálmán nagy biztonsággal meg tudja mondani. A Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) elnöke szerint jó, hogy egymás után épülnek a kerékpárutak, de ez önmagában nem elég. Arra is oda kell figyelni, hogy a költséges beruházások nyomán valóban használható infrastruktúra jöjjön létre. Ezen a területen azonban van még mit ledolgozni. A gondok sorában tartja számon például, hogy a meglévő bicikliutak nem alkotnak egységes hálózatot.

Katona Kálmán
Katona Kálmán
M. Schmidt János / Népszabadság

Egyáltalán nem ritka, hogy az igényesen kialakított kerékpárutak jó esetben egy gépkocsik által használt, forgalmas főútba csatlakozva véget érnek, rosszabb esetben minden előzmény nélkül a puszta közepén eltűnnek. Ez akkor sem fogadható el, ha mindenütt nem épülhet azonnal bicikliút. Különösen nem, ha a szakhatóságok az ilyen helyzeteket valójában könnyedén feloldhatnák a kerékpárral közlekedők kevésbé zsúfolt, kis forgalmú közutakra terelésével.

Az MKSZ elnöke elismeri, hogy a kerékpáros és az autós forgalom közös pályára irányítása nem tökéletes megoldás. Legalább annyira nem, mint amikor a bringások és a gyalogosok kényszerülnek ugyanott közlekedni. A gyakran óránként 30-35 kilométeres sebességgel is közlekedő országúti kerékpárokat pedig a lakott területeken belül kifejezetten balesetveszélyes a bicikliutakra kényszeríteni. Kevesebb gondot jelent, ha az egyébként is a gépkocsik számára engedélyezett tempót közelítő kerekesek a KRESZ előírásainak megfelelően, az út jobb szélétől mért egy méteren belül tekernek.

Feltéve persze, hogy a gyakran a burkolatra sárga festett csíkkal is jelzett kerékpárút karbantartásáról az illetékesek gondoskodnak. A maga is gyakran nyeregbe szálló szakember úgy véli: az ideális az lenne, ha az autópályákon száguldó autósokhoz hasonlóan a biciklisek is mindenütt kizárólag számukra kialakított utakon haladhatnának. A zavartalan kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésére hivatott fejlesztésekre akad is példa hazánkban. Az öröm azonban nem lehet teljes, mert számos ilyen fejlesztés, a tervezéskor elkövetett hibák miatt, nem állja ki a gyakorlat próbáját.

Ilyen a Margit híd és az Árpád híd között kiépített bicikliút, amely helyenként olyan keskenyre sikeredett, hogy egyetlen kerékpár is csak nehezen fér el rajta. De bosszankodásra adnak okot a valaha a bringások igényeinek megfelelően kialakított, de funkciójukat valamiért az idők során elvesztő útszakaszok is. Katona Kálmán tapasztalatai szerint lehet példát találni a kelleténél „takarékosabban” kiépített kerékpárutakra is. A pályák gyenge alapozására figyelmeztet, amikor az utak mentén álló fák gyökérzete az avatóünnepséget követő egy-két év alatt felpúposodásokat okoz a burkolaton.

Elkülönülni lenne jó
Elkülönülni lenne jó
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ha valaki ilyen úthibákat akar látni, a Balatonfüred felőli, tihanyi alsó kerékpárúton tartsa nyitva a szemét. De a korábban épült, Gyöngyöst Mátrafüreddel összekötő útnak is mountain bike nyergében érdemes nekivágni. És általánosságban is igaz, hogy a régebben átadott kerékpárutak települések közötti szakaszai gyakran csak terepkerékpárral használhatók biztonságosan. Olyannyira, hogy növekszik azoknak a szakaszoknak a száma, ahol a rossz burkolatminőség miatt, a közlekedők biztonsága érdekében, a kerékpározást lassan meg kellene tiltani, és a gépkocsik által használt párhuzamos útra kellene terelni.

A pusztuló bicikliutakért gyakran nem az építők, sokkal inkább az üzemeltetés hiányosságai okolhatók. Példa erre az egyébként is nyomvonalának újragondolására, átfogó felújításra, szélesítésre szoruló Balatoni bringakörút. A népszerű útvonalat lassan, de biztosan több helyen is visszafoglalja a növényzet. Zánka után, a Tihany felé kerekezők tapasztalhatják, hogy van, ahol az út felét máris benőtte a fű, és hasonló a helyzet Visegrád térségében is. De nincs gazdájuk a településeken kívüli kerékpáros hidaknak sem. Különösen veszélyesek a fahidak, amelyek akár egyetlen nyári szezonban megrongálódnak.

Az MKSZ elnöke jónak tartja a Velencei-tó új kerékpárútjait. Igaz, azt mondja, helyenként ott is balesetveszélyes helyzeteket teremt, hogy az utakat a gyalogosok is használják. Éppen ezért a tópart egyes szakaszain talán járdákat kellene építeni.

Kapcsolódó cikkek

Rázós tapasztalatok

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.