galéria megtekintése

Borítékolható az újabb kamatcsökkentés

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Negatív tartományban tanyázik továbbra is a hazai infláció: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett áprilisi adata szerint a „pénzromlás” üteme ezúttal –0,3 százalék volt, az átlagos árak ennyivel maradtak el az egy évvel ezelőtt mértnél.

Az elemzők a korábbi hónapok durva mellélövéseitől óvakodva most –0,4 százalékos konszenzusra jutottak a várható árindex ügyében, igaz, a jóslatok a –0,3-tól a –0,8 százalékig szórtak, függően attól, ki mennyire érezte súlyosbító tényezőnek az üzemanyagárak masszív emelkedését, amit a világpiaci olajársokkból való kilábalás jeleként lehet értékelni.

Érdekesség, hogy a KSH az üzemanyagoknál éves és havi szinten egyaránt is árcsökkenést mutatott ki, noha április folyamán a töltőállomásokon a benzinnél 14, a gázolajnál 10 forintos drágulással lehetett találkozni. Eközben a KSH 2, illetve 10 forintos olcsóbbodásról számolt be. Mináry Borbála, a hivatal szakértője kérdésünkre a szokatlan jelenséget azzal magyarázta, hogy az adatvétel az üzemanyagoknál 20-a körül zárul, az azt követő változásokat már nem tartalmazza a statisztika. Így az azóta meglépett, literenkénti 16, illetve 15 forintos áremelés már a májusi statisztikát rontja majd.

Az árak továbbra is hónapról hónapra növekednek, ezúttal 0,4 százalékkal drágult az élet márciushoz képest. A drágulás harmadik hónapja tart, azt megelőzően hat hónapon át folyamatosan estek az árak. Márciushoz képest az élelmiszerekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett többet fizetni, ami főként az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség-gyümölcs 8,3 százalékos drágulásának következménye. Aki ezekből nem fogyaszt, az akár örülhet is, hiszen a KSH kimutatása szerint e nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent.

 

A ruházati cikkek 2,5 százalékos drágulását a szezonváltás indokolja. A szolgáltatásoknál 0,4, az élvezeti cikkeknél és a tartós fogyasztási cikkeknél 0,3 százalékos drágulást mértek. A rezsiharc véget ért, emiatt már nem volt hová csökkennie a háztartási energia árának. Az egyetlen negatív előjelű termékkört a már említett, 0,4 százalékos üzemanyagár-csökkenést is magába foglaló „egyéb” kategória képviseli.

Az árak tehát lassan kapaszkodnak felfelé, ennek ellenére az idei évet 0–0,2 százalék közötti infláció jellemezheti az elemzői előrejelzések szerint. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nem lesz gondja az árstabilitással, legfeljebb a nemzetközi befektetői klíma esetleges romlása akadályozhatja meg abban, hogy őszre az 1–1,50 százalék közötti sávba vágja vissza a most 1,80 százalékon álló alapkamatot.

Katapultált az ipar

Az elemzői várakozások duplájával, 11,6 százalékkal repesztett márciusban a magyarországi ipar a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes számai szerint. A kiigazított adatok alapján az egy évvel korábbinál kilenc százalékkal volt magasabb az ágazat teljesítménye. A döbbenetes különbség valódi okai a részletes adatok publikálásakor derülnek majd ki. Annyit azért elárultak a KSH-nál, hogy továbbra is a járműgyártás a növekedés lendületes motorja, de ezúttal az elektronikai termékek gyártása és az élelmiszer-feldolgozóipar is kiemelkedett az átlagból.

A kibocsátás hirtelen megugrását Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője országspecifikus tényezőkre vezeti vissza. Szerinte más magyarázat nincs arra, hogy a magyar ipari termelés ennyire letért a németek által kikövezett útról. A legfontosabb exportpiacunk ipari konjunktúragörbéjéhez simuló magyar vonal most kilépett a takarásból, épp amikor a németeknél a gyengébb teljesítmény mellé szerényebb megrendelési adatok társultak.

Igaz, a magyar iparban domináns német cégek kilátásai jók. Az MKB-nál az erős évkezdetre való hivatkozással 7,5 százalékosra javították a hazai ipar bővülésének idei mértékét. Annyira azért nem volt meggyőző az ipari teljesítmény, hogy emiatt a gazdaság egészének növekedését is magasabbra vegyék, az 2,6 százalékon maradt – szemben a kormány 3,1 százalékosfriss becslésével. (K. B.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.