galéria megtekintése

Felokosított város

Szolnok

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Szolnokon nincs csőtörés – kis túlzással ezt eredményezte az a kísérleti projekt, amelyben nemcsak a sávszélességet és az internetelérést fejlesztették a városban, de fel is okosították a települést, hogy az már látható, érezhető szolgáltatás- és életminőség-javulást eredményezzen. Szolnokon a „kísérleti okos városban” szenzorokkal figyelik a vízhálózat bizonyos részeit, ezzel könnyebben azonosíthatók az esetleges üzemzavarok. A megoldás annyira megtetszett a városüzemeltetés szakembereinek, hogy beépítették a városfejlesztési tervbe is. A városkártyarendszer, amely az iskolások és kismamák juttatási csomagját kezeli, hamar beépült a szolnokiak mindennapjaiba is.

A városkártyarendszer hamar a mindennapok részévé vált Szolnokon Reviczky Zsolt / Népszabadság

Roppant látványos volt, amikor okosmérőkkel szerelték fel a kórházakat, pékségeket, s más nagyobb fogyasztókat. Ebből a vállalkozók, s a várost üzemeltető szakemberek folyamatosan adatokat kaptak a fogyasztásról és a rendszerek terheltségéről. Ezek segítségével a nagyfogyasztók racionalizálni tudták a költségeiket, az önkormányzati szakemberek olyan információkhoz jutottak, amelyekre mindig is kíváncsiak voltak, csak éppen hagyományos módszerekkel rengeteg munkát igényel ezek kinyerése és felhasználása. A szolnoki „T-City” kezdeményezésben a lakosság és vállalkozások energiaszükségletének kontrollját biztosító eszközök és biztonságos mobilfizetési megoldások bevezetése mellett a közbiztonság javítása, a közigazgatás folyamatainak egyszerűbbé és gyorsabbá tétele, továbbá a digitális írástudás előmozdítása is cél.

 

A mai távközlési és informatikai rendszerekben már egyre több információ áll rendelkezésre az élet különböző területeiről, de azt még kevés helyi vezető tudja, hogyan is használhatják ezeket a városlakók érdekében. A távközlési multik partnerek lehetnek abban is, hogy egy helyi szinten megvalósított ötletet kivigyenek a világpiacra.

A városok és a szolgáltatók közös gondolkodására van szükség Reviczky Zsolt / Népszabadság

A fejlődés egyben változást is jelent, például a távközlési és a ráépülő szolgáltatások üzleti modelljét illetően. Pataki Róbert, a Magyar Telekom innovációért felelős vezérigazgató-helyettese úgy véli: a helyi ötletekhez a kiterjedt lefedettséget biztosító távközlési cégek nyújthatják a hátteret.

Beszéljünk akár egy helyi taxirendelő appról, vagy közösségi hálózatokról, az ötlet nem elég. Szükség van még kiterjedt ügyfélkapcsolati hálózatra és gyors hibaelhárításra, valamint számlázásra is – e kompetenciákkal pedig javarészt még mindig a szolgáltatók rendelkeznek. Vagyis egy-egy alkalmazás profitján a jövőben a fejlesztők és a szolgáltatók egy partnerségi viszony keretében osztozhatnak.

Sávszélesség nélkül nem megy

Hetvenmillió impulzus, azaz mobiladatforgalom-kezdeményezés éri a piacvezető mobilhálózatot egy átlagos napon. Az okostelefonok, valamint a 4G-szolgáltatást igénybe vevők sokasodásával ez hatványozottan növekszik, ami új műszaki kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket. Pataki Róbert, a Magyar Telekom innovációért felelős vezérigazgató-helyettese (képünkön) szerint önmagában nem elég a gerinchálózatok fejlesztése. Ha egy országban megépül a gyorsforgalmi úthálózat, a mellékutakat is fejleszteni kell, hogy ne göröngyös útvonalakon kelljen elérni a sztrádákat. Erre a mintára fejlődnek a távközlési hálózatok is –mondja Pataki, kiemelve, hogy a gerinchálózatok mára gyorsak és nagy kapacitásúak, ám a fejlődés csak akkor lesz az ügyfél számára is érzékelhető, amikor az általuk használt hozzáférés – mobil vagy vezetékes – is hasonló teljesítményű lesz.

Az okostelefonokkal, tabletekkel, számítógépekkel egyre több információt küldünk a hálózaton: egy menetrend lekérdezése, vagy épp egy facebookos aktivitás mindig adatforgalommal jár. Ahhoz, hogy az alkalmazásokat igénybe vevő emberek megelégedésére szolgáljon mindez, szükséges az is, hogy egy minimum-sávszélesség mindenhol rendelkezésre álljon. Nemkülönben, hogy az esetleges üzemzavarok elhárítása mielőbb megtörténjen. Üzletileg pedig fontos, hogy mindez rentábilis költségszint mellett valósuljon meg. Vagyis: van, ahol jó megoldás a sávszélesség biztosítására a 4G, de a fejlesztéseknek több más iránya is van. A jövő hálózatai IP-alapú, intelligens integrált rendszerek lesznek, amelyben helyet kapnak hibrid megoldások is (például a wifivel kombinált mobilhálózat). A készülékekbe, alkalmazásokba ma már építhető olyan intelligencia, amely kisebb sávszélesség mellett biztosítja az alkalmazások megfelelő működését, kisebb funkcionalitás mellett – igaz, ez utóbbi még a jövő zenéje. Az viszont már a jelen, hogy egy hálózati hibát maga a rendszer azonosítson, még mielőtt az ügyfél ezt észrevenné – ez a képesség az Ericsson egyik legizgalmasabb fejlesztése, amely már élőben is megtekinthető a szakmai bemutatókon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.