galéria megtekintése

Fele pénzt kaphatnak a Quaestor-ügyfelek, de csak fél év múlva

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Nagyon sietni akart a kormány a Quaestor-kötvényesek kártalanításával, ám épp emiatt kaphatják meg jussukat jelentős csúszással a volt ügyfelek. Az OTP és néhány Buda-Cash-károsult ugyanis az Alkotmánybíróságon támadta meg a kártalanításról szóló törvényt.

Több érintettet is az Alkotmánybíróságig vitt, hogy a sorozatos brókercégcsőd után az Országgyűlés olyan jogszabályt fogadott el, amely a Quaestor kötvényeseit 30 millió forintig kártalanítja. Miközben a többi érintett, köztük a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír károsultjai, a korábbi szabályozás szerint kaphatnak kártalanítást.

Vagyis legfeljebb hatmillió forintra számíthatnak, s a lényegében azonnali kifizetés helyett hosszú ideig, akár évekig kell várakozniuk. Mint arról lapunk is beszámolt, az ügyfelek évekig várhatják, míg hozzájutnak a cégnél ragadt értékpapírjaikhoz, csak utána lehet szó a Befektető-védelmi Alap (Beva) által nyújtott, a valódi veszteségeket enyhítő kártalanításáról.

A Figyelő hívta fel a figyelmet arra, hogy a felszámoló ez idő alatt nem gondozza a megtakarításokat, s adott esetben az ügyfél tehetetlenül nézi befektetése elporladását. Különösen problémás, ha a megtakarítás például olyan állampapírban van, amely nemsokára lejár: ha ezt készpénzre váltják, akkor az már nem saját értékpapírként lesz kimutatva, hanem a közös kasszába került készpénzként, amelyre az ügyfél gyakorlatilag keresztet vethet. Így járnak azok is, akik osztalékot fizető tőzsdei társaság részvényéből tartanak.

 
Százmilliárd forint a tét
Százmilliárd forint a tét
Móricz-Sabján Simon

A Quaestor-törvényt két indítványban is megtámadták az Alkotmánybíróságon, az egyiket az OTP nyújtotta be, a másikat a Buda-Cash-ügyfelek egy csoportja. A két ügy abban hasonló, hogy azt kifogásolják: a Quaestor ügyfeleit indokolatlanul juttatta előnyökhöz a törvényhozás más brókercégek károsultjaival szemben. Az OTP-nek ez azért fáj, mert mint Beva-tagnak – mások mellett – ezt neki kell finanszíroznia. Annak ellenére, hogy a befizetés papíron előleg, s azt elvileg visszakapják – leírhatják az adóból vagy a felszámolás során juthatnak hozzá –, ám ezt a törvény nem garantálja.

Általánosságban is problémás a Quaestor ügyfeleinek előtérbe tolása. Az OTP indítványa szerint ez pozitív megkülönböztetés, amellyel önmagában még nincs baj, az alaptörvény lehetőséget ad erre. Ám a megkülönböztetés nem lehet önkényes, annak konkrét, objektív okot kell találni. Márpedig ilyen a Quaestor-károsultak esetében nincs. Egy teljesen homogén csoportból – ők a brókercégek által átvert ügyfelek – kiválasztottak 32 ezer embert a többi húszezerrel szemben.

A Buda-Cash ügyfelei azt sérelmezik, hogy a megkülönböztetés miatt ők késve kapják meg a pénzüket, hiszen a Quaestor-kötvényesek a kárrendezési alapból kapnak pénzt, nekik pedig várniuk kell hónapokig, évekig. Azt is nehezményezik, hogy ők ötödakkora kártalanítást kapnak. Ezt különösen azért tartják igazságtalannak, mert egy tudvalévően kockázatos, 30 milliós kötvénycsomagért jár kártalanítás a quaestorosoknak, míg a Buda-Cashnél elhelyezett, biztonságos befektetésnek számító 30 milliós állampapírpakettért nem.

Jelen állás szerint a Quaestor ügyfelei most, jövő hétfőtől a normál rend alapján hatmillió forintig és csak a fiktív kötvények után kapnak kártalanítást. Ez összesen 88 milliárd forint kifizetését jelenti. A hatmillió és 30 millió forint közötti, illetve a valós, létező kötvények után járó pénzt, további százmilliárd forintot csak az Alkotmánybíróság döntése után lehet majd átutalni, feltéve, hogy a határozat a quaestorosoknak kedvez. Ez jó néhány hónapos, a hamarosan induló nyári ítélkezési szünetet és a testület gyakorlatát alapul véve fél év csúszást biztosan jelent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.