galéria megtekintése

Még évekig húzódhat a Buda–Cash-ügy

0 komment


F. Szabó Emese

Akár évekig várhatják a Buda-Cash ügyfelei, hogy megkapják a cégnél maradt értékpapírjaikat. Az ügyintézés zajlik, de borzasztó nehézkes. A Quaestor ügyfelei jobban jártak, s nem csak azért, mert ötször akkora összegig kaptak kártalanítást.

Alig egy hónapja kezdődött meg a volt Buda-Cash ügyfelekkel folytatott egyeztetés, amely során a rendelkezésre álló értékpapírokat a tulajdonosok befektetési számláira konvertálják. Ez jól hangzik, ám ha utána számolunk, belekerül egy jó időbe, mire mindenki megkapja a jussát. Lapunknak egy ügyfél arról panaszkodott, hogy akár négy évig is eltarthat ez a folyamat, aminek a végét talán meg sem éri, hiszen nyolcvan éves. A négy év talán túlzás, de az biztos, hogy a folyamat hosszadalmas lesz.

A Buda-Cashnél nagyjából húsz munkatárs maradhatott, akik az egyeztetéseket és egyéb technikai feladatokat ellátják - az üzletkötőket azonnal szélnek eresztették, a felszámoló pedig a maga munkáját végzi.

Ha nagyjából 15 ezer ügyféllel számolunk, s mindegyikükre 15 percet szánnak, akkor ez összesen 3750 munkaórát vesz igénybe. Ez munkanapokon, napi nyolc óra hatékony tevékenységet számítva - ami a gyakorlatban majdnem lehetetlen - több mint két évig tart. Persze biztosan nem egyetlen munkatárs foglalkozik az ügyfelekkel, ketten több mint egy év alatt, öten pedig majdnem fél év alatt végeznének, ha robotként pörgetnék a papírokat.

 

A munka felgyorsult ugyan, de nem megy minden simán. Egy korábbi üzletkötő, aki azóta máshol helyezkedett el, elmondta, előzetesen telefonon veszik fel az ügyfelekkel a kapcsolatot, majd

a személyes találkozó alkalmával lehet a történetet lezárni. Feltéve, hogy az adott ügyfél hajlandó ellátogatni valamelyik ügyfélszolgálatra.

(Kétszáz kilométerről aligha fog felutazni valaki sebtében Budapestre csak azért, hogy a tíz darab Update-részvényét konvertálják más számlára.) Az is jellemző, hogy az ügyfeleknek nincs, vagy nem volt értékpapírszámlája, ahová konvertálható lenne a megtakarítás, így az is plusz kör, mire beszerzi a részvénytulajdonos.

Az bizonyos, hogy a felszámolás addig nem indulhat meg, ameddig a cégnél ügyfélpénz van. Ez azt jelenti, hogy a teljes ügy lezárása még évekig eltart.

Ez nem is annyira meglepő, a korábbi brókercégbedőlések is hosszadalmas procedúrát követeltek, a Globex felszámolása például 13 évig tartott. Nagy segítség volna a gördülékeny ügyintézésben, ha az ügyfelek a kormányablakokat is használhatnák arra, hogy intézzék ügyüket, s nem kellene személyesen az ügyfélszolgálatokra menni.

Plusz kör az értékpapírszámla is
Plusz kör az értékpapírszámla is
Teknős Miklós / Népszabadság

Ez a megoldás a Quaestor kárrendezés során működött, ott 32 ezer ügyféllel kellett kapcsolatba lépni. A kötvénybizniszben átvert ügyfelek ráadásul nemcsak hatmillió forintig kaptak kártalanítást, hanem 30 millió forintig. Ennek érdekében ráadásul külön törvényt is hozott az Országgyűlés.

Vagyis a három brókercég közül a Quaestort kiemelt ügyként kezelték, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír ügyfelei viszont nem kaptak kedvező elbírálást. A különbségtételt semmiféle szakmai érv nem támasztotta alá, hiszen mindhárom esetben szimpla átverésről volt szó.

Az ügyintézést végig kell csinálniuk a volt brókerek és alkalmazottak hozzátartozóinak, akiket a Befektetővédelmi Alap sem kártalanított. A szabályzat kizárja a munkatársakat és hozzátartozóikat a kártalanítási körből, így nekik egyelőre egy fillérük sem jött vissza.

Teljes mértékű kielégítés nem várható

Értékpapírok és pénzeszközök hiányát állapította meg a Buda-Cash lezárult vagyonvizsgálata - közölte a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a honlapján csütörtökön.

A PSFN tájékoztatása szerint egyes értékpapírokból kevesebb van meg ténylegesen, mint amennyi az ügyfelek összesített követelése, így nem várható azok teljes mértékű kielégítése. Ezeknél az értékpapíroknál kidolgoznak egy, a jogi környezetbe illeszkedő kiadási menetrendet. Hiányoznak egyebek mellett Richter, Mol, OTP papírok, valamint diszkont kincstárjegyek és különböző sorozatú állampapírok is. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.