galéria megtekintése

A fizetőképes családok eshetnek ki a csok-ból

Egyelőre a szakma is csak találgatja, milyen hatása lesz a kormány 10 plusz 10 milliós családtámogatási programjának, de könnyen lehet, hogy csak a füstje lesz nagy. Akinek szólna, az ugyanis kieshet a szórásból a szigorú feltételek miatt.

A családi otthonteremtési támogatás (csok) felfuttatását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető harangozta be.

Tíz év alatt három gyereket vállaló szülők új lakás vásárlására tízmillió forint állami támogatást és ugyanennyi támogatott hitelt kaphatnak.

A programba a már megszületett gyerekeket is be lehet vonni, akár úgy is, hogy már mindhárom szükséges utód megszületett. A már megkötött csok-szerződés is átalakítható, ha az eredetileg kapott támogatást levonják az újonnan járó összegből, s a család a különbözetet kapja.

 

Eltörlik a négyzetméterekre vonatkozó kikötéseket, s a vásárlandó ingatlan maximális értéke is 30-ról 35 millió forintra nő. Nem tudni, de vélhetően a támogatás és a kedvezményes hitel arányosan csökkenni fog az ingatlan értékének függvényében, vagyis ha a 35 millióshoz tíz plusz tízmillió forint támogatás jön, akkor a húszmilliós lakáshoz 5,7 plusz 5,7 millió forint járna elvben.

Így is durva a kedvezmény:

az ár 57 százalékát teheti ki a támogatás és a kedvezményes hitel.

– Egyelőre nem tudunk eleget a részletekről, de ha valóban 20 millió forintot lehetne igénybe venni az első lakás megvásárlásához, annak óriási hatása lenne az ingatlanpiacra – mondta a Népszabadságnak Déry Attila, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője. A csok eddigi szabályai szerint a háromgyermekes családoknál minimum 60 négyzetméteres lakások voltak támogathatók, nagyobb támogatás járt a minimum 75, illetve minimum 90 négyzetméteres lakások után.

A szakember számításai szerint a fővárosban átlagosan 400 ezer forint körüli négyzetméteráron lehet jelenleg új építésű ingatlant vásárolni. Egy 70 négyzetméteres, 28 millió forintba kerülő lakás így a beharangozott támogatásokkal nyolcmillió forint önerővel megvehető lesz, azaz egy család a jelenlegi maximális csok-támogatás – ez 3,25 millió forint – többszörösét nyeri meg.

Habarcs, betonelem és állami milliók: máris kész a ház
Habarcs, betonelem és állami milliók: máris kész a ház
Földi Imre

Mégsem annyira kerek ez a mese. Bár Varga Mihály minapi nyilatkozata szerint a csokra nyár óta több mint 40 ezren jelentkeztek, ezeknek a kérelmeknek csak töredékéből lett valódi szerződés. Lakásépítésre néhány ezer család kapott támogatást, az átlagos támogatási összeg kétmillió forint körüli. Vagyis a csoknak minimális a hatása az ingatlanpiacra: idén a szakértők összesen 150 ezer adásvétellel számolnak, százezerre vidéken. – Ha a csokot igénylők száma többszörösére nő, a hatás akkor is elenyésző lesz – véli Déry.

Ennek oka, hogy

a csok igénybevétele nagyon szigorú.

Aki ki tud gazdálkodni egy tízmilliós hitelt, van megfelelő önereje, az vélhetően már most is rendelkezik saját ingatlannal.

Márpedig ez kizáró ok a csoknál, feltételezhető, hogy a ráncfelvarrás után is így marad. Azonnal kiesnek azok a családok, akik a harmadik gyerek megérkezése miatt cserélnék nagyobbra lakásukat. A törekvés persze érthető, nem az a cél, hogy az ingatlanspekulánsokat, lakáshalmozókat támogassák, mégis kiesik egy jelentős fizetőképes réteg.

Megoldást hozhatna, ha például nagyobb lakásba költözésnél is igénybe lehetne venni a támogatást a kisebb lakás eladását követően. A rosszabb anyagi helyzetben lévők esetében nagy segítség a három százalék alatti hitelkamat, ám esetükben az önrész előteremtése nehéz.

Nem tudni, szóba jöhet-e öszvérmegoldás. A tízmillió forint támogatás lenne a hitelhez az önrész – az adósságfék-szabályozás szerint a lakás értékének legfeljebb 80 százalékát teheti ki a hitel. A közvetlen támogatás felmarkolása erre elég, a támogatott hitel viszont még kevés, az csak tízmillió. Helyette viszont sima lakáshitel is szóba jöhet: 35 milliós lakásnál tízmillió forint támogatással, 25 millió forint hitellel önerő nélkül letudható így a lakásvásárlás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.