galéria megtekintése

Elkezdik szívatni a bt.-ket

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 02. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Nagyjából 150 ezer betéti és közkereseti társaságnak kell felülvizsgálnia a létesítő okiratát idén március 15-ig, és ha annak bármely pontja a tavaly márciusban hatályba lépett új polgári törvénykönyv (Ptk.) kötelező rendelkezésébe ütközik, a társasági szerződést módosítani kell. Az új dokumentumot legkésőbb április közepéig lehet benyújtani a cégbírósághoz – tájékoztatott az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Aki erről megfeledkezik, ötven-százezer forintos bírságra számíthat.

A vállalkozások működésére vonatkozó korábbi szabályokat tavaly a Ptk.-ba emelték át, és ezért a gazdasági társaságokról szóló törvényt (Gt.) hatályon kívül helyezték. Az igazságügyi tárca jogértelmezése szerint önmagában emiatt még nem kell átírni a létesítő okiratot, s ha abban az a fordulat szerepel, hogy a „jelen társasági szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Gt. rendelkezéseit kell alkalmazni”, akkor a cégnek nincs semmi dolga.

Két éve nagy roham volt a cégbíróságokon
Két éve nagy roham volt a cégbíróságokon
Teknős Miklós / Népszabadság

Ilyenkor a Ptk. rendelkezései az irányadók. Az sem gond, ha a vezető tisztségviselőt nem ügyvezetőnek, hanem a korábbi terminológia szerint üzletvezetőnek vagy képviselőnek nevezik. Módosítani kell azonban a szerződést például akkor, ha a korábbi törvény bármely konkrét pontjára hivatkoznak. Jellemzően szerepelhet az alapító okiratban az, hogy a tagsági viszonyra a Gt. 99. paragrafusát kell alkalmazni. Ilyen rendelkezés azonban már nem létezik, ráadásul változtak a tagokra vonatkozó szabályok: korábban a többség bárkit kizárhatott, míg az új Ptk. szerint ilyen döntést csak a bíróság hozhat.

 

Egyes források szerint emiatt teljesen felesleges átírni a társasági szerződéseket, mert a jogalkotó egyszerűbb megoldást is választhatott volna. Ha a Ptk. hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezések között kimondják, hogy a korábbi Gt. alapján létrehozott társaságok működésére értelemszerűen az új szabályok vonatkoznak, nincs szükség az alapító okiratok tömeges korrekciójára. Ebben az esetben a módosítást elég lett volna akkor átvezetni, amikor a cég életében más változás is történik, és új társasági szerződés készül. Az igazságügyi tárca ezt a javaslatot elutasította.

A bírósági hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a felszámolás, végelszámolás, kényszertörlés alatt álló vállalkozások esetében nem kell tenni semmit. A többieket viszont arra kérik, hogy amennyiben a társasági szerződés módosítására van szükség, mindenképpen az interneten is elérhető mintanyomtatványt használják, s feltétlenül adják meg a cég aktuális elektronikus levelezési címét.

A szövetkezetek sem ússzák meg az alapszabály-módosítást, de ezek száma a KSH adatai szerint alig haladja meg négyezret, és a lakásszövetkezetek kivételnek számítanak. A többieknek viszont szinte biztosan lesz feladatuk, mert a szövetkezeti törvényt lényegében újraírták, és ha korábban annak bármely pontjára hivatkoztak, az alapszabályt biztosan meg kell változtatni. Azt június 15-ig kell elfogadni, s július 15-ig lehet benyújtani. Az OBH azt javasolja, hogy erről a közgyűlések a mérleg elfogadásával együtt döntsenek, amelynek határideje május 30-a. Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag az új Ptk.-nak való megfelelést szolgálják, illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra – közölte az OBH.

Kevesebben vannak, de így is sokan

A vállalkozásoknak legutóbb két éve, 2013. februárig kellett kötelezően módosítaniuk társasági szerződéseiket. Akkor az új előírások átvezetése a 2012 márciusa előtt alapított cégeket érintette, vagyis lényegében mind a félmillió hazai vállalkozást. A mostani változások ennél lényegesen szűkebb kört érintenek. Becslések szerint azonban így is tízezres nagyságrendű azon cégek száma, akiknek most ismét módosítaniuk kell alapító okiratukat.

Az ügyvédi költséget viszont senki nem spórolhatja meg, ami legalább húsz-harmincezer forintos tétel. De a jogi segítségre azért is szükség lehet, hogy egyáltalán kiderüljön: kell-e módosítani a társasági szerződést. Ezen nem érdemes azonban takarékoskodni, mert ha egy cég a kötelezettségeinek nem tesz eleget, az mindenképpen ki fog derülni, amikor a vállalkozás adataiban beálló más változásokat jelentenek be. Akkor pedig kötelező a bírság kiszabása.

A többi vállalkozás egyelőre hátradőlhet, de egy év múlva a korlátolt felelősségű (kft.) és a részvénytársaságok jönnek. Alapító okiratukat ezeknek is összhangba kell majd hozniuk az új Ptk. rendelkezéseivel, a kft.-knek pedig legalább hárommillió forintra kell emelniük a jegyzett tőkéjüket. Ugyanakkor korlátozzák a nyilvánosan működő részvénytársaságok működését: részvényeiket vagy bevezetik a tőzsdére, vagy más társasági formát kell választaniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.