galéria megtekintése

A trafikos inkább csak felgyújtaná az egészet

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 08. számában
jelent meg.

4 komment


Batka Zoltán
Népszabadság

Újból kiírta az aprófalvak trafikjaira a pályázatot a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. Dacára annak, hogy sok helyütt ma is lehet cigarettát venni, pont úgy, mint a fideszes trafikdúlás előtt, s annak, hogy immár mindenki előtt világos, a kistelepüléseken teljes ráfizetés a Nemzeti Dohánybolt.

– Trafik Bakonykoppányban?! – néz rám az ütődötteknek szánt mosollyal a helyi vegyesbolt vevője. A 198 lelkes község az egyik a 490-ből, ahol a napokban – 2013 óta sokadjára – hirdetett koncessziós pályázatot a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. – Nem fog itt jelentkezni soha senki – ingatja a fejét a boltos, ő például akkor sem pályázna, ha fegyverrel kényszerítik rá. Pláne, hogy így is árusíthat dohányt. Immár majdnem két éve, hogy a „gyerekek és fiatalok védelmében” bevezették a trafikrendszert: a boltokból eltűnt a dohányáru, annak jogát az állam botrányos körülmények között koncesszióba adta, sokszor bizonyíthatóan a fideszes haveroknak és politikusrokonoknak.

A kistelepüléseken a dohányboltok nem mindenütt tudnak megélni
A kistelepüléseken a dohányboltok nem mindenütt tudnak megélni
Szabó Miklós

Anno még azzal hitegették a közvéleményt, hogy a trafikjogoknál előnyben lesznek a mozgáskorlátozottak, valójában a jó kereseti lehetőségnek látszó koncessziók mégsem náluk kötöttek ki. Sőt: egy sor, korábban trafikot üzemeltető vállalkozótól is elvették a megélhetést. A pályáztatás során kiderült, hogy a kisebb településeken persze szó sincs nagy üzletről, ellenkezőleg: senki nem akart trafikot nyitni, s ha átmenetileg is, dohány nélkül maradtak a kis falvak.

 

Végül a fővárosi döntéshozók megtalálták a legjobb megoldást: az eddigi boltosok nagy részének megengedték, hogy „kijelölés” alapján tovább árulhassák a cigarettát, amíg valaki nem jelentkezik a koncesszióért. – Hogy történt a kijelölés? – tudakolom az egyik vegyesboltost, aki misére siettében röviden vázolta a hatósági eljárást. – Odajött hozzám a polgármester és megkérdezte, hogy szeretnék-e dohányt árusítani? Mondtam, hát persze! Erre a polgármester azt mondta, hogy jó. Így lettem kijelölt boltos. Vennem kellett egy ilyen táblát – mutat az egyik szekrény fölé szögezett „nemzeti dohánybolt” táblára – az is belekerült egy „kisebb vagyonba”.

Vidéken tudják, hogy a fideszes trafiklenyúlás – vagy ahogy a Századvég vezetője, Lánczi András fogalmaz, trafikforradalom – levezénylői csak a nagyvárosi, jó forgalmú helyek „megfelelő” szabályozását tartották a szemük előtt. Így került a törvénybe, hogy minden 2000 fő után lehet egy trafikot létesíteni. Bakonyszücs, Bakonykoppány esete arra példa, hogy a jogalkotók tökéletesen megfeledkeztek a koncessziók ötödét adó kisfalvakról. A trafikparadoxon szerint a néhány száz fős lakosú községek nem tudnak eltartani egy dohányboltot.

Ha szigorúan vesszük a törvény szellemében a kétezer fő – egy trafik elvet, akkor a boltosoktól el kellene venni a dohánykereskedelem jogát. Ha viszont cigit nem árulhatnak, tönkremennek, így a falu marad élelmiszerbolt nélkül.

Bakonyszücs boltosa nyugodt, erős arcvonású ember. A cigi nélkül hamar lehúzhatná a rolót. A háromszáz fős faluban egy hónap alatt pár száz doboznyi megy el, a zsebében néhány tízezer forint marad belőle. Ide keres vállalkozót a nemzeti dohánycég, aki hajlandó finanszírozni a trafiktörvényben előírt arculati elemeket. Senki nem tart attól, hogy bárki jelentkezne trafikért a községben. Amikor Lázár János felemeltette a dohány árrését 10 százalékra, többen beugrottak. A szomszéd faluban is nyitott egy vállalkozó, azóta ez a népmesei trafik. Hol volt, hol nem volt. Ezt az a férfi mondja, aki egy másik településről érkezett kerékpárral, s bosszúsan teker hazafelé. Volt már, hogy a trafikos a kocsmában azt mondta, egyszer felgyújtja az egészet.

A fideszes trafiklenyúlás a fideszes trafiklenyúlás levezénylői csak a nagyvárosi, jó forgalmú helyek „megfelelő” szabályozását tartották a szemük előtt
A fideszes trafiklenyúlás a fideszes trafiklenyúlás levezénylői csak a nagyvárosi, jó forgalmú helyek „megfelelő” szabályozását tartották a szemük előtt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pesti törvényhozók bölcsességét dicséri, hogy csak betéti társaság üzemeltethet trafikot, így mindenki magánvagyonával felel az üzletéért. Tehát senki nem kockáztat. Egykor a nemzeti dohánycégnél mobil boltokban látták a megoldást. Végül rájöttek, hogy a mozgóboltos rendszer csak sajtóblöffnek jó, ráfizetés lett volna. A dohánypiac pesti urai láthatóan lemondtak a vidéki lakosság megvédéséről. A pesti trafikokból ismerős átlátszatlan tejüveg gyanánt itt egy függönyt szegeztek a szekrény elé. – Általában elhúzva tartom – fedi el a dohányárut a boltos, aki most árulhat cigarettát, ám a törvény arra nem kötelezi, hogy pályázzon is a dohánykoncesszióért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.