galéria megtekintése

Életet is menthet majd az iPhone

0 komment


Kriván Bence

Nélkülözhetetlenné igyekszik tenni az iPhone-t felhasználói számára az Apple, amely az egészségmegőrzésben és a háztartási gépek, berendezések távvezérlésében lát fantáziát – és profitot.

Az autóba is beszáll az Apple
Az autóba is beszáll az Apple
Robert Galbraith / Reuters

Mozgó egészségügyi központtá, egyfajta jeladóvá akarja fejleszteni az iPhone-t az Apple – ezt jelentette be Tim Cook vezérigazgató a cég szakmai konferenciáján (WWDC). Az okostelefonhoz  tervezett új, HealthKit alkalmazások révén nemcsak a felhasználó mozgását, de legfontosabb életfunkcióit is nyomon lehet majd követni a távolból.

 

Sokkal többről van szó, mint mondjuk a kocogás legfontosabb adatainak rögzítése, a készülék az életfunkciók alakulását, azon gyorselemzését is elvégzi, kimutatva egy-egy rendkívüli szívritmuszavart, vagy akár egy elmulasztott gyógyszerbeszedés hatásait. Az Apple lehetővé teszi a fejlesztőcégek számára, hogy eszközökkel vagy a programokkal rácsatlakozzanak a felületre, s közösen tegyék még sokoldalúbbá az okostelefont.

Kulcskérdések sorát veti fel az alkalmazás az etikai aggályoktól kezdve az érzékeny személyes adatokhoz való hozzáférésen át egészen a finanszírozási problémákig.

A rendszer akkor hozhat forradalmi változást az egészségmegőrzésben, a prevencióban, ha az nem csak a felhasználóra és az adatokat összegyűjtő, a technikai hátteret adó Apple-re szorítkozik. Akkor szól nagyot az újítás, ha előnyeinek kihasználására működőképes modellt dolgoznak ki az egészségbiztosítók, a társadalombiztosítás, az egészségügyi ellátórendszer, a mentőszolgálat és a kórházak bevonásával.

Bizalom nélkül sem működőképes a szisztéma, a felhasználó számára garantálni kell, hogy az egészségi állapotát leíró adatok tökéletesen zárt rendszerben áramlanak, s csak az arra jogosultak férhetnek hozzájuk.

A technika és a technológia kifinomultsága és a megbízhatósága szintén alapvető fontosságú, a téves riasztások oda vezethetnek, ami például a kilencvenes évek Magyarországát jellemezte: ha megszólalt egy autóriasztó, teljes közöny fogadta, a minden apró rezdülésre vijjogással reagáló szirénák leginkább idegesítő hangjukkal, mintsem védelmi funkciójukkal jeleskedtek.

Tim Cook vezetésével arra ösztönzi a családokat az Apple, hogy mindenki iPhone-t használjon
Tim Cook vezetésével arra ösztönzi a családokat az Apple, hogy mindenki iPhone-t használjon
Robert Galbraith / Reuters

Az Apple-nek csúcstechnológiát képviselő eszközöket, kiegészítőket kell a telefonra csatlakoztatnia a vérnyomásmérőtől a vércukorszint-ellenőrzőn át mindenre kiterjedően. Egyszerűbben orvosolható probléma forgalomban lévő iPhone-ok szoftverfrissítése, éppen a hétfőn bemutatott iOS 8-asra. S az Apple-nek fél szemmel a nagy riválisokat, így a Samsungot és a Google-t is figyelnie kell, mert nehezen hihető, hogy pont ők ne foglalkoznának ennek a hatalmas üzleti sikerrel kecsegtető komplex rendszer kiépítésének gondolatával.

Az Apple a háztartási berendezések távirányítására is alkalmassá teszi az iPhone-t, igaz, a HomeKit tömeges elterjedése sem megy egyik napról a másikra, de erről nem feltétlenül az amerikai óriáscég tehet. Egyelőre ugyanis meglehetősen szűk az olyan eszközök kínálata, amelyeket a telefonnal távvezérelni lehet, ehhez a készüléket alkalmassá kell tenni az interaktív kapcsolatra.

Ez nem megoldhatatlan kérdés, a szabványosítással akár két éven belül áttörés következhet be e téren, csak az elektromos berendezések gyártóit is érdekeltté kell tenni ebben. A lakás automatizálása kis lépésekkel halad előre, a Google-hoz tartozó Nest Thermostat termékei, illetve a Philips Hue világítási rendszere már szabályozható az iPhone-nal.

A harmadik fontos bejelentés azt szolgálja, hogy a családban lehetőleg mindenki egységesen iPhone-t használjon. Ezentúl ugyanis mondjuk a családfő megvásárol egy alkalmazást vagy letölt egy albumot vagy egy filmet az iTunestól, akkor azt hat emberrel megoszthatja, elég tehát egy hitelkártyát regisztráltatni az Apple internetes áruházainál. A rendszerbe azért biztonsági elemeket is beépítettek, így például a kártyabirtokos tudta és beleegyezése nélkül más nem vásárolgathat, és a „házon belüli” megosztást is engedélyeznie kell. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.