galéria megtekintése

Egyre bátrabban költünk a boltokban

5 komment


NOL
NOL

Idén márciusban, illetve az első három hónapban a hazai kiskereskedelmi forgalom 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyit. A bővüléshez sok minden hozzájárult, így a bérek emelkedése és a rezsicsökkentés, de sokat lendített a mutatókon a statisztika átalakítása és pénztárgépek – a gazdaság fehéredését eredményező – cseréje is.

Márciusban gyorsuló tempóban bővült tovább a magyarországi kiskereskedelmi forgalom – derül ki a KSH szerdán közzétett – egyelőre még csak becsült – adataiból. Az eladások 6,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát, míg a naptárhatás kiszűrésével a forgalom 8,5 százalékos növekedést mutatott. Az első három hónapban a kiskereskedelmi forgalom átlag 6,4 százalékkal gyarapodott, míg a naptárhatástól megtisztított volumen 7,1 százalékkal emelkedett.

Pénzből és a vásárlást igazoló blokkból is több kerül a tárcákba
Pénzből és a vásárlást igazoló blokkból is több kerül a tárcákba
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron márciusban 701 milliárd forint volt, 42 milliárddal több, mint egy évvel korábban. A forgalom közel felét az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek hozták össze, harmadát a nem élelmiszer-kiskereskedelem, míg a fennmaradó részt az üzemanyagtöltő állomások termelték meg.

 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene márciusban 8,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a bevételek döntő hányadát (78,7 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek hozták össze, amelyekben azonban az értékesítés volumene 3,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 120,8 százalékkal volt több, mint tavaly márciusban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene márciusban 8,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (22 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (18,6 százalék), a bútor-, műszakicikk- (14,7 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (3,7 százalék) valamint a használtcikk-üzletben (2,9 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (3,3 százalékkal csökkent).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (3,7 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma márciusban nőtt, volumene 9,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai márciusban 15,3 százalékkal nőttek.

Műszakik cikkekre hatodával jutott több, mint tavaly márciusban
Műszakik cikkekre hatodával jutott több, mint tavaly márciusban
Kurucz Árpád / Népszabadság

A februári nyolc éves csúcsot jelentő növekedést követően ismét rekordot döntött a kiskereskedelmi forgalom bővülése, amely azt mutatja, hogy tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése – reagált közleményben az adatra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca szerint a növekedés a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, a foglalkoztatás bővülésének, a reáljövedelmek emelkedésének és a javuló fogyasztói bizalomnak is köszönhető. A növekedéshez hozzájárult azonban az is, hogy a pénztárgépek lecserélésével, az új, az adóhatósággal online kapcsolatban lévő kasszáknak köszönhetően fehéredik a gazdaság.

Az NGM úgy látja: a fogyasztás folytatódó növekedésére utal, hogy a márciusi, kiugró bővülés mellett idén januárban és februárban is hat százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről-negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. Az eladások növekedésének köszönhetően az export mellett a belső kereslet is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést. A tárca várakozása szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik.

A pénztárgépek cseréje mellett nagyban hozzájárult a kereskedelmi forgalom bővüléséhez a dohánypiac átalakítása is. A KSH az összevethetőség miatt közzétette a korábbi adatgyűjtési módszerének megfelelő kiskereskedelmi statisztikát is. Ez lényegesen kisebb bővülést mutat, mint az új rendszerű: előbbi alapján a forgalom négy, illetve naptárhatással korrigálva hat százalékkal bővült márciusban, vagyis több mint két százalékponttal kisebb mértékű gyarapodást mutat. Az első három hónapban a régi rendszerű statisztika négy, míg korrigálva 4,7 százalékkal nőtt a forgalom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.