galéria megtekintése

Durva idők járnak a magyar cégekre

0 komment

NOL
Nol

Hosszú évekig az építőipar vezette a legnagyobb bedőlési arányú (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) iparágak listáját, azonban 2014-ben átvette a legkockázatosabb szektorok toplistájának „vezető" helyét a vendéglátás – áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Az országos Bisnode Bedőlés Index értéke 3,23 százalék, amit a vendéglátás 6,36 százalékos bedőlési aránya, illetve az építőipar 5,40 százalékos fizetésképtelenségi indexe is jelentősen meghalad.

A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárás némileg átrendezte a felszámolások és a cégmegszűnéshez vezető eljárások számát. Korábban egyértelműen állíthattuk, hogy ha egy cég fizetésképtelenné vált, akkor előbb-utóbb felszámolási vagy csődeljárás indult ellene. 2012 márciusától azonban elkezdett nőni a kényszertörlési eljárások száma, amit abban az esetben indítanak például, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. Ez alapján elmondható, hogy a kényszertörlések egy része is a cégek fizetésképtelensége miatt indul el, de nem a hitelezők, hanem a cégbíróság által.

A kényszertörlési eljárások száma ráadásul ugrásszerűen emelkedik. Míg 2012-ben 6123 kényszertörlés indult, addig 2013-ban már 22829 és 2014-ben 42574. Egy év alatt közel megduplázódott a számuk, ami azt jelzi, hogy évekig nem foglalkoztak a hatóságok ennyire az adókerülő, beszámolót nem leadó, vagy gyakorlatilag nem fellelhető cégekkel. Az elmúlt években elindult egy folyamat, aminek egy átláthatóbb, gazdaságilag aktívabb cégvilág lesz az eredménye, ezért hosszú távon nem kell számolni ilyen mértékű kényszertörlési "cunamival" – véli a Bisnode –, azonban 2015 még várhatóan magas értékeket fog eredményezni.

A felszámolások száma 2012-ről 2013-ra erősen csökkent, azonban 2014-ben számuk – nem is kis mértékben – ismét nőtt, ugyanis közel 30 százalékkal emelkedett a fizetésképtelenség miatt megindított eljárások száma. A nagyszámú kényszertörlési eljárásokkal együtt ez azt jelzi, hogy a külső kényszer miatt indított cégmegszüntetések még eddig soha nem öltöttek akkora mértéket, mint tavaly, ami intő jel a hitelezőknek. Amikor egy cég ellen felszámolás indul, akkor nagy valószínűséggel már súlyos fizetési nehézségekkel küzd, és ebben az esetben egy kintlévőség behajtása már igen nehézkes, lényegében lehetetlen.

 

Az elmúlt 6 évet vizsgálva 2012-ben volt a csúcs mind a felszámolások, mind pedig a végelszámolások tekintetében, ami után mindkét eljárás számában csökkenés következett be. Sajnálatos módon 2014-ben a felszámolások száma ismét emelkedésnek indult, de még nem közelíti meg a 2012-es értéket.

A Bisnode Bedőlési Index (felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított aránya) tükrözi a honi cégvilág fizetésképtelenségi problémáit, illetve lehetőséget ad az egyes szektorok teljesítményének összehasonlítására, mivel ez tisztán a hitelezők felé történő tartozások miatti fizetésképtelenség jelzésére szolgál.

2014-ben 3,23 százalékos Bisnode Bedőlési Indexszel kellett számolnunk, azaz a cégek több mint 3 százaléka vált egy éven belül fizetésképtelenné. 2014-ben romlott ez a mutatószám, mivel 2013-ban az index értéke 2,46 százalék volt. Amennyiben a kényszertörlések arányát is belevennénk az indexbe, akkor 11,02 százalékos értéket kapnánk, azaz a cégek 11 százalékát  érinti egy év alatt felszámolás, csőd vagy kényszertörlés, ami rendkívül magas szám.

A Bisnode csoport negyedévente közzéteszi a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját is. A legkisebb bedőlési arányt felmutató iparág 2014-ban a humán-egészségügyi, szociális ellátás volt 0,48 százalékkal, az oktatás 1,17 százalékkal, míg a harmadik "legbiztonságosabb" terület az egyéb feldolgozóipari tevékenység volt. 

A legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág viszont hosszú idő után nem az építőipar lett. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 6,36 százalékos bedőlési mutatóval "vitte el" a nem túl dicsőséges címet. Az építőipar "csak" 5,40 százalékot produkált, míg a fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonott áru gyártásnál 4,59 százalékot mértek.

Megyei szinten Nógrád megyében dől be a legtöbb vállalkozás, míg Komárom-Esztergom megye cégei muzsikálnak a legjobban. A Nógrád megyére jellemző bedőlési arány 4,70 százalék volt, amitől csak kismértékben marad el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol 4,60 százalékos volt a fizetésképtelenségi index értéke 2014-ben. A főváros cégeinek fizetésképtelenné válásának valószínűsége az átlag fölött van, de még így is a kevésbé kockázatos területek közé sorolható.

A Komárom-Esztergom és Pest megyével üzletelő vállalkozások vannak a legnagyobb biztonságban, ezeken a területen ugyanis a legkisebb mértékben kerülnek felszámolás vagy csődeljárás alá a cégek.

Jól látható az ország kelet-nyugati irányú széttagoltsága, mivel keleten általában nagyobb valószínűséggel dőlnek be a cégek, mint a nyugati megyékben. Ez alapján az látszik, hogy a keleti országrészt felzárkóztató törekvések eddig nem jártak megnyugtató eredménnyel a cégek stabilitását illetően, mivel a keleti és különösen az északkeleti megyékben még mindig nagy arányban lesznek fizetésképtelenek a vállalkozások.

A Bisnode várakozásai szerint 2015-ben nagy valószínűséggel folytatódik a kényszertörlések számának növekedése, amiben azonban hosszú távon csökkenés várható. A tendencia idővel mindenképpen egy kisebb és remélhetőleg stabilabb cégvilág felé mutat, amit nemcsak a külső szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált.

A felszámolások ismét növekvő száma alapján azt mondhatjuk, hogy 2015-ben az előző éveknél magasabb bedőlési arány várható a cégekre vonatkozóan, amit a csökkenő cégalapítási kedv sem javít.

Ami jól látszik, hogy a „hagyományosan kockázatos" szektorok továbbra is rizikósak maradnak. Stabilan vezeti a legkockázatosabb szektorok listát a szálláshely-szolgáltatás és az építőipar, bár köztük előfordulhat csere a „vezető helyen". Területileg a cégek kockázatosságát illetően az ország kelet-nyugat irányú széttagoltsága továbbra is megmarad, azonban kismértékben várható közeledés a keleti és nyugati megyék között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.