galéria megtekintése

Durva cigihiány lesz két hét múlva

A dohánygyártók ma utoljára még szállíthatnak közvetlenül a trafikosoknak. Szerdától csak az Országos Dohányboltellátó ­(Odbe) névre keresztelt állami dohány-nagykereskedő monopolcégen keresztül teríthetik az árut. A trafikok forgalmának közel felét adó Philip Morris és az Imperial még mindig nem akar együttműködni a nekik előnytelen feltételeket kínáló állami nagyker-monopóliummal.

– A szokásosnál egy héttel többre elegendő készletet vásároltam legutóbb – mondta lapunknak egy trafikos, hozzátéve, hogy többet nem is tudna, raktár hiányában. – Ezzel úgy huszonötödikéig elleszek. Utána? Lehúzom a rolót vagy üres polcokkal fogadhatom a vásárlókat – tette hozzá.

A piaci kínálat jó 60 százalékát adó Philip Morris és az Imperial nem szerződött a Dohánybolt­ellátóval, míg a Japan Tobacco (JTI) időközben megpuhult.

Ha holnap reggel a két nagy multi is meggondolná magát, akkor is lenne hiány, mivel 2-3 hétre van szükség, hogy a nagy gyártók feltöltsék az Odbe raktárait a megkívánt több hónapos árukészlettel. Minél tovább tart az állóháború, annál komolyabbak lesznek az ellátási problémák.

 

A dohánycégek jelenleg kivárnak, Brüsszel rábólint-e a versenyjogilag finoman szólva is sajátos hazai dohány-nagykereskedelmi rendszerre. Ha nem, akár fel is függesztheti az új rendszert.

Úgy tudni, hogy a monopolhelyzetbe hozott cég a gyártókat több hónapnyi árukészlet – százmilliós, milliárdos értéket – biztosítását írná elő, ám a hírek szerint biztosítékként nem hajlandó bankgaranciát vállalni.

Ismertebb márkák, melyekből hiány várható

Philip Morris: Marlboro, Chesterfield, Bond, L & M

Imperial: Davidoff, Golden Gate, Gauloises, West

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.