galéria megtekintése

A forinton nyernek, az oroszokon buknak a beutaztatók

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 08. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Duplájára nőtt az utóbbi napokban a pénzváltók forgalma, és a gyenge forintnak köszönhetően a bevásárlóturizmus erősödésének örülhetnek a – főleg szlovák – határ menti településeken. Aki mostanában külföldi utat tervez, jobb, ha siet, amíg az utazási irodák be nem árazzák a drágulást.

Kedden még 320 forint fölött éjszakázott az euró, szerdán aztán hajszállal ez alá araszolt vissza az árfolyam, miközben a megállíthatatlanul erősödő dollár áttörte a 270-es szintet és ott is ragadt. Az amerikai fizetőeszköz erősödését támogatták az euróövezetből érkező kiábrándító adatok, így a decemberi, 0,2 százalékos deflációt jelző első statisztikai becslés, az Olaszországban közel negyvenéves csúcsra emelkedő munkanélküliség, és a görög dráma legújabb fejezete.

Elemzők szerint az Európai Központi Banknak a kedvezőtlen fejleményekre mindenképp és mihamarabb lépnie kell, sokat már nem késlekedhet az állampapír-felvásárlási programjának elindításával, az eurózóna gazdaságának régóta várt serkentésével. Egy euró elértéktelenedését jelzi, hogy tegnap már alig több mint 1,18 dollárt kellett adni érte.

Mindez a magyar gazdaságra is számottevő nehézségeket ró, bár a magyar deviza értékvesztése egyelőre nem indított el pánikszerű euróvásárlási rohamot a lakosság körében.

 

Ablonczy Péter, az egyik legnagyobb hazai pénzváltó hálózat, a Correct Change vezetője lapunknak elmondta, hogy nem tapasztalnak a három évvel ezelőttihez hasonló vásárlási rohamot, de a forgalom így is a normál duplája.

Megütötte az ingerszintet a forint
Megütötte az ingerszintet a forint
Kurucz Árpád

Míg 2012-ben arra is volt példa, hogy 50–100 milliós vagyonokat akartak devizára váltani, erről most nincs szó, sőt jelenleg inkább a devizaeladások a jellemzőek, azaz eurót váltanak forintra az ügyfelek. Sokan a még 300–305 forintért vett eurójukat adják most el és teszik zsebre az árfolyamnyereséget.

A dollár esetében fordított a helyzet: mind többen veszik most befektetési céllal a zöldhasút. Az amerikai fizetőeszköz további drágulásában bíznak, még úgy is, hogy az árfolyam régen látott erős szintre kúszott fel a magyar fizetőeszközzel szemben.

Az árfolyamváltozás a külföldi utazást tervezőket is érzékenyen érinti. Egyelőre azoknak nincs mitől tartaniuk, akik nem önállóan, hanem utazási irodán keresztül foglalták le külföldi útjukat. De csak egy bizonyos árfolyamgyengülésig: az irodák árazásában van némi tűréshatár, a szabadpiaci szállásadókat viszont a mindenkor érvényes euróárfolyamon kell kifizetni.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnöke szerint az előfoglalási kedv egyértelműen erősödik, egyrészt a gyengülő forint elleni védekezés, másrészt a „first minute” foglalások esetén elérhető 10–15 százalékos árengedmény miatt. A jelenleg leköthető téli és tavaszi utak költségvetését még 305–315 forintos euróárfolyamon állították össze a kiutaztatók.

Az utasokat szigorúan védi a jogszabály, emiatt, ha nyolc százaléknál nagyobb áremelést hajt végre az iroda, az utas indoklás nélkül elállhat a szerződéstől. Ha az áremelés nem haladja meg ezt a szintet, akkor az utas csak kötbérfizetés terhe mellett mondhatja le foglalását. Ezen túlmenően bármilyen áremelést az utazás megkezdése előtt legfeljebb 21 nappal hajthat végre az iroda.

Egyelőre a beutaztatók lehetnének igazán optimisták, tekintve, hogy a külföldiek számára egyre jobb terepnek számít a magyar piac, de ez sem minden esetben igaz. Erdei Bálint, a MUISZ elnöke elmondta: az orosz helyzet miatt aggódnak a beutaztatók, miután valós veszély, hogy tartósan és nagyobb számban elmaradnak az orosz vendégek.

Bevásárlóturistából viszont több jön. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a forint gyengülésére a határ menti településeken, különösen a Szlovákiával határos területeken érezhetően nő a forgalom. Ami a hazai vásárlókat illeti: a drágább, importból származó tartós fogyasztási cikkek árában egyelőre nem jelent meg a forint gyengesége. A kereskedők több hónapos szerződésekkel dolgoznak, így drágulásra akkor lehet számítani, ha tartósan magas szinten marad az euróárfolyam – tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.