galéria megtekintése

Végrehajtás a kormány kedvenc építőipari cége ellen

0 komment


Ábrahám Ambrus

Banális ügybe keveredett a kormány kedvenc építőipari cége. A Market Építő Zrt. ellen egy fővárosi parkolótársaság ugyanis végrehajtási eljárást indított. A cégnek persze nem megy rosszul, 16,5 milliárdot kapott az Eximbanktól, de bevételei is gejzírként törnek fel.

Igen csúf bejegyzés jelent meg a közelmúltban a kormány kedvenc építőipari cégévé avanzsált Market Építő Zrt. cégkivonatában. A Garancsi Istvánhoz köthető társaságnál ugyanis az elmúlt év végén bírósági végrehajtást rendeltek el.

A dokumentumok szerint az eljárás november elején zajlott, s egy nyíregyházi közjegyző intézte. A bejegyzésből az is kiderül, hogy a végrehajtást kérő szervezet a Budavári Kapu Behajtási Rendszert Üzemeltető Kft., amely cég az I. kerületi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő „parkolásmenedzsment" társaság. Ez önmagában árulkodó arra nézve, mi is lehet a történet háttere: a nagy stadionépítő, uszodaberuházó nem fizetett be egy parkolócédulát.

Az üggyel kapcsolatban azért mindkét felet kerestük. A Market Építő részéről megérkezett válasz pedig valóban roppant profán történetet takar. A végrehajtási ügy előzménye, hogy a Market Építő egyik gépjárműve nem rendelkezett érvényes parkolójeggyel, és az erről szóló büntetést nem fizették meg – közölték. A Budavári Kapu Kft. fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett, követelve a büntetés összegét, amely fizetési meghagyás „adminisztrációs hibának köszönhetően" késve érkezett meg – állították. Ezt követően indult el a végrehajtás. A követelt összeget végül megfizette a Market.

 

A végrehajtási tétel aligha okozott gondot a számukra. Az elérhető legfrissebb cégbírósági mérlegszámok szerint a vállalatnak 2014-ben csaknem 48 milliárd forint árbevétele volt, ami jelentős, közel 30 százalékos fejlődés eredménye. Adózott eredménye 1,18 milliárd forint volt. Eszerint valóban lett volna mit bedobálni az automatába.

Ezért a kínos sztoriért nem jár taps
Ezért a kínos sztoriért nem jár taps
Nemzeti Sport/archív

Ráadásul minden jel szerint az utóbbi mérlegszámok csak az indulást jelentik: a bevétel jelentősen gyarapodhat. A Market-csoport szekere jól futott tavaly, a Market Asset Management Kft. pedig az új év első napjaiban tette közzé, hogy közel egyéves tárgyalássorozatot követően a River Dunainvest Kft.-vel közösen megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t. Az ügy pikantériája – ahogy a Valasz.hu rámutatott –, Garancsi legújabb üzletét ugyanúgy az állami tulajdonú Eximbank finanszírozza, mint Andy Vajna TV2-vásárlását.

A cégbíróságon fellelhető adatok szerint ráadásul a Market Asset két és félszer nagyobb kölcsönt – 52 millió eurót, mintegy 16,5 milliárd forintot – kap a külügyi tárca által felügyelt pénzintézettől a projektre, mint a filmipari kormánybiztos a tévévásárlásra. Az Eximbank eredeti küldetése persze a magyar exportőrök finanszírozási konstrukciókkal való segítése, ami a Market Asset üzletre éppen úgy nehezen húzható rá, mint a filmügyi kormánybiztos médiabeszerzésére.

További érdekesség, hogy miközben a Kopaszi terület új, 51 százalékos tulajdonosa a Market Asset Management Kft. közvetve Garancsi-érdekeltség, a kisebbségi, 49 százalékos „gáttulajdonos" Kóbor Miklós (a River Dunainvest Kft.-n keresztül). Kóbor egykor a Bajnai Gordon vezette Wallis tranzakciós igazgatója volt, s később Lepp Gyulával (a volt szabad demokrata gazdasági miniszter, Kóka János sógorával) lépett üzleti koalícióra.

A Market Zrt. főbb tavalyi munkái

● A gyöngyöshalászi Apollo Tyres gumiabroncsgyár 22 épületegysége

● A 2017-es úszó-világbajnokságnak otthont adó Dagály Úszóaréna

●  A sóskúti Kerox Ipari Kft. új gyártócsarnoka

● DVTK labdarúgóedző-központja

● Magyar Úszó Szövetség székházának felújítása

● Magyar Állami Operaház öltözőinek felújítása

● Kikötőépítés Komáromnál

● Bosch Fejlesztési Központ irodaépülete

● Gresham-palota luxusétterme

● Szolnoki labdarúgó-stadion új lelátói

● Gyulai Grosics Labdarúgó Akadémia új épülete

Forrás: Népszabadság-gyűjtés

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.