galéria megtekintése

Nem láttak még élő embert, aki csokból vett lakást

Immár a lakásokat építő cégeknek is gondot okoz, hogy hónapokig húzódnak a csok igénylések. A jelek szerint eddig a Költségvetési Felelősségi Intézet minden félelme igazolódott: az új támogatási rendszer túlkeresletet okozott, hamarosan viszont túlkínálat várható, a megnövekedett kereslet viszont most éppen a hiányszakmákkal zsúfolt az építőiparban igényelne új munkahelyeket.

A jelek szerint eddig tételesen igazolódtak a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) januárban közzétett hatásvizsgálatának családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos félelmei. Az elemzők akkor a többi között arra figyelmeztettek: a kormányzat által meghirdetett támogatási rendszer előbb masszív túlkeresletet, majd masszív túlkínálatot okoz, ingatlanpiaci buborékot fúj, ezen kívül túlfeszíti az építőipart, drágán, a hiányszakmákban teremtve új munkahelyeket.

A fejlesztők dolgát is megnehezíti a hónapokig tartó ügyintézés
Veres Viktor / Népszabadság

Mint azt lapunk elsőként megírta januárban, az új otthonteremtési rendszer meghirdetése után néhány hét alatt 5-6 százalékkal drágultak a csok-képes új ingatlanok és a telkek ára is meglódult országszerte. Nem sokkal később az építőipari szereplők jelezték: drasztikus béremelésre lesz szükség, hogy a cégek képesek legyenek hazacsábítani a külföldre távozott szakembereket, nélkülük ugyanis nem – vagy nem jó minőségben – épül majd annyi lakás és ház, amennyire szükség volna. Ingatlanpiaci szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet: a már épülő lakóparkok jelentette plusz kínálat, ami leghamarabb jövőre jelenik meg a piacon, ha nem is csökkenti, de mérsékli majd a használt lakások árának növekedését. Hosszú távon pedig túlkínálat sem elképzelhetetlen – igaz, ettől egyelőre nem kell tartani, hisz az elmúlt években lényegében nem épültek új lakások.

 

Bár a kormányzati kommunikáció és a banki beszámolók szerint is élénk az érdeklődés a csok iránt, a tapasztalatok szerint kevesen kapják azt kézhez. (Korábban lapunknak egy ingatlanközvetítő egyenesen úgy fogalmazott, nem látott még élő embert, aki megkapta a csokot és vásárolt is lakást, de a kollégái sem.)

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője most újabb problémákra hívta fel a figyelmet. Nem csak az a gond, hogy – miként arról korábban szintén beszámoltunk, jelenleg a piacon a készpénz a király bármilyen hitelkonstrukcióval szemben –, hanem az is, hogy a késlekedő támogatás akár hónapokra megakasztja az építkezéseket, így a kivitelezők lehetetlen helyzetbe kerülnek. Akadnak már olyan fejlesztők, amelyeknek több projektjük is áll a csok miatt, mert a bank odáig sem jutott el az ügyfelekkel, hogy aláírják a hitelszerződést.

Hártó Regina, a lánc érdi irodájának vezetője például eddig mindössze egyetlen esetről tud, amikor az igénylő megkapta a támogatást. Mint mondta, a legjellemzőbb az, hogy hónapokon keresztül csak húzódik az ügy, az igénylők és a beruházók pedig csak várnak. Az elmúlt hónapok rossz tapasztalatai miatt ráadásul a kivitelezők egyre kevésbé szeretik a csokos vásárlókat, és egyre többször kérik azt az ingatlanközvetítőtől, hogy ne hozzanak ilyen vevőket.

A pénzintézetek rendszeresen visszadobják a szerződéseket különböző kifogásokkal, hiánypótlásra hivatkozva, módosításokat kérve, számolt be a tapasztalatokról Marosvölgyi Gabriella, a Balla Ingatlanirodák XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának vezetője is.

A néhány hete bejelentett változtatások mindenesetre javíthatnak a helyzeten: a támogatás ugyanis immár el nem készült társasházi lakásokra is igényelhető még a használatba vétel előtt. Eddig ugyanis az volt a probléma, hogy például az újépítésű társasházi projekteknél a csokosok nagyon nagy eséllyel elestek a lakásvásárlási lehetőségtől, mert mire elkészült az épület, azaz igényelhették a támogatást, addigra minden lakás elkelt.

Balla Ákos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy csak a támogatás odaítélése gyorsul fel, a kifizetésekre továbbra is csak akkor kerül sor, ha elkészül a lakás, azaz a csok nem úgy működik, mint egy bankhitel, valakinek előfinanszíroznia kell a folyamatot, amit vagy a vevő, vagy a beruházó tesz meg. Szerinte bár a lelkesedés eleinte óriási volt, a csok mégsem igazi sikertörténet. A kedvezmény a használt lakások piacán például egyelőre alig érezteti hatását, de elmaradt a roham az újépítésű ingatlanoknál is.

Számháború

A legutóbbi tájékoztatás szerint – ez Dömötör Csabától, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárától hangzott el szeptember 6-án –, augusztusig 14240 csok-igénylést nyújtottak be, összesen 38,3 milliárd forint értékben.

A Balla Ingatlanirodák saját felmérése szerint a megkérdezett több mint ezer ügyfelük alig több, mint 15 százaléka veszi vagy venné igénybe a csokot újépítésű ingatlan megvásárlásához. A legtöbben – a válaszadók 7 százaléka – két gyerek után igénylik vagy igényelnék, egy gyermekre 5,7 százalék. A legkisebb arányban – százból alig négyen – azok élnek a lehetőséggel, akiknek három gyermekük van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.