galéria megtekintése

Csányi nélkül is óriás lesz

1 komment


Ábrahám Ambrus

Húszmilliárdos beruházással épül Mohácson az ország egyik legnagyobb és bizonyosan a legmodernebb vágóhídja. Év végére kezdődik meg a termelés az üzemben, amelynek fő tulajdonosa a Wallis és a MET közeléből ismert Nagy György.

Bár az utóbbi időben szinte szó sem esett róla, lendületesen halad az ország legnagyobb vágóhídjának építése Mohácson. Mint ismert, a beruházás korábban két meghatározó üzletemberhez, az OTP Bank első emberéhez, Csányi Sándorhoz, valamint az egykori Wallis-alapító, ma már inkább logisztikai és energetikai vállalkozásokban – köztük a MET energiakereskedőben is – érdekelt Nagy Györgyhöz volt köthető. Bő egy éve azonban Csányi érdekeltsége, a Pick Szeged Zrt. – általános meglepetésre – kiszállt a projektből. Így a zöldmezős beruházásért felelős MCS Vágóhíd Zrt. mögött immár csak Nagy György vagyonkezelő cége, a HO-ME 2000 Vagyonkezelő Kft. áll.

Évente egymillió sertést dolgozhatnak fel a vadonatúj vágóhídon Kép: Westbay
Évente egymillió sertést dolgozhatnak fel a vadonatúj vágóhídon
Kép: Westbay

Az építkezés felén már túl vannak, januárban pedig elindult a technológia telepítése is – mondta lapunknak Ferjancsik Domonkos, az MCS Vágóhíd igazgatósági tagja és Nagy György másik cégének, a Westbaynek az ügyvezetője. Utóbbi cég honlapján lehet megtalálni az üzem egyik látványtervét.

 

Várhatóan szeptemberben beindul a tesztüzem, és az év végén megkezdődhet a termelés. Ferjancsik Domonkos szerint a beruházás végleges költsége várhatóan 20 milliárd forint körül alakul majd, a gépészeti munkákra és a fő technológiai berendezések szállítására pedig már leszerződtek.

A beruházást önerőből, hitelből és részben egyedi kormánydöntésből származó forrásból finanszírozzák – a kabinet 2014 nyarán tette közzé, hogy 1,4 milliárd forinttal hozzájárul a déli térség legkomolyabb mezőgazdasági fejlesztéséhez.

Kérdésünkre, hogy a vágóhídnak vannak-e már szerződött partnerei, azt a részben már ismert információt kaptuk, hogy az MCS Zrt. együttműködési keretmegállapodást kötött a Pick Szeged Zrt.-vel. Ennek értelmében a mohácsi üzem elindulásával párhuzamosan a Pick szegedi egységében befejezik a vágást, a pécsi üzemben pedig a darabolást és a csontozást, vagyis az új vágóhíd az ország legnagyobb húskészítmény-előállító vállalatának alapanyag-ellátója lesz.

Csányi Sándor kiszállása a vágóhíd építéséből azért is keltett meglepetést 2014 végén, mert a bankvezér alig egy évvel korábban a birtokában lévő OTP-részvénycsomag leépítésébe kezdett. Tettét akkor azzal magyarázta, hogy a befolyó pénzekből agráripari fejlesztéseket finanszírozna. A pontos célokat ugyan nem jelölte meg, ám akkor többen tudni vélték, hogy a mohácsi vágóhíd lehet a magyarázat a tranzakciókra. Az MCS Vágóhíd Zrt.-ben egyébként a Pick Szeged Zrt.-nek 24,9 százalékos részesedése volt, amit a HO-ME 2000 vásárolt meg. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.