galéria megtekintése

Csányi mindenkit kitett

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 07. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Kalandos úton szerezte meg az egyik legnagyobb hazai agrárintegrátor vállalkozást Csányi Sándor. A KITE-t eredetileg egy másik nagyvállalkozó, az OTP-vezérrel hűvös viszonyban lévő Bige László szerette volna megvásárolni.

Nevére veszi Csányi Sándor a KITE Zrt.-t. Az OTP elnök-vezérigazgatójához tartozó három társaság (az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft.) nemrég azért fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, hogy engedélyezze: a „Csányi-csoport” önálló irányítást szerezzen a nádudvari agrárintegrátor vállalkozásban. A cégek, vagyis közvetve Csányi, június végén kötöttek szerződést Guba Sándorral a magánszemélyként, valamint a KITE Kft.-n keresztül a kezében lévő KITE-részvények megvásárlására. Az OTP-vezér beszállása nem keltett meglepetést, sokan eddig is őt sejtették a két éve indult vállalkozás mögött.

Csányi Sándor, Szabó Levente vezérigazgató és Orbán Viktor a vállalat új logisztikai központjának tavalyi avatóján
Csányi Sándor, Szabó Levente vezérigazgató és Orbán Viktor a vállalat új logisztikai központjának tavalyi avatóján
Czeglédi Zsolt / MTI

Amint arról korábban beszámoltunk, az egyik leggazdagabb magyar, Bige László 2013-ban vetett szemet a KITE-re. A társaság 1990-ben a nádudvari termelőszövetkezetből vált ki, a tagság 80 százaléka alapította, és azóta is elsősorban a mezőgazdasági termelők tevékenységének összehangolásával, összefogásával, kiszolgálásával, kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozik. A KITE a legnagyobb forgalmú műtrágya-forgalmazó idehaza, míg a Bige érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt. a legnagyobb műtrágyagyártó – ezért jött volna jól neki a cég megszerzése.

 

A nagyvállalkozó 2013 októberére megállapodott egy 52 százalékos részvénycsomag megvásárlásáról, és tárgyalásban volt egy további 29 százalékos pakett megvételéről. Tervét azonban ekkor egy csapásra keresztülhúzta az addig csak kevesek által ismert Guba Sándor. A KITE egyik regionális igazgatója és kisrészvényese – elővásárlási jogával élve, valamint Bige ajánlatát megduplázva – lecsapta a kezéről mindkét részvénycsomagot. A részesedésekért Guba összesen 23 milliárd forintot fizetett, és kilátásba helyezte a fennmaradó 19 százalék megvásárlását.

Azt csak találgatni lehetett, honnan szerzett Guba ennyi pénzt, de már sokan akkor az OTP-t, illetve Csányit sejtették az akció hátterében, s maga Bige is többször célzott erre. A két milliárdos nagyvállalkozó viszonya régóta fagyponton van, pedig még 2002-ben Bige egyebek között OTP-hitelből vásárolta fel a Nitrogénműveket. A bank 2008-ig hitelezte a műtrágyagyártót, ám az OTP ekkor hirtelen hitelei azonnali visszafizetésére kötelezte a vállalkozást. Ennek háttereként a két üzletember egyszerű személyes konfliktusáról lehetett hallani. A Nitrogénművek törlesztett, de a gazdasági válság közepén a készpénzhiány miatt a gyár néhány hónapig leállni kényszerült. A helyzetet végül némi állami segítséggel sikerült rendezni. A feszült viszony azonban állítólag azóta sem oldódott.

Csányi szerepvállalását látszott alátámasztani, hogy egy hónappal később a KITE stratégiai megállapodást kötött az OTP-vel, majd a bank 2014 februárjában közzétette, hogy – közvetve – csaknem 47 százalékos részesedést szerzett a nádudvari agrárintegrátor vállalkozásban. Csányi részt vett tavaly novemberben a KITE új logisztikai központjának átadásán, ahol az MTI beszámolója szerint azt mondta: „Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (…) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét.” Az OTP vezére vélhetően Bige Lászlóra utalt.

Csányi Sándor egy jól menő agrárvállalkozásban szerzett – a tervek szerint – irányító befolyást. A KITE a tavalyi évet csaknem 236 milliárd forint árbevétellel zárta, amely közel 15 százalékos növekedés 2013-hoz képest. A társaság adózás előtti nyeresége meghaladta a 4,6 milliárdot, amelyből adó- és osztalékfizetés után négymilliárd forint mérleg szerinti eredmény maradt. A KITE internetes oldala szerint öt magyarországi régióban 19 alközponttal van jelen, emellett regionális géptelepeket és egy kertészeti telepet is működtet. A társaság a John Deere erőgépek hazai forgalmazója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.