galéria megtekintése

Ötmilliárdot osztanak szét családiház-felújításra

2 komment

Marnitz István

Július 1-től – korábbi információinknak megfelelően – családi házak energiahatékonysági felújítása számára nyílik meg vissza nem térítendő állami pályázati kassza. A támogatási arány 40-55 százalék. Májustól pedig folytatódik a hűtőgépcsere-program.

Július 1-től családi házak számára indul vissza nem térítendő energiahatékonysági támogatási program – jelentette be a Hungexpo területén zajló Construma kiállításon az elsőként lapunkban megjelent feltételeket megerősítve Szabó Zsolt, az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. A keret első körben ötmilliárd forint. Mivel egy tulajdonos legfeljebb 2,5 millió forintban részesülhet, ez így számításunk szerint néhány ezer ingatlan felújítását tenné lehetővé. Az államtitkár azonban lapunknak kifejtette: a kormány döntésétől függően komoly esély mutatkozik további ötmilliárd forintra, ami még egyszer ötmilliárddal is kiegészülhet. 15 milliárd pedig reményei szerint már akár 7-8 ezer lakás érdemi felújítására is elegendő lehet.

A vissza nem térítendő támogatási arány 40-től 55 százalékig terjed, attól függően, hogy a tulajdonos hány beruházástípust vállal be. A választék: szigetelés-nyílászárócsere, fűtésfelújítás és megújuló energiák hasznosítása. Egy esetén az arány 40 százalék, mindhárom alkalmazásával pedig 55.

A támogatás a hagyományos építésű, 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egylakásos, legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterületű, a benyújtó magánszemély tulajdonában álló, ténylegesen lakott családi házak energetikai korszerűsítésére vehető igénybe. Szabó Zsolt lapunknak úgy vélte, egyedi elbírálás alapján például az ikerházak lakói is érdeklődhetnek. Az államtitkár szavai szerint az anyagiakat a magyar állami költségvetés állja, az ország szén-dioxid-kvótái értékesítéséből származó bevételekkel kiegészítve. (Határozottan nem értendő ide tehát a vissza nem térítendő uniós támogatás: az e célra elkülönített közel százmilliárdos összeget ugyanis az Orbán-kormány tavaly elvonta a lakosságtól és kormányépületek felújítására csoportosította át.)

 
Népszabadság/archív

A kiírás a 2014-ben indult Otthon Melege Program folytatása, melynek nyomán eddig 17 milliárd forintot osztottak ki 85 ezer háztartás energiahatékonyságának javítására – közölték. A pályázatok változatlanul kizárólag elektronikusan adhatóak be. Korábbi információink szerint a kezdőnaptól számítva az eddigieknek megfelelően az egyes térségek számára más-más napokon nyílik meg a lehetőség. Úgy tudjuk viszont, a korábbiaktól eltérően a jelentkezéseket immár megkötött előzetes kivitelezői szerződésekkel együtt kell benyújtani, az előírtakon belül maradó tarifákkal.

A fennmaradó összeget jelen állás szerint saját zsebből kell előteremteni. Igaz, ismereteink szerint vizsgálják más – így a visszatérítendő EU-forrásokat kínáló úgynevezett GINOP-, banki, vagy akár önkormányzati – programok becsatornázási lehetőségeit.

Szabó Zsolt mindemellett egy további támogatási programról is említést tett. Eszerint májustól a korábbiaknak megfelelő feltételek mellett folytatódik a hűtőgépcsere-pályázat is. (A 2014 végétől 2015 elejéig futó programban energiaosztálytól függően legfeljebb 30 ezer, illetve 40 ezer forintos támogatást lehetett nyerni hűtőre és fagyasztóra.) Ennek forrása mintegy félmilliárd forint – osztotta meg lapunkkal Szabó Zsolt. Igaz, az előző körhöz hasonlóan igyekeznek a keretből kifutó, de megfelelő pályázók számára is pótlólagos forrásokat találni.

Inkább 66-75 százalék kéne

Az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatási arány is kevésnek bizonyult az Otthon Melege Program tavalyi társasházi kiírásai során – állapítja meg a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft.-nek a kormánybejelentésre időzített értékelése. A leghatékonyabb fejlődést 66-75 százalékos állami támogatás eredményezné – szögezik le. A lakók többségének ugyanis nincs önrésze, vagy kellő tartalékai az el nem számolható előkészítő munkálatokhoz, ide értve például a projektmenedzsmentet, a pályázatírást vagy a külső műszaki ellenőrzést. Komoly visszatartó erőt jelentett a lakásonkénti havi átlag 8-10 ezer forintos törlesztőrészlet is. Ráadásul a rezsicsökkentés szintén megnyújtja a megtérülési időt. Sikeres pályázatra azoknak a társasházaknak volt esélye, amelyek a kiírás pontos időpontjának ismerete nélkül, azt 4-6 hónappal megelőzően már megkezdték az előkészítést. Ehhez szükségesnek bizonyult az önerő, esetlegesen önkormányzati támogatással kiegészítve. Ebből külső szakértőt alkalmaztak, energetikai tanúsítványt, felújítási koncepciót készítettek, sőt esetleg néhány kiegészítő beruházást is elvégeztek. Előkészítés híján az érdeklődő társasházak 90 százaléka lemorzsolódott. Szakértőik kedvezőnek ítélték az elektronikus beadást, az előre megadott mintákat, ugyanakkor „a kritika erősebbnek bizonyult”: a kiírásból szerintük túl hosszú időt vesz igénybe az elbírálás. A MEHI munkatársa, Szalai Gabriella üdvözölte a mostani, családi házas kiírást is, de felhívta a figyelmet a rendelkezésre álló, néhány ezer felújításra elegendő forrás és a közel hárommillió felújításérett hazai családi ház közötti jelentős eltérésre. A családi kiadás több mint negyede az energiapazarló otthonok miatt megy ma is rezsire – fogalmazott, még hathatósabb állami beavatkozást sürgetve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.