galéria megtekintése

Már csak az ima segíthet a gazdákon

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 14. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Drámai veszteséget okoz a kukorica- és a napraforgó-termelőknek a kánikula. A kár már eléri a 100 milliárd forintot – mondja a gazdákat képviselő szervezet vezetője. A búzatermés viszont jó, és az átvételi árakat nézve rövid távon nem valószínű, hogy drágulnak a pékáruk.

A kánikula miatt eddig mintegy 100 milliárd forintos kára keletkezett a szántóföldi növénytermesztőknek. – Mostanra elkeserítő állapotok alakultak ki – foglalta össze a hőség miatti helyzetet Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke lapunknak. Az említett kárösszeg döntő része elsősorban a még földeken lévő kukorica- és napraforgótermésre értendő. Ez hosszú távon nehéz helyzetbe hozza a gazdákat, s közvetve azokat, akik náluk szeretnének dolgozni.

A szezon elején még nagyon ígéretesnek tűntek a kukoricavetések. Azzal kalkuláltak, hogy 8-9 millió tonna termény kerülhet a magtárakba. Tavaly rekordmennyiségű, 9,2 millió tonna kukoricát takarítottak be az országban. A remények szertefoszlottak. Lényegében minden kánikulai nappal nő a veszteség, s ma már csak azzal számolhatnak, hogy hatmillió tonnányi kukoricát tudnak betakarítani. Ez a mennyiség azért még fedezi a hazai igényeket. Ám míg tavaly bőven jutott exportra, idén nincs esély. – Mentjük, ami menthető, ami még nem égett el a hőségben –  fogalmazott. A helyzet az egész országban gondot okoz, ám ahol homokos, nem kifejezetten a kukorica termesztésére alkalmas talaj található, ott az átlagosnál is nagyobb a probléma. – Várni és imádkozni, hogy mielőbb véget érjen a hőség – foglalta össze sommásan, mit tehetnek ebben a helyzetben.

Szomorú látványt nyújtanak a napraforgótáblák
Szomorú látványt nyújtanak a napraforgótáblák
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Bizonytalanság

Hogy mikor indulhat el a betakarítás? Ennek előrejelzésével is meg kell várni a forró napok elmúlását. Akkor lehet a károkat pontosabban felmérni, s azt is, hogy a megmaradt táblák fejlődését az időjárás miként érintette, hiszen mindkét termény esetében a jelenlegi a döntő fejlődési szakasz. A napraforgómagoknál például most dől el, milyen lesz az olajtartalom, vagyis a hőség után lehet eldönteni, mikorra lehet időzíteni a munkákat.

Minden drágulhat

A kukorica tonnánkénti ára most 38–42 ezer forint között alakul, ami tovább növeli a gazdák problémáit, hiszen az önköltség kitermeléséhez legalább 50 ezer forintos tonnánkénti ár kellene. Sajnos, a világpiacon alakul ki az ár, s ez most nem túl magas, még emelkedhet, mert Európában sem sokkal enyhébb az időjárás, így kisebb lesz a kínálat – mondta Vancsura József. Utóbbin egyébként sok múlik a kukoricafelhasználók számára is. A tengeri ugyanis azon túl, hogy roppant fontos az állattenyésztők számára is, hiszen sok esetben a takarmány alapja, az ipari, élelmiszer-ipari cégek is fontos alapanyagként tekintenek rá. Éppen ezért, ha a hőség miatt az árak valóban emelkednének a számunkra irányadónak tekinthető európai piacon, s ez magával húzná az itthoniakat, akkor az idővel alighanem a hazai takarmány s több élelmiszer-ipari termék árában is jelentkezhet. Hogy ennek mértéke mekkora lehet, az alighanem az elkövetkező néhány hétben dőlhet el.

A búza jó és sok

A kukoricatermés alakulásával szemben kedvező hír, hogy az őszi búza betakarítása kifejezetten jó eredményt hozott. Az utolsó friss eredmények szerint körülbelül 5,2 millió tonna terményt raktároztak be, ami kicsivel meghaladja az elmúlt évi adatokat is. Ez azért is kellemes meglepetés, mert 4,5–4,7millió tonnára számoltak, ám az aratás alatt igen jó volt az időjárás. Az elmúlt évhez képest megfordultak a minőségi arányok, s idén 70 százalék étkezési és 30 százalék takarmánybúza termett. E szerint a hazai igényeket bőven lehet fedezni, hiszen összesen 3–3,2 millió tonna búzára van szükség itthon. Tavaly az okozott gondot, hogy a rosszabb, takarmányminőségű búza mennyisége igen nagy, közel 70 százalék volt. Az export ugyanakkor a Duna alacsony vízállása miatt csak lassan csordogál, miután az uszályokat nem lehet teljesen megpakolni.

Az árak kedvezőtlenül alakulnak. Bár a kifejezetten jó minőségű terményért 60 ezer forintot is lehet tonnánként kapni, a takarmánybúza tonnája, van, ahol alig éri el a 40 ezer forintot. Ha az átlagár elérné, de inkább meghaladná az ötvenezer forintot, a gazdák eredményes évet könyvelhetnének el.

Éppen a jelenlegi árak miatt viszont a kenyér aligha drágul a közeli jövőben. Bár a pékszövetség csak ősz elejére ígér konkrétumokat, ám az agrárpiaci szakértők azt valószínűsítik, hogy a tavalyihoz hasonló árak miatt a liszt nem drágul. Az Agrarszektor.hu is éppen erre hivatkozva valószínűsíti, hogy a molnárok nem emelik az új búzából készült liszt árát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.