galéria megtekintése

Csak a félelem a biztos a Brexit után

6 komment


Ábrahám Ambrus

Sok víz folyik még le a Dunán, mire láthatóvá válik a Brexit hatása a piacokra – mondta lapunknak adott interjújában a hazai tőkepiaci élet ismert alakja, Zsiday Viktor. A Plotinus Holding vagyonkezelő elnöke szerinte a negatív hatásokat a félelmek gerjesztik.

– Látszik-e, hogy Nagy-Britannia unióból való kilépésének milyen biztosan érzékelhető hatásai lesznek a gazdasági életben?

– Mielőtt bármilyen részletbe belemennénk szeretném leszögezni, hogy véleményem csak egy a sok közül. Egy precedens nélküli eseményről és annak hatásairól van szó, így mindenki csak találgat. Ráadásul azt gondolom, hogy az angolok kilépése az unióból még egyáltalán nem kezelhető tényként, ugyanis elég gyakori, hogy európai politikusok nem veszik figyelembe a népakaratot. Erre legutóbbi példa volt a Sziriza által kierőszakolt görög népszavazás, ahol a lakosság az ő buzdításukra elutasította az EU-s mentőcsomagot, de elkerülendő a teljes gazdasági összeomlást pár nappal később pont a népszavazás kiírói írták azt alá. Tehát semmire nem vehetünk még mérget.

– Ám ha marad a felállás, akkor aligha vitatható változások garmadája jöhet...

 

– Fontos, ha lesz is gazdasági következménye a népszavazásnak, akkor is két három év míg bármi konkretizálódik, mi is az, és az gondolom, hogy addigra a gazdasági hatások Anglián kívül meglehetősen csekélyek lehetnek.

– Látszik-e valami konkrét hatás Magyarország esetében?

– Magyarország a világgazdaságba erősen integrált országként valószínűleg megérezné a brit kereskedelem kiesését, de azért nem várható hogy a brit külkereskedelem összeomoljon. Tehát úgy vélem a magyar gazdaságra nem lesz jelentős hatása a történteknek.

– És Angliában?

Zsiday Viktor szerint a tőkepiacokat nem ingatja meg tartósan a Brexit
Fotó: gazdasagtv.hu

– Az Egyesült Királyság gazdaságában elvileg már komolyabbak lehetnek a hatások, ha nem tudnak jó kereskedelmi megállapodásokat aláírni. De mivel mindenkinek érdeke a szabadkereskedelem fennmaradása, ez aligha sérül, sőt, a font gyengülése miatt az angol gazdaság még lökést is kaphat, ami ellensúlyozhatja a pénzügyi szektor esetleges gyengélkedését. Így nem kizárt, hogy az angol gazdaságban összességében nem lesz jelentős hatása. 

Ami mégis kellemetlen lehet azt éppen a negatív várakozások hozhatják felszínre. Miután sokan aggódnak a következmények miatt,  elhalaszthatnak beruházásokat, így nem teremtenek munkahelyeket. Na ez már érzékelhető lehet, hiszen emiatt a következő két három évben az angol növekedés kisebb lehet, mint amilyen lehetne.

– Megrázza ez a tőkepiacokat?

– A tartósságot állítanám középpontba. Tartósan a Brexit szerintem a tőkepiacokat nem ingatja meg, mivel Anglián kívül jelentős gazdasági „lehúzó ereje” nincsen...

– London pénzügyi szerepe érdemben csorbulhat?

– London pénzügyi központként betöltött szerepe valóban sérülhet, de ez is sok-sok év „eredménye” lehet.

– Ebből, vagy a Varga Mihály ötletéből, az Angliából költözni készülő cégek elcsábításából Magyarország húzhat-e valamilyen hasznot?

– Az Angliából elköltöző cégek Magyarországra csábítását nem tartom reális lehetőségnek. Anglia legfőbb vonzereje ugyanis – a történtek mellett is – a kiszámítható jogrend, a sokakban bizalmat keltő és jól működő bírósági rendszer, az angol törvénykezés. Ezekben mi enyhén fogalmazva is igen deficitesek vagyunk.

– Lát olyan terület, ahol a kilépés kedvező folyamatokat indíthat el?

– A brit kilépés pozitív hatásait egyelőre nem látom, de azt gondolom, hogy a negatív hatásait jelenleg a szakértők nagyon erősen eltúlozzák.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.