galéria megtekintése

Bolhacsípés Putyin embargója

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 08. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Nem éri óriási kár a magyar gazdákat és termelőket az orosz importembargó miatt, amelyet Vlagyimir Putyin elnök maga jelentett be válaszul az uniós lépésekre.

Az unió csapott oda először Oroszországnak azzal, hogy korlátozta a hozzáférést a pénzügyi piacokhoz: az unióban senki sem vásárolhat új kibocsátású részvényt, kötvényt, kilencven napnál hosszabb lejáratú értékpapírt vagy bármilyen pénzügyi eszközt, amelyet orosz állami tulajdonban vagy köztulajdonban lévő vállalat bocsátott ki. Tiltólistára került a Szberbank, a VTB Bank, a Gazprombank, a Vnyesekonombank és az orosz állami mezőgazdasági pénzintézet, a Rosszelhozbank papírja. A szankció nem vonatkozik az uniós leányokra – tehát a magyarországi Szberbankra sem –, ám ők sem bocsáthatnak ki papírokat az anyavállalatok helyett. Szintén tilos a fegyverek keresedelme Oroszországgal.

Putyin válaszcsapása jelentős, az Európai Uniót az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát és Norvégiát érintő embargó: tegnaptól egy éven át nem mehet innen Oroszországba hús, hal, tejtermék, gyümölcs és zöldség. Szerencsére a magyar keleti nyitás nem mutatott robbanásszerű exportnövekedést Oroszországba, így a magyar termelők viszonylag gond nélkül megúszhatják az embargót. Összességében az élelmiszerexport töredékét érintik a szankciók, de azok a vállalatok, amelyek javarészt Oroszországgal, Ukrajnával vagy a Független Államok Közösségével kereskednek, most nehéz időszak elé néznek.

 

Az Oroszországba irányuló teljes export tavaly meghaladta a 750 milliárd forintot, ezen belül az élelmiszeripari termékek köre kisebb értéket tett ki, ital és dohány nélkül nagyjából 50 milliárdot. Ötmilliárd forint felett csak a hús, húsféle, a gabona, a zöldségből és gyümölcsből készített élelmiszer, valamint az ipari melléktermék és hulladék kereskedelme teljesített. Ennél nagyságrendekkel jelentősebb tétel a gyógyszerkivitel, a kazán-, gép-, elektromosberendezés- és járműexport, tavaly 500 milliárd forintot hoztak ezek az árucsoportok.

Az élelmiszerexport körén belül a legnagyobb részt tavaly a húskészítmények tették ki, ám ez az idén a szankcióktól függetlenül sokkal kisebb lesz: az év első öt hónapjában 3,6 milliárd forint jött be innen. Az ok egyszerű: a kivitelt korlátozták az év elején az afrikai sertéspestis miatt, emellett pedig több üzem nem felelt meg az orosz élelmiszer-biztonsági előírásoknak, ezek felülvizsgálata mostanában lett volna esedékes.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB) elnöke a távirati irodának elmondta: a 2,5 millió tonna zöldség és gyümölcs öt-hét százaléka irányul az orosz piacra. Ennek értéke nagyjából 15-20 milliárd forint éves szinten, vagyis a jelenlegi termelést biztosan nem dönti be az embargó. Kérdés, mi lesz az érintett termékekkel.

Elképzelhető, hogy máshol találnak vevőt – akár az unió is felvásárolhatja azt – némi kockázatot azonban jelenthet, ha az áru bennragad a magyar piacon. Ez ugyanis árleszorító hatást váltana ki. A tej terméktanács szerint a magyar tejtermelőknek nem közvetlenül az orosz szankciók, hanem azok várható közvetett hatásai jelenthetnek veszélyt. Az unióban ragadó termékeket ugyanis dömpingáron is jobban megéri majd eladni, mint kidobni –mondta Harcz Zoltán, a tej terméktanács ügyvezető igazgatója.

Áruhiány lehet Moszkvában

Oroszország tavaly 43 milliárd dollár értékben importált élelmiszereket, az EU legnagyobb zöldség- és gyümölcsfelvásárlója, az amerikai baromfitermékek exportpiacán pedig a második legjelentősebb szereplő volt. A tilalom nyomán kieső termékeket részben saját forrásból, részben a latin-amerikai import bővítésével akarják pótolni, ám az elemzők szerint a szankciók áruhiányhoz, áremelkedéshez, egyúttal az infláció növekedéséhez vezetnek.

Ráadásul Moszkva az ukrán légitársaságok repülőgépeinek tranzitforgalmát is megtiltotta az orosz légtérben, és Medvegyev nem zárta ki, hogy hasonló korlátozásokat az uniós országok és az Egyesült Államok légiközlekedési vállalataival szemben is életbe léptethetnek. Ez szinte biztosan újabb válaszintézkedésekhez vezetne a másik oldalon is, ami súlyos következményekkel járna a többségé ben nyugati típusú és jórészt lízingelt repülőgépekkel működő orosz légitársaságoknál is. (P. Cs.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.