galéria megtekintése

Bill Gates, a kirobbanthatatlan

0 komment


Kriván Bence

A Microsoft alapítója már 21. éve vezeti a leggazdagabb amerikaiak négyszázas listáját. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg vagyona egy év alatt rengeteget gyarapodott, de a kanyarban – az első tízben – sincs.

A Forbes magazin által összeállított rangsorban a szoftverguru Gatest a Microsoft egykori elnökeként emlegetik, aki az üzleti életben felhalmozott tekintélyes vagyonát most jótékony célokra költi a feleségével közösen létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány közreműködésével. 

Bill Gates huszonegy éve áll a csúcson
Huszonegy éve a csúcson
RICK WILKING / Reuters

Gates 81 milliárd dollárosra hizlalt vagyonával bebetonozta magát az első helyen, ahogy filantróp barátja, a legváltozatosabb befektetéseket egy holdingba, a Berkshire Hathawaybe tömörítő Warren Buffett helyét sem fenyegeti egyelőre veszély, noha Mark Zuckerberg Facebook alapító-vezérigazgató lendületesen dolgozza fel vele szembeni hátrányát.

 

A vasúttársaságoktól a cementipari vállalkozásokon át a Coca-Coláig felépített portfólióját évről évre gyarapító, Amerikában hatalmas tiszteletnek örvendő Buffett 2001 óta „üldözi” Gatest. Most 68 milliárd dollárnál jár, de kettejüket barátságuk mellett a társadalmi felelősségvállalás eszméje is összeköti. Buffett is nagy adakozó hírében áll, és mivel a gazdagok megadóztatásától ódzkodik a kormányzat, önként ajánlja fel milliárdjait a rászorulóknak és támogat nemes célokat szerte a világban.

A dobogó harmadik fokán ötvenmilliárdjával az üzleti elfoglaltságaiból alább adó Larry Ellisont találjuk. Az Oracle társalapítója szeptemberben, hetvenévesen vált meg vezérigazgatói posztjától, de elnökként még közvetlen rálátása marad a vállalat ügyeire.

A már említett Zuckerberg egy év alatt 20-ról 34 milliárdosra növelte vagyonát, köszönhetően a Facebook egyre dinamikusabban növekvő hirdetési bevételeinek. Ezzel a teljesítménnyel sem tudott azonban beférkőzni a tíz leggazdagabb közé.

Zuckerberg rohamléptekben halad, de egyelőre megszorítani sem tudja a nagyokat
Zuckerberg rohamléptekben halad, de egyelőre megszorítani sem tudja a nagyokat
Robert Galbraith / Reuters

Érdekesség, hogy ha a felszabdalt családi vagyonokat egyesítenénk, Gates dobogós helye is veszélybe kerülne. A világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Wal-Mart tulajdonosai, a Walton család tagjai 144 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkeznek, de az elsősorban az energetikai vállalkozásaik révén 84 milliárdos vagyonra szert tett Koch-fivérek is maguk mögé utasítanák a Windows atyját.

Feltétlenül említést érdemel a legfiatalabb, önerőből milliárdossá vált üzletasszony, a mindössze 30 éves Elizabeth Holmes, aki a vérképelemzéssel foglalkozó, kilencmilliárd dollár piaci értékű Theranos alapítója és irányítója is egyben. Ötvenszázalékos részvénycsomagja jelenleg 4,5 milliárdot ér.

A Forbes 400-ra az idén 1,55 milliárd dollárral lehetett csak felkerülni, ez új rekordnak számít. De ha ötszázasra bővítenék a listát, akkor is lemaradt volna róla 13 milliárdos.

Gates és Slim tavaly a Mexikóváros melletti Texcocóban. Fej fej mellett a krőzusi címért
Gates és Slim tavaly a Mexikóváros melletti Texcocóban. Fej fej mellett a krőzusi címért
Henry Romero / Reuters

Ami a világ leggazdagabb embere címet illeti, azért Gates egyébként fej fej melletti versenyt folytat a mexikói üzletemberrel, Carlos Slim Heluval, akinek jelenleg 81,6 milliárd dollárja van, vagyis négyszázmillióval előzi a szoftvergurut. Bár Gatesnek az idén sikerült néhány hónapra átvennie a vezetést Slimtől, júliusban Latin-Amerika legnagyobb mobilszolgáltatója, az América Móvil tőzsdei értéke egy százalékkal nőtt, ami után újra a mexikói üzletemberé lett az elsőség.

A tíz leggazdagabb amerikai    
     
  Tevékenység Vagyon (mrd dollár)
Bill Gates szoftvergyártás 81
Warren Buffett befektetések 68
Larry Ellison szoftvergyártás 50
Charles Koch energetika 42
David Koch energetika 42
Christy Walton kiskereskedelem 38
Jim Walton kiskereskedelem 36
Michael Bloomberg média 35
Alice Walton kiskereskedelem 34,9
S. Robson Walton kiskereskedelem 34,8
     
Forrás: Forbes    

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.