galéria megtekintése

A negyedik leggazdagabb magyar integrátori szerepet vállalt

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 08. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Túltette magát a KITE Zrt. elvesztése miatti kudarcon Bige László, aki a Nitrogénművek bázisán új növényipari integrátorszervezetet hozott létre: a vetőmagtól a termény értékesítéséig minden feladatot házon belül el tudnak látni. Magyarország negyedik leggazdagabb embere százmilliárd forintos beruházási programot hirdetett.

Bige László a régió legkorszerűbb műtrágyagyárává fejleszti a péti egységet
Bige László a régió legkorszerűbb műtrágyagyárává fejleszti a péti egységet
Teknős Miklós

A Nitrogénművek kiépítette és elindította a növénytermesztőket kiszolgáló saját integrátori rendszerét – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Bige László, a cég elnök-vezérigazgatója. Ennek részeként a vállalat új üzletágakkal bővült, s a vetőmag-, a növényvédőszer-, a műtrágya-kereskedelem, a szaktanácsadás és a terménykereskedelem is a korábbi műtrágyagyártó kapuin belülre került.

Az alapokat saját műtrágyagyártó kapacitásuk, valamint a 2009 óta működő Genezis szaktanácsadói és kereskedelmi hálózatuk jelentette.

 

Integrátori szervezetükben a vetőmagágazat júliusban indult el, azóta több mint 1500 hektáron kerültek már földbe saját repcemagvaik. Így a teljes forgalom alapján egy csapásra több mint tízszázalékos piaci részesedésre tettek szert.

Terménykereskedelmi ágazatuk ugyancsak működik már – jelezte Bige –, míg a növényvédő szerek forgalmazása jövő tavasztól várható. Kérdésünkre, hogy mennyivel lett volna egyszerűbb a helyzet, ha tavaly sikerült volna megszerezniük az egyik legnagyobb honi mezőgazdasági integrátort, a KITE Zrt.-t, Bige László úgy válaszolt:

„Nyilván könnyebb lett volna, de mindenképp komoly reformokra lett volna szükség a cégnél. Ismertük a vállalatot, hiszen régóta együtt dolgoztunk velük, így rálátásunk volt, hogy min kellene javítani.

Ez azonban már a múlt – folytatta –, s azzal nem nagyon szoktam foglalkozni, mi történt egykor, sokkal jobban izgat, hová jutunk, s hogy a most felállított rendszerünk meghozza-e az eredményeket”.

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy a KITE Zrt. nem forgalmaz Nitrogénművekből származó műtrágyát. Adnának nekik, de ők nem tartanak rá igényt.

Mint ismert, a korábban szerteágazó tulajdonosi szerkezetű KITE Zrt. mintegy 47 százalékos részesedése, fordulatokkal teli folyamat végén, az OTP Bank érdekeltségébe, Csányi Sándor befolyása alá került.

Az új üzletágak mellett további fejlesztéseket is végrehajtanak, amelyek összértéke meghaladja a 350 millió eurót – tette hozzá az előzőkhöz Suba Péter, a Nitrogénművek kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. (A cég az elmúlt években 30 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre.) A tervek szerint 2017-ig felépítik új salétromsavüzemüket, s ammóniagyáruk kapacitását is növelik.

Utóbbi eredményeként a gyár évi műtrágyatermelése a jelenlegi egymillióról 1,65 millió tonnára bővül. Felújítják a pétisóüzemüket is, építenek egy új csomagolóegységet, míg az új üzletágak kiszolgálásához 115 kamiont vásárolnak.

Mindeközbent 215 munkahelyet hoznak létre. A beruházások révén a péti Nitrogénművek Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb műtrágyagyára lesz.

A fejlesztéseket Bige László azzal indokolta, hogy ma már kevés csak a műtrágyagyártással foglalkozniuk, az új idők fényében egy olyan vállalatra van szükségük, amely a teljes növénytermesztési folyamatot átfogja és kiszolgálja, költséghatékonyabb gazdálkodáshoz segítve a termelőket.

Átlag alatti a felhasználás

A Nitrogénműveknél erősen bíznak a hazai műtrágyapiac fejlődésében: számításaik szerint itthon az évente hektáronként felhasznált 59 kilogramm nitrogén-hatóanyaggal elmaradunk mind a nyugat-európai, mind a régiós országok átlagától. Németországban például ugyanez a mutató 97 kilogramm, de Csehországban is 87 kilogramm. A kukorica termésátlaga részben ennek köszönhetően a németeknél a legutóbbi szezonban 9,8, a cseheknél 8,7, míg idehaza csupán hét tonna volt hektáronként, azaz van még hová növekednünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.