– Érezhetően felélénkült a sertéshúsforgalom – mondta el érdeklődésünkre Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, illetve az egyik legnagyobb előállító és feldolgozó Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok igazgatója. Az eltelt két hét adatai alapján pontos forgalmi számot még nem szeretett volna mondani, de főleg a nagyáruházláncoknál megnőtt a sertéshús vásárlása, illetve az átlagos vásárlások mennyisége. Maczelka Márk, a Spar szóvivője úgy látja: összességében 10-15 százalékos forgalomnövekedésre számítanak.
Az eltelt napokban a piacon is
érezhető volt a bizonytalanság, hogy pontosan milyen termékek tartoznak az ötszázalékos áfakörbe. – Minden, ami nyers! – mutatott végig az egyik piacos hentes az árukészletén, köztük a darált húsra és a nejlonba csomagolt húsokra is.
Bár egy adóvizsgálat esetén ezzel akár meg is ütheti a bokáját. Elvileg a nyershús áfája csökkent, azonban ez nem minden termékre igaz.
|
Akár 300 forinttal is olcsóbb lehet a sertéshús Koncz György / Népszabadság |
A kiskereskedelmi szakmai szövetségeknek is komoly munkát okozott a jogszabály értelmezése. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta: az ötszázalékos áfakörbe tartozó termékek körét a vámtarifaszám alapján listázzák a törvényben. Így ha a hentes például nem az előírás szerint darabolja a sertést, a létrejött húsáru már 27 százalékos áfakörbe tartozhat, de 27 százalékos áfájú maradt a húsból kiszedett csont és a belsőségek.
Piaci vélekedések szerint a nagy láncoknál láthatóan egy az egyben megjelent a 22 százalékos adócsökkenés. Ők nemhogy nem nyelték le az áfát, egyenesen ráakcióztak az áresésre.
Egy kicsit az igazság pillanata is ez
– mondta az egyik megkérdezett élelmiszer-ipari szakember. Most fordult a kocka és a korábban a „szürke-fekete" hússal kereskedők, hentesek komoly gondban vannak, mivel ők eddig is adó felszámítása nélkül adták el a húsaikat, így most nem is tudnak élni az árcsökkenés pszichológiai hatásával, másfelől megszűnt a piaci árelőnyük.
Nem igazolódtak be azok a szakmai félelmek, hogy az első negyedévben megugorhat az élő sertés ára – a fogyasztási árakban eltüntetve az áfacsökkenés hatását. Az olcsóbb alapanyagárak június–júliusig nagy valószínűséggel maradnak, amikor a kormány a következő évi költségvetést állítja össze, így talán majd könnyebben „rávehető lesz" arra, hogy korábbi ígéretének megfelelően más termékekre – baromfira, tejtermékekre – is kiterjessze az ötszázalékos áfakulcsot.
Az export segíti a baromfiágazatot
Az évből eltelt két hétben kismértékben csökkent a csontos csirkehústermékek ára, a csirkemell eladási árai lényegében nem változtak – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A 27 százalékos áfával terhelt baromfitermékeknek egyelőre azért nem kellett árversenyt folytatniuk a sertéshússal, mert egyelőre igen kedvezők a hazai baromfihúsexport kilátásai. Franciaországban ugyanis jelenleg is dühöng az évtized egyik legnagyobb helyi madárinfluenza-járványa, így a franciák jelenleg nem tudnak exportálni, ami a magyar kivitel lehetőségeit segíti. Ugyanakkor, ha majd nagyobb árukészlet marad a magyar piacon, a hazai baromfisok kénytelenek lesznek belemenni az egyenlőtlen árversenybe a sertésárukkal, ami viszont a baromfis cégek pénzügyi helyzetét fogja nagyban rontani.