galéria megtekintése

Bankmentő csomag?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 25. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

A legjelentősebb kérdésben, az árfolyamkockázat esetében most úgy tűnik, a bankok fellélegezhetnek. Információnk szerint a kormány ebben a több ezermilliárd forintot érintő kérdésben nem tervezi a kockázatok és így a terhek utólagos megosztását, azaz adósok nem kapják vissza, amit a gyenge forinton veszítettek.

A devizahitelesekkel foglalkozik mai ülésén a kormány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap a Reutersnek elmondta, hogy a kabinet megvitatja egy szakértői csoport munkaanyagát, amely az adósok helyzetének lehetséges megoldása mellett a Kúria jogegységi döntésével foglalkozik. Információnk szerint – s ezt látszik alátámasztani a tárcavezető tegnapi nyilatkozata, valamint Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfői parlamenti felszólalása is – a kormány több lépcsőben kezelné a devizahiteles problémát.

Devizahiteles éhségsztrájkolók menete, bankok kirakatára ragasztanak. Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kabinet még a nyáron benyújtja és a tervek szerint az Országgyűlés el is fogadja azt a törvényt, amely biztosítja, hogy az adósok visszakapják azt a pénzt, amelyet a bankok tisztességtelenül szedtek be. Később, már az őszi ülésszakban kerülhet a parlament elé az a jogszabály, amely a devizahitelek kivezetését, de legalábbis az árfolyamkockázat felszámolását célozza.

 

Ami az előbbit illeti: a Kúria az árfolyamrés kérdésében egyértelmű döntést hozott, a bankok tisztességtelenül jártak el, és a devizavételi, illetve -eladási árfolyamot alapesetben a jegybank középárfolyamával kell felváltani. Az adósonként néhány tízezer, a bankszektor szintjén viszont összességében százmilliárd forintra rúgó különbözet visszajár az ügyfeleknek.

A kérdés a kormány szerint is egyértelmű, a készülő jogszabállyal azt kell biztosítani, hogy az így beszedett pénzeket pereskedés nélkül, automatikusan megkapják az adósok. Az elszámolás módja még nem dőlt el: elképzelhető, hogy a bankok visszautalják a devizahiteleseknek járó pénzt vagy jóváírják, és a tartozás csökken.

A szerződések egyoldalú módosítása ugyan a Kúria szerint önmagában nem tisztességtelen, de ez csak olyan feltételek egyidejű teljesítése esetén igaz, amelynek a bankok, illetve a hitelmegállapodások többsége szinte biztosan nem felel meg. Értesülésünk szerint így gondolja ezt a kormány is, amely azon az állásponton van, hogy ezért minden egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen volt, az így beszedett pénz is visszajár az adósoknak.

A kabinet ugyan számol azzal a lehetőséggel, hogy egyes bankok a maguk hitelszerződéseit tisztességesnek tartják, olyannak, amely megfelel a jogegységi döntésben leírtaknak, ám az elképzelés szerint megfordítanák a bizonyítási kényszert, vagyis a pénzintézeteknek kell majd bírósághoz fordulniuk, ha nem értenek egyet az intézkedéssel.

Van azonban egy másik lehetőség is: amennyiben a kabinet meg tud állapodni a Magyar Bankszövetséggel egy kompromisszumos javaslatról, a jogszabályt úgy alakítják, hogy azzal mindenki jól járjon. A tét hatalmas: a szerződések egyoldalú módosítása csak a devizahitelek esetében több százmilliárd forintra rúg, ugyanakkor a Kúria döntéséből az következik, hogy a forinthiteleknél is ugyanazon szempontok alapján kell mérlegelni – márpedig a kormány már régóta hangsúlyozza, hogy a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el. Ezért is egyeztet most intenzíven a kabinet és a bankszövetség, amelynek képviselői tegnap is tárgyaltak Varga Mihály miniszter és Patai Mihály elnök vezetésével.

A legjelentősebb kérdésben, az árfolyamkockázat esetében most úgy tűnik, a bankok fellélegezhetnek. A Kúria álláspontja szerint, amennyiben a szerződéskötés előtt az ügyfél megkapta a törvényben előírt tájékoztatást, és aláírta a kockázatfeltáró nyilatkozatot, azt úgy kell tekinteni, hogy megértette és elfogadta: az árfolyamrizikó az övé. Információnk szerint ezt elfogadja a kabinet is, így ebben a több ezermilliárd forintot érintő kérdésben nem tervezi a kockázatok és így a terhek utólagos megosztását. Az adósok ebből tehát nem számíthatnak pénzre, de ez nem jelenti, hogy a terheik később sem csökkennek.

Elképzelhető, hogy a devizahitelek kivezetése, forintosítása egy a piacinál kedvezőbb árfolyamon valósul meg, ahogyan azt egyébként maga a bankszövetség is javasolta még tavaly a kormánynak. Így az árfolyamkockázat egy részét – ha nem is visszamenőleg, de – magukra vállalnák a bankok. Bár az intézkedéscsomag sok pénzébe kerül majd a szektornak, a rengeteg problémát okozó devizahitelezés felszámolásán azonban maguk a bankok is sokat nyernek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.