galéria megtekintése

Az MVM feledné múltját

0 komment


Marnitz István

Fura közleménnyel jelentkezett a minap az állami MVM Magyar Villamos Művek-csoport. E szerint „belépett a földgáz-kiskereskedelmi piacra a vállalkozások számára eddig csak villamos energiát értékesítő MVM Partner Zrt.". Március közepétől keresik meg ajánlataikkal meglévő és leendő üzleti partnereiket, a tényleges szolgáltatás pedig október 1-jétől indulhatna. „Egy energiakereskedő cég úgy állhat stabilan a lábán, ha nemcsak a villamosenergia-, hanem a földgázpiacon is jelen van" – idézik ennek kapcsán Bally Attilát, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatóját.

Megéri kezdeni valamit a gázzal is
Megéri kezdeni valamit a gázzal is
Népszabadság/archív

A közlemény azért különös, mert az MVM Partner már három évvel ezelőtt is meghirdette gázpiaci előretörését. Mi több, az állami társaság 2009 végén kapott gázkereskedelmi engedélyt. Egy 2012-es közleményükben ekként érvelnek egy többcélú szoftver mellett: „versenyképességünk növelésének egyik leghatékonyabb módja, ha kihasználjuk a villamosenergia- és a földgáz­piac szinergiáját; ezért a földgázpiacra lépésünkkor olyan informatikai megoldást kerestünk, amely ezt képes támogatni" – fogalmazott Major György, az MVM Partner akkori vezérigazgatója.

 

Az elmúlt évek során azonban az MVM ennél sokkal emlékezetesebb nyomot is hagyott a kiskereskedelmi gázpiacon. Egy ismeretlen által az internetre kitett, később valósnak bizonyult szerződéscsomag tanúsága szerint ugyanis az MVM, illetve az MVM Partner 2011-től számos gázügyletet kötött a „földgáz-kiskereskedelmi piacon". Ezek közül leginkább a MET nevű, Mol-, illetve – szövevényes offshore hálózatokon keresztül – kormányfőközelinek nevezhető gázcsoporttal nyélbe ütött gázvételi és -eladási szerződések tűntek az MVM szempontjából hátrányosnak, míg a „baráti" gázkereskedő oldaláról előnyösnek. Az MSZP által kiperelt és a világhálón szintén elérhetővé tett kapcsolódó szerződéscsomag számos, az MVM Partner és üzleti végfelhasználók között kötött „földgáz-kiskereskedelmi" szerződést tartalmaz. Ez kevéssé utal arra, hogy az MVM Partner vállalkozások számára eddig csak villamos energiát értékesített volna.

A látszólagos ellentmondás feloldását célzó megkeresésünkre az MVM-nél úgy fogalmaztak: az MVM Partner Zrt. az előző években szerzett földgáz-kiskereskedelmi tapasztalatainak értékelése után keresi meg aktívan a már bevált áramkereskedelmi csatornáin keresztül üzleti ügyfeleit.

Kérdés, miért nem bevált gázkereskedelmi csatornáikra építenek. Az apró fogalmazási részletek bizonyára arra utalnak, hogy a tavaly vezetőváltást megélt MVM a nyilatkozatok szintjén is szabadulna nehéz múltjától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.