galéria megtekintése

Rejtélyes szerepe lehet az "ellen-MVM"-nek

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 15. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az állami MVM (Magyar Villamos Művek) tavaly hatalmas viták után nagyon drágán, jelentős állami támogatással megvásárolt gáznagykereskedőjének is keresztbe tehet, hogy az állam új gázcéget alapíttatott az MFB-vel. Lapunknak kormány- és MVM-közeli források homlokegyenest ellenkező szerepet tulajdonítottak a lépésnek.

Az MFB semmit sem ért az engergetikához

MFB Földgázkereskedő Zrt. néven céget alapított az állami Magyar Fejlesztési Bank – derül ki a Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter által pénteken beterjesztett törvényjavaslatból. Az új cég jövőbeni szerepe egyelőre rejtélyes.

A törvényjavaslatban Lázár János igyekszik utat törni a társaság számára azokhoz az olcsó gázforrásokhoz, amelyeket eddig leginkább a szintén állami MVM tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő (MFGK) használhatott ki.

 

Kurucz Éva kormányszóvivő pénteki közleménye szerint a cégalapítás „további kereskedelmi földgázkészletek megvásárlásához nyújt pénzügyi hátteret”.

E feltűnően hiányos magyarázat finoman szólva nem oszlatja el a ködöt. A kereskedelmi földgázkészletek megvásárlása eddig az MFGK feladata volt.

A központi magyar gáz-nagykereskedelemmel foglalkozó MFGK-t a kormányfő erőteljes ösztönzésére tavaly vásárolta meg az MVM a német E.ON-tól 71 milliárd forint költségvetési támogatással.

Nemrég a cég újabb százmilliárdot kapott a költségvetéstől az orosz gáz gyorsabb felvásárlására. Kérdés, hogy további kereskedelmi földgázkészletek beszerzésére miért nem felel meg.

A cég megvásárlása tavaly még olyan fontos volt, hogy az ügylet kapcsán ma már hűtlen kezelés is felmerül. Mostani – állami cégként történő – gyengítésére nem találtunk magyarázatot.

Lapunknak kormány- és MVM-közeli források homlokegyenest ellenkező szerepet tulajdonítottak a lépésnek.

MVM-közeli szakemberek a cégalapítást technikai jellegűnek nevezték, és emlékeztettek, hogy az MFB több alkalommal szállt már be olyan gázipari beruházásokba, amelyeknél különböző versenyjogi vagy uniós előírások tiltották az MVM kizárólagos vagy más részvételét.

Ilyen volt például az orosz Déli áramlat nevű gázvezetékterv – amelyben még a Gyurcsány-kormány jelölte ki meglepetésre a Mol helyett az állami bankot a magyar fél képviselőjének – vagy a magyar–szlovák gázvezeték, annál a beruházásnál az MFB az uniós szabályok miatt szegődött az MVM társául.

Szakértők rendre azzal veszik el az MFB-részvállalások élét, hogy a bank nem ért a gáziparhoz. (Arra, hogy az MFB most sem igyekszik különösebben elmélyedni az energiapiac rejtelmeiben, utal, hogy az új társaság vezérigazgatója a cégbírósági adatok alapján Kocsis Péter, aki korábbi iratok szerint agrárhitelezési osztályvezető, különböző MFB-cégek, valamint a felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. irányító testületeinek tagja.)

Kormányközeli forrásunk nem tartotta túlzónak azt a megfogalmazást, hogy a társasággal „ellen-MVM” alakult. Vagyis ezzel a céggel a jövőben olyan gázpiaci feladatokat látnának el, amelyekre az MVM nem hajlandó vagy nem képes. Mások az állítólagos „Orbán–Simicska-háború” miatt nem tartják meglepőnek a lépést: az MVM-et Simicska Lajos informális érdekszférájaként tartják számon.

Abban ellenérdekű forrásaink feltételezései egybecsengenek, hogy az MFB Földgázkereskedő a jövőben nem készül lakossági szolgáltatásra. Az MVM mintájára viszont elláthat gázzal egy a kormányzati tervekben szereplő „központi lakossági közműcéget”.

Ennek ellentmondani látszik, hogy Lázár János a kedvező árú gáz kedvezményezettjeként kellően ködösen olyan cégeket ír körül, amelyek a központilag meghatározott tarifánál olcsóbban adnak gázt a lakosságnak. Ilyet ma csak a Magyar Telekom biztosít egyes távközlési csomagjai megrendelése fejében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.