galéria megtekintése

Az állami közmű már nem annyira nonprofit

3 komment


Marnitz István
NOL

Saját közműcégéből azért vonhat ki osztalékot a közműcég-osztalékokat ellenző Orbán-kormány, mert az a pénz a közösségé lesz – összegezhető Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter álláspontja annak kapcsán, hogy az állam az MVM tavalyi 32 milliárdos nyereségéből tízmilliárd forint osztalékot mégis csak felvesz.

Nehézkesen érvényesíti önmagán saját elveit a régi-új Orbán-kormány. Noha a közműcégeknél évek óta a profit visszaforgatását és az osztalékfizetések beszüntetését követelik, ha saját vállalatukról van szó, onnan minden további nélkül kivonnak osztalékot.

Németh Lászlóné az MVM közgyűlésén Móricz-Sabján Simon
Németh Lászlóné az MVM közgyűlésén Móricz-Sabján Simon
Népszabadság

A kormány energiaelképzeléseinek központi vállalatcsoportja, az állami MVM tavalyi, 32 milliárdos adózott eredményéből az állam tulajdonosként tízmilliárdot felvesz. Az állam tehát a jelek szerint kivétel, amely saját költségvetési helyzete javítására mégiscsak felvehet osztalékot saját közműcégeiből.

 

Ez az álláspont tükröződik Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter vonatkozó kérdésünkre adott válaszából is. Az MVM eredményeiről szóló sajtótájékoztatón a tárcavezető leszögezte: az MVM-től felvett osztalék nem kerül ki az országból: az a közösségé, a költségvetésé lesz.

Egyszersmind viszont továbbra is kiállt egy új, egységes, nonprofit közszolgáltató rendszer mellett, amelyben a nyereséget kizárólag a fejlesztésekre és üzemeltetésre fordíthatják. Az osztalék ennek anyagi alapjait is biztosítja - tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy Orbán Viktor kormányfő három hete "első magyar közszolgáltató vállalat" néven új, nem nyereségérdekelt ellátó megalapítását helyezte kilátásba, a miniszter leszögezte: a nonprofit közszolgáltatásról szóló törvény kidolgozás alatt áll. Ezt szerinte az év végéig fogadhatja el az új parlament.

Arra, hogy az MVM, melynek az Orbán-kormány láthatólag központi szerepet szán államközpontú energetikai elvei megvalósításában, pontosan miként működne az új felállásban, Baji Csaba elnök-vezérigazgató nem adott sokkal több támpontot sem a cég középtávú stratégiájáról szóló előadásában, sem kérdésekre.

Szavaiból minden kétséget kizáróan kirajzolódott, hogy az MVM továbbra is a kormány stratégiai elképzelései feltétlen szolgálatában áll. (Baji Csaba 2010 előtt a jelenleg Közgép-tulajdonú E-OS energiacég elnöke volt.) Ám arra a kérdésre, hogy akkor a jövőben az MVM egyáltalán termelhet-e nyereséget, nem adott konkrét választ. Beszédes lehet viszont, hogy a korábbi évek szokásaitól eltérően a jövőre nézve nem adott nyereség-előrejelzést.

Az MVM 2012-ben érte el adózott nyeresége csúcsát, 74 milliárd forintot, amihez képest a tavalyi 32 milliárd jelentős visszaesés. Ugyanakkor lapunk értesülései szerint idén - a felvásárolt gáztársaságok révén ezermilliárdosra duzzadt forgalom mellett - akár nullszaldósan is zárhat az állami energiacsoport. Mondhatnánk, hogy ezzel a gyakorlatban megvalósul a nonprofit energiaszolgáltató.

De ez nem ilyen egyszerű. A banki hitelek feltételei ugyanis nagyban függnek a cégek nyereségszintjétől. Az MVM az Orbán-kabinet felvásárlási törekvései nyomán mára szinte a végletekig eladósodott a bankok felé. Sőt, a tervezett felvásárlásokra sem biztosít saját forrást. Már az E.ON 281 milliárd forintba kerülő gáztárolói és nagykereskedője tavalyi megvételéhez szükség volt 71 milliárdra az államtól.

A Főgáz kisebbségi részvénycsomagjának 41 milliárdos árát már teljes egészében az állam biztosítja, csakúgy, mint a fennmaradó többségi részvénycsomagét, amit a fővárostól vennének meg. Alapvetően nem várható más a többi tervezett felvásárlás esetében sem: az MVM esetleg a most félretett 22 milliárdos eredménytartalékot ajánlhatja fel e célra.

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója Móricz-Sabján Simon
Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója Móricz-Sabján Simon
Népszabadság

Elemzők szerint ezért is furcsa az állam - saját elveinek ellentmondó - osztalékfelvétele: hisz nagy valószínűséggel idén ennek többszörösét kell az MVM piaci felvásárlásaihoz biztosítania. Anyagi egyensúlya megőrzése végett - ami a háromezermilliárd forintos paksi bővítés alapvető feltétele - tehát az MVM-nek a jövőben is szüksége lehet valamiféle nyereségre. (Mindez pontosan ugyanígy igaz a magántulajdonú közműszektorra is, de annak ilyetén gondjaival az Orbán-kabinet kevéssé törődik.) Szinte bizonyos tehát, hogy az új közműszolgáltató "vállalat" nem maga az MVM lesz.

Baji Csaba kérdésünkre, miszerint az MVM pontosan milyen szerkezetben mennyi saját forrást biztosítana a kamatokkal 6 ezer milliárdosra becsülhető paksi bővítéshez, Baji Csaba - az elképzelést az évszázad beruházásának nevezve - leszögezte: erről még folynak az egyeztetések.

Elképzelhetőnek nevezte ugyanakkor, hogy a forrást a magyar állam az MVM rendelkezésére bocsátja. (Korábban kormánypolitikusok arról beszéltek, hogy az államközi hitelszerződés értelmében a hitelt a magyar állam az orosz államnak közvetlenül fizeti vissza.)

Az MVM gázpiaci vezetője, a tavalyig az energiaszektor-ellenőrző hivatalt irányító Horváth Péter vezérigazgató kérdésre közölte: a magyar-orosz gázszerződés elvileg 2015-ben járna le, de az alacsony fogyasztás miatt jelentős leszerződött, ám eddig nem igényelt mennyiségeket a határnapot követően szeretnénk átvenni.

Értelmezése szerint a szerződés akkor szűnik meg, ha idővel a megmaradt gázszállítmányok is beérkeznek az országba. Ennek pontos időpontját egyelőre nem kívánta megtippelni.

Az MVM jövőbeni szerepéről szóló tájékoztatót leginkább az a hangulat jellemezte, hogy ugyan az Orbán-kabinet energetikai elképzelései tükrében az energiacsoport jövője nem egészen látható, ám az alapvető stratégiai irányok (áram- és gázszektor, távközlés, terjeszkedés), nemkülönben a vezetők várhatóan maradnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.