galéria megtekintése

Sok lakásban már csak net van

3 komment


Varga G. Gábor

Egyre több albérletben megfigyelhető, hogy nincsenek bennük hagyományos távközlési szolgáltatások. Főleg a fiatalok és a külföldiek által kivett lakásokban jellemző, hogy csak egy gyors internet-előfizetést adnak hozzá, nincsen telefon- vagy televízió-előfizetés, hiszen

a bérlő mindent a neten és mobilon vesz igénybe.

Ez a jelenség azt vetíti előre, hogy a teljes távközlési ágazat gazdasági modelljét, ökoszisztémáját átalakítják az olyan, új ötleteken alapuló és rövid időn belül milliós felhasználói bázist összegyűjtő szolgáltatások, mint az alacsony havi díjért korlátlan tévézést biztosító Netflix.

 

A múlt hét közepén lapunk is arról írt, hogy a cég szolgáltatása elérhetővé válik a magyar előfizetőknek is, így havi háromezer forint körüli összegért több mint tízezer filmből álló kínálatból korlátlanul nézhetünk mozikat. A kábeltévéket nem éri hátrány, hiszen egyelőre kevés a helyi gyártású és magyar nyelven elérhető tartalom, a korlátlan fogyasztás lehetősége inkább az illegális szolgáltatásokba harap nagyot.

– A telefon-, internet- és tévészolgáltatók azonban nem ülhetnek a babérjaikon, ugyanis szinte minden területen van egy-két olyan cég, mint a Netflix: amely nem hagyományos üzleti modellekben gondolkodik, és nem tartja magát a bevett erőviszonyokhoz. Ezek összességé­ben pedig felforgathatják a piacot – vélik piaci szakértők, akik szerint a fiatal, modern generáció tagjai ma már

legalább olyan összegeket költenek egy hónapban ilyen újfajta szolgáltatásokra, mint amennyit hozzáférésre.

Cirka ötezer forintért lényegében korlátlan zenéhez juthat az előfizető, s a számokat le is töltheti a saját mobiljára vagy tabletjére. A Spotify és a Deezer e téren a két vezető szereplő, de vannak hazai próbálkozások és kisebb szereplők is.

Új szolgáltatás, új konkurencia
Új szolgáltatás, új konkurencia
Albert Gea / Reuters

Ha valakinek a munkaeszköze is a mobil és az internet, akkor előbb-utóbb nem elégszik meg az ingyenes felhőalapú szolgáltatások nyújtotta tárhellyel, mint amilyen például a Google Drive, hanem megnöveli a tárhelyét.

Ez pár euróba kerülhet havonta. Ráadásul egyre többen a szoftvereket is valamilyen előfizetéses konstrukcióban veszik igénybe, jellemzően 6–15 ezer forint közötti éves előfizetési díjért.

Összességében egy felhasználó 6-7 ezer forintot vagy még többet is elkölthet havonta a szórakozását és a munkáját támogató internetes szolgáltatásokra, ez pedig már – nem számolva az internet-hozzáférés költségét, amelyet mindenképppen ki kell fizetni – összemérhető azzal a költéssel, amit egy átlagos háztartás telekommunikációs szolgáltatásokra költ Magyarországon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.