galéria megtekintése

A torrentszolgáltatásokba haraphat nagyot a Netflix

4 komment


Varga G. Gábor

Tegnap óta a magyarok számára is elérhető a Netflix, az online videotékaként is felfogható, fix havi díjért korlátlan filmnézést biztosító internetes szolgáltatás. A kínálat még jó ideig nem lesz egységes minden országban, és sok népszerű sorozat nem lesz a listán, de a kábeltévé-szolgáltatók és a tévécsatornák sem ülhetnek a babérjaikon.

– Nekem nem ér meg havi háromezer forintot az, amit eddig ingyen kaptam. A torrentoldalaknál maradok – írta Csaba az egyik internetes fórumba, ahol többen igencsak örültek, mondván, a filmek tízezreit átalánydíjért kínáló szolgáltatás akár a kábeltévé-előfizetéseket is kiválthatja majd.

– Biztos lesznek ilyen előfizetők, leginkább azok között, akiket nem érdekelnek a helyi tévéadók műsorai. Mivel a magyar társadalomban erős a lineáris tévézés szokása, valószínűbb, hogy nagyobbat az illegális felhasználásba haraphatja a Netflix. De mindenkinek az az érdeke, hogy a legális, kényelmes és minőségi digitális tartalomfogyasztás terjedjen – mondta Dojcsák Dániel, az Informatikai és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) tartalomigazgatója. Hozzátette: a legtöbb esetben a torrent sincs teljesen ingyen. A tapasztalatok szerint az alacsony díj és a limit nélküli kínálat a legális felhasználás irányába tereli a felhasználókat.

– Nincs a kínálatukban minden film, nem szinkronizáltak, és hiányoznak az idehaza legnépszerűbb sorozatok és a hazai gyártásúak, amelyek igazán komoly nézettséget generálnak – nyilatkozta a 24.hu-nak a téma kapcsán Szabó András, az RTL Magyarország digitális fejlesztési igazgatója, hozzátéve, hogy ők rengeteg saját gyártású tartalmat kínálnak a neten. A szakember a felhasználók szempontjából a legfontosabb kérdést feszegette. Míg a magyar nyelvű filmek hiánya csak átmeneti probléma, mert az új filmeknél lesz magyarítás, a jogi jellegű problémák nem hidalhatók át könnyen.

 

A film, amelyet a gyártója vagy a forgalmazója előbb ad el másnak Magyarországra, mint a Netflixnek, az továbbra sem lesz része az online kínálatnak. Ezért nincs a magyar kínálatban például a House of Cards és számos népszerű sorozat. Igaz, erre is van megoldás: apró trükkökkel a Netflix mondjuk amerikai felhasználóként azonosíthat egy magyart, ekkor pedig már teljes a filmválaszték.

Reed Hastings vezérigazgató bejelenti a terjeszkedést – újabb 130 országban
Reed Hastings vezérigazgató bejelenti a terjeszkedést – újabb 130 országban
Steve Marcus / Reuters

– A Netflix látványos példája annak, hogy egy globálissá váló szereplő az eddig bevált üzleti modelleket megostromolva újít meg egy iparágat. Jelen esetben felszabadították a filmnézést a tévékészülék elől, igaz, ez nehezen ment volna az elmúlt évek mobil fejlesztései nélkül. Ma még hiányolhatunk a katalógusból pár kedvencünket, de pár év múlva már az a kérdés, hogy ők vagy a régi műsorterjesztők tudnak népszerűbb tartalmat kínálni – magyarázta Dojcsák Dániel. Egyébként nemcsak a szórakozásra költött összegekért versenyeznek a Netflixhez hasonló új generációs szolgáltatók és a hagyományos szolgáltatók, de a nézőkért is: a felmérések szerint a Netflixet is a tévés csúcsidőben nézik a legtöbben, akkor a legnagyobb a forgalom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.