galéria megtekintése

Astralógia biztosítóváltáshoz

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 07. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A gépjármű-felelősségbiztosítások után a magyar, minden más esetben a román garanciaalap áll helyt a csődbe ment Astra biztosítóval szembeni követelésekért. Az ügyfelek csak akkor szerződhetnek át idő előtt másik társasághoz, ha előzetesen azt az Astra is jóváhagyta.

A román pénzügyi felügyelet ugyan visszavonta az Astra biztosító engedélyét és kezdeményezte a társaság felszámolását, a cég magyarországi szerződései azonban ettől még nem szűnnek meg, az ügyfeleknek továbbra is fizetniük kell.

A határozott idejű szerződéseket egyáltalán nem lehet felmondani, míg a határozatlan időre kötött megállapodásokat szabályosan csak a biztosítás évfordulóján köthetik át egy másik szolgáltatóhoz az érintettek.

Ugyan a szerződések egy idő után akkor is megszűnnek, ha az ügyfél nem fizet, ám ennek következményei vannak. Az elmaradt díjat az Astra behajthatja, a speciálisan szabályozott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetében pedig további retorziókra számíthat, akinek nem fizetés miatt mondják fel a szerződését.

 

Válás közös akarattal

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az ügyfelek semmit se tehetnek. A biztosításokat, mint bármilyen más szerződést közös megegyezéssel meg lehet szüntetni, így az érintettek pedig a román anyabiztosító csődjére és engedélyének visszavonására hivatkozva kezdeményezhetik a megállapodások felmondását.

Ez egyébként olyannyira nem életszerűtlen, hogy a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. szerint az Astra már javában intézi az ügyfelek szerződésbontási kérelmeit. A megkereséseket az Astra egyenként bírálja el, és csak azokat az ügyfeleket engedi el, akiknek nincs díjhátralékuk – hívta fel a figyelmet Németh Péter, az alkuszcég értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Kötelező a pontosság

Amennyiben az Astra elenged valakit, annak a kgfb esetében figyelnie kell arra, hogy a régi és az új szerződések megszűnését illetve életbelépését kötelező összehangolni, de ajánlott így eljárni az egyéb biztosítások esetében is.

Közel kétszázezer ügyfelet érint a bukás
Közel kétszázezer ügyfelet érint a bukás
Bócsi Krisztián / Népszabadság/archív

A kgfb esetében, ha valaki nem figyel erre, akkor arra az időszakra, amíg nincs biztosítása, úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetni (ez lényegében bírságot jelent), és előfordulhat, hogy baleset esetén az okozott kárt is neki kell megtérítenie.

Az egyéb, vagyoni biztosítások esetében annyival egyszerűbb a helyzet, hogy ezekből egyszerre akár többet is köthetünk – azzal a megkötéssel persze, hogy káreseménynél térítést vagy csak az egyik biztosítótól kérünk, vagy kettőtől, de akkor a társaságok megosztoznak az összegen, vagyis nyerészkedni továbbra sem lehet. Ami a kifizetéseket illeti, a kgfb esetében a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt Kártalanítási Alap (Kalap) áll helyt a magyarországi Astra-ügyfelek okozta károkért.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján a Kalap rendelkezik a kgfb-károk rendezéséhez szükséges mértékű forrásokkal. Mint emlékezetes, a parlament a MÁV Általános Biztosító Egyesület felszámolását követően éppen az ehhez hasonló esetek rendezése érdekében hozta létre a felszámolás alá kerülő biztosítók kgfb-károsultjainak követelését teljesítő hazai garanciaalapot.

Fizet a garanciaalap

Az egyéb Astra-biztosítások esetében azonban a román állami biztosítási garanciaalap (FGA) az illetékes. A román törvényi szabályozás értelmében az alap százezer euróig (mintegy 31 millió forint) áll helyt a csődbe ment biztosító helyett a magyarországi fióktelep ügyfelei, illetve károsultjai felé. Az FGA tájékoztatása szerint a kárigényeket közvetlenül a román garanciaalapnál, illetve az e célra kijelölt megbízottaknál is elő lehet terjeszteni a kártérítést igénylő űrlap és a szükséges dokumentumok csatolásával.

Közlése szerint az MNB egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a megbízottakat mielőbb kijelöljék és a magyar ügyfelek gyorsabban, egyszerűbben, a technikai akadályokat megszüntetve közvetlenül magyar nyelven intézhessék kárigényüket. Azt is tisztázni kell még, hogy a magyarországi károsultak pontosan milyen módon jelenthetik be kárigényeiket, illetve, hogy a bekövetkezett károk esetében a kárszakértést ki végezheti el.

Nyár végi csillaghullás

Az egyik legnagyobb romániai biztosító, az Astra (magyarul: csillag) engedélyét augusztus végén vonta vissza a román felügyelet, amely egyúttal kezdeményezte a társaság felszámolását is. A biztosító jó ideje küzdött anyagi gondokkal, a felügyelet korábban tőkehelyzete rendezésére kötelezte az Astrát, ám érdemi intézkedésre, például külső befektető bevonására nem került sor és mostanra elfogyott a türelem. Az Astra 2010-ben lépett be a magyar piacra, jelenleg mintegy 180 ezer ügyfele van Magyarországon, elsősorban kgfb-szerződéseket kezel, de van casco, lakás- és utasbiztosítása is. A magyar fióktelep tavaly 4,8 milliárd forint díjbevételt ért el, amelyből 3,5 milliárdot hozott a kgfb. Az idei első fél évben a 2,8 milliárdos díjbevételből a 2,2 milliárddal részesedett a kgfb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.