galéria megtekintése

„Amit kapnak, az egy életre szól”

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 05. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Tízéves jubileumát ünnepelte a napokban a Csányi Alapítvány, amelynek égisze alatt a támogatott diákok száma 2005 óta húszról 300-ra emelkedett. Az évforduló kapcsán a kuratórium elnökével, Csányi Erikával, a hazánkban mindmáig egyedülálló mentori program létrehozójával beszélgettünk.

Azt mondja, régóta formálódott a gondolat, mivel mindketten, férje, Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója – a szerk.) és ő maga is szűkös anyagi körülmények közé születtek, s bár mindkét család összetartó volt, csak sok nehézség árán sikerült a diplomáig eljutniuk. – A férjem hallott egy rádióinterjút, a végső lökést ez adta meg. Ebben egy kisfiú arra a kérdésre, mit csinálsz, amikor éhes vagy, azt felelte: kimegyek játszani.

A kerek évfordulót a gyerekek gazdag gálaműsorral köszöntötték
A kerek évfordulót a gyerekek gazdag gálaműsorral köszöntötték
Csányi Alapítvány

Mivel hosszabb távban gondolkodtak, s az anyagi terhek vállalásán túl aktív szerepre is törekedtek, nem az adományozás szokásos formáját választották. Ehelyett olyan rendszert képzeltek el, amely tízéves kortól a felsőfokú végzettség megszerzéséig támogatja a tehetséges, ám hátrányos helyzetű gyerekek fejlődését, érdemi változást hozva életükben. Így jött létre az Életút Program egymilliárd forintos alaptőkével – ezt időközben az alapító közel kétszer ennyivel fejelte meg –, Erika pedig kidolgozta a részleteket, és hozzáértő társakat keresett maga mellé. Szerencsére hamar rátalált dr. Radoszáv Miklósra, az alapítvány operatív igazgatójára – aki 28 évet töltött el a gyermekvédelem területén –, majd a mentorokra is.

 

Úgy tűnik, jól döntöttek: a mentorok közreműködésével zajló fejlesztésben idén már közel 300-an vesznek részt, s beérőben vannak az első gyümölcsök is. Tizennyolcan hamarosan diplomát kapnak, felsőfokú szakképzésben kilencen vesznek részt, 73-an szereztek OKJ-szintű, magas fokú informatikai ismereteket igazoló ECDL-bizonyítványt. A nyelvvizsga kötelező – számuk eddig 124, jó páran kettőt is letettek –, ezt segítik a külföldi, angliai, németországi vagy ausztriai nyelvtanfolyamok, ám a részvételért – mint mindenért – meg kell dolgozni. Akad példa kiemelkedő sport- és művészeti tehetség támogatására is. – Mindegy, ki mi akar lenni, a lényeg, hogy az adott területen jól boldoguljon, tehetsége, rátermettsége megmutatkozzon – szögezi le Csányi Erika.

Működése területén a tízéves tehetséges, ám hátrányos helyzetű gyerekeket pedagógusok, helyi intézmények ajánlják az alapítvány figyelmébe, s egyénileg is lehet jelentkezni. Fontos szempont a család hozzáállása is, hiszen a gyerekekben rejlő képességek hosszabb távon csak velük együttműködve bontakozhatnak ki. Ezután választják ki a támogatottakat: felmérik a gyerekek tehetségét és motiváltságát, a legjobbak speciális tesztek és személyes beszélgetések után válnak a közösség tagjaivá, s kezdik meg a felsőfokú végzettséget célzó sokéves, közös munkát.

A mentorok, akik az ELTE-n elvégezték a tehetséggondozó szakot is, jelenleg az ország hat településén – Mohácson, Szegeden, Kaposváron, Nagybajomban, Pécsen és Jászberényben – viselik a gyerekek gondját. Az alapítvány közösségi házaiban második anyukájukként, apukájukként egyengetik fejlődésük útját: intézik a különórákat, megkeresik a legjobb szaktanárokat, s a figyelmük kiterjed arra is, ha egy-egy gyerek otthonában nem telik tüzelőre. A közösségi házakban a gyerekek fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, és persze sportolnak, játszanak.

– Ők nem ülnek egész nap a számítógép vagy a tévé előtt, itt és az évközi programokon – a családtagokkal közös rendezvényeken, a kirándulásokon és a táborokban – szoros barátságok, igazi közösségek alakulnak ki – mondja Csányi Erika. Nehéz megfogalmazni, milyen nagy ereje van ennek a közösségnek, mennyire jó a hangulat – folytatja –, de ez szembetűnő, minden közös programon megmutatkozik. A gyerekek láthatóan élvezik az eléjük táruló sokféle lehetőséget. Gyakran hallom is tőlük: tudják, hogy amit kapnak, az egy életre szól.

A cikk a Népszabadság szponzorált Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor.

Kamatok, támogatók

Az egymilliárd forintos alaptőkével 2005-ben létrehozott Csányi Alapítvány működési költségeit az alapítói szándék szerint az alaptőke kamataiból és a szponzori támogatásokból fedezik. A támogatók között számos nagy cég és üzletember van (kiemelkedő támogató Demján Sándor, aki eddig 260 millió forinttal segítette az értékes munkát), és sok magánember – köztük kisnyugdíjasok, illetve olyanok, akik munkájukkal gazdagítják a tehetséggondozás folyamatát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.