galéria megtekintése

Állatorvosi lop-top

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Egy névtelen bejelentés kapcsán, melyet megkapott Lázár János kancellária- és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, újra napirendre került az iskoláknak szánt számítógépek ügye. A milliárdos beszerzésből büntetőeljárás is lehet.

Büntetőeljárás is indulhat az Educatio többmilliárdos iskolailaptop-beszerzéséből.

Lapunkban tavaly többször is foglalkoztunk az állami Educatio Nonprofit Kft. közbeszerzésével, a társaság iskoláknak vásárolt több mint húszezer laptopot és asztali gépet több milliárd forintért. Nemrég névtelen levelet juttatott el lapunknak egy az ügyet láthatóan jól ismerő személy, aki részletesen leírja, álláspontja szerint hogy is nézett ki a pályáztatás.

A beszámoló szerint a beszerzés kiírásának szövegezését nem az Educatio munkatársai, hanem két „külsős” végezte, aki közül az egyik Pokorni Zoltán tanácsadójaként ismert, ám arról a bejelentő sem ír, hogy ez számított-e valamit az eljárás során.

 

A teljes, szállítással kapcsolatos feladatokat egyetlen, jól ismert magyar nagykereskedőre bízták, s a levél állítása szerint az ajánlattevők és a mögöttük lévő szállítók előre megállapodtak, melyik eljárást ki fogja megnyerni, hogy mekkora lesz a verseny mellőzésével magasan hagyott árrés.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az iskolák informatikai fejlesztéséről tartott tavaly októberi sajtótájékoztatón. Tanítani lehetne
Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az iskolák informatikai fejlesztéséről tartott tavaly októberi sajtótájékoztatón. Tanítani lehetne
Fotó: Pelsoczy Csaba - kormany.hu

A referenciák szükségtelen nagyságú előírásával kvázi a győztesekre szabták a kiírást, a piac szereplőit három konzorciumba terelték, a gyártókat pedig már maguk válogathatták ki. „Csak azok a gyártók vehettek részt a szállításban, amelyek elfogadták a diktátumot és annyiért szállítottak, amit az említett urak előírtak. Gyakran olyan összegeket írtak elő, hogy a gyártók azt nullán (értsd: nyereség nélkül) vagy saját marketing költségeik felajánlásával tudtak csak teljesíteni” – írja a levél a beszerzés körüli módszerekről, hozzátéve, hogy olyan darabszámokról van szó, amelyek nagyban befolyásolták az adott negyedév piaci adatait, s mivel a gyártók nagy része tőzsdeérdekelt, kénytelenek voltak a színfalak mögötti tárgyalóasztalnál maradni. Ami az ismeretlen szerint

nem más, mint zsarolás.

Különösen, hogy a szerződőknek végül az egyik tanácsadó családjának alkuszcégénél biztosítást kellett kötniük – ez lehetett a kenőpénz egyik csatornája.

Mint arról korábban beszámoltunk, a beszerzés során több százmillió forinttal drágábban vásárolt az Educatio, mint indokolt lett volna, ráadásul a követelmények úgy voltak meghatározva, hogy csak AMD-technológiával lehetett megfelelni a kiírásoknak, vagyis az Intel-megoldásokat szállító gyártókat eleve kizárták a pályázatból. A nyilvános adatok szerint összesen 19 200 laptopot vásároltak 2,3 milliárd forintért. A gépek 127-128 ezer forintos darabára nettóban volt annyi, mint amennyi abban az időszakban a darabonkénti kiskereskedelmi, áfával növelt ár volt.

Tehát a több tízezres megrendelésért nemhogy kedvezmény nem járt, de sokkal drágábban vásároltak. Hasonló áron vettek csaknem ötezer asztali gépet is, amely szintén nem épp a legkedvezőbb. Sőt további 4300 projektort a hírek szerint digitális tábla nélkül vásároltak meg, tehát az iskolák maximum filmeket tudnak vetíteni rajtuk, az oktatásban aligha használhatják.

A feladó a levelet állítólag elküldte Lázár Jánosnak és Varga Mihálynak, valamint az Educatio Kft. új vezetőjének is. Érdeklődésünkre Varga Mihály sajtósai cáfolták, hogy a miniszter kapott volna levelet e tárgyban, míg a Miniszterelnökségnél lapunknak az ügy kapcsán csak annyit mondtak: névtelen levelekkel nem foglalkoznak. Ez utóbbi annak fényében figyelemre méltó, hogy hivatalos személy a hatáskörében tudomására jutott bűncselekmény miatt – ha az elkövető ismert, annak megjelölésével – köteles feljelentést tenni.

Az Educatio Kft. vezetője, Kiss József viszont megkapta a levelet, a cég sajtóosztálya lapunkkal annyit közölt, hogy azzal kapcsolatban a szükséges lépések megtétele folyamatban van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.