galéria megtekintése

Agyő, béren kívüli juttatások!

6 komment

Munkatársunktól

A következő egy évben szinte nagyítóval kell majd keresni a béren kívüli juttatást nyújtó vállalkozásokat. Tovább folytatódik ugyanis a csökkenő trend, amellyel újabb mélypontot ért el a cafeteriát tervező cégek aránya – ezt mutatja a K&H megbízásából készült kutatás.

Az új cafeteriarendszer tervének bejelentésekor készült felmérés eredménye szerint a következő egy év során a kis- és középvállalkozások mindössze 37 százaléka kalkulál a béren kívüli juttatások valamelyik formájával, ami az elmúlt tizenkét év legalacsonyabb aránya.

Az Erzsébet-utalvány még a legnépszerűbb cafeteriaelem
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Ha területi bontást nézünk, a Budapesten vagy Pest megyében működő kkv-knál a legalacsonyabb a béren kívüli juttatást nyújtók aránya, tízből csupán három cégnél toldják meg az alapbért valamilyen cafeteriaelemmel.

„Az adótörvények módosítása következtében a vállalkozások már most elkezdték újragondolni cafeteriarendszerüket. Ezt mutatja, hogy bár továbbra is első helyen az Erzsébet-utalvány, ezt követően pedig a munkába járás költségeinek térítése áll, de mindkét elem népszerűsége jelentősen visszaesett (25 százalékról 18-ra, illetve 18-ról 10 százalékra), a pénzbeli jutalom azonban a harmadik helyre lépett elő a juttatások között.

Ez egybevág a jövő évi adóváltozásokkal, amely szerint évi 100 ezer forintot lehet majd nyújtani a munkavállalónak kedvező adóteherrel, miközben az Erzsébet-utalvány és a közlekedési hozzájárulás kikerül a béren kívüli juttatások köréből” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketingfőosztály vezetője.

Jövő év elejétől a helyi utazási bérlet már nem minősül béren kívüli juttatásnak – csakúgy, mint az Erzsébet-utalvány –, hanem az úgynevezett egyes meghatározott juttatások körébe fog tartozni, 49,98 százalékos közteherrel. Az üzemanyag-támogatás azonban továbbra is béren kívüli juttatás marad, mértéke jövőre 9-ről 15 forintra emelkedik kilométerenként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.