galéria megtekintése

Áfacsalásgyanú a CBA beszállítójánál

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Titkosszolgálati eszközöket is felhasználó, több hónapos felderítő munka után csapott le december elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több fővárosi húsnagykereskedőre.

A több száz nyomozó és informatikus közreműködésével végrehajtott akció nyomán a napokban a NAV bejelentette, hogy két cégcsoportot gyanúsítanak azzal, hogy mintegy ötmilliárd forintnyi adókötelezettségüknek nem tettek eleget. Az ügyekben 33 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A NAV gyanúja szerint a húsnagykereskedők külföldről, Ausztriából, Lengyelországból, Szlovákiából vásároltak húst, ám feketén, nettó áron.

Húspult a CBA-ban. A cég rendszeresen ellenőrizte beszállítóit és mindent rendben talált
Húspult a CBA-ban. A cég rendszeresen ellenőrizte beszállítóit, és mindent rendben talált
Korponai Tamás / Népszabadság

Az ügylethez a külföldi vágóhidak és a hazai felvásárló- és beszállító cégek közé fiktív, azaz valós gazdasági tevékenységet nem folytató stróman cégeket iktattak be, amelyek papíron bruttó összegért megvásárolták az importhúst, majd mint belföldi terméket „adták tovább” a valódi felvásárlónak, aki viszont levonta az áfát a „belföldi” áru után, végül Magyarországon hazaiként értékesítette az importárut.

 

A Hvg.hu megtudta a céghálózat több cégének, illetve vezetőjének a nevét. A cégek közül az egyik meggyanúsított vállalkozás, a Pagony Meat Kft. a CBA nagy üzleteinek az egyik fő húsbeszállítója. A cégpapírok szerint a 2006-ban alapított vállalkozás P. Tibor és P.-né G. Márta fővárosi magánszemélyek tulajdonában van. A vállalkozás 2010 után jött lendületbe, 2013-ra már hárommilliárdos forgalmat bonyolított le, ám az adózott eredménye mindössze 30 millió forint volt.

Érdeklődésünkre a CBA-nál megerősítették, hogy keretszerződésük van a céggel, ám ezen túlmenően csak annyit közöltek, hogy a beszállítóikat folyamatosan ellenőrzik, a közhiteles cégnyilvántartás szerint az említett vállalkozás törvényesen működik, nincs ellene felszámolás. A másik vállalkozáscsoport – bár a Hvg.hu információi szerint a két hálózat egymással is üzletelt – tatabányai illetőségű: a BS Mix, illetve az azóta már felszámolás alatt álló BS Meat Kft. közétkeztetéssel foglalkozó cégeknél terítette a húsárut.

A BS Mix is hasonló méretű lehetett, mint a Pagony: 2013-ban 3,7 milliárdos árbevételt produkált, ám ebből szerény 40 millió volt az adózott eredménye. Ennek ellenére a NAV házkutatást végző nyomozói elképesztő luxussal találkoztak a cégvezetőknél, készpénzben és bankszámlákon több mint 630 millió forintot zároltak, ezen túl az egyik ügyben huszonnégy gépjárművet, aranytárgyakat, drágaköveket foglaltak le. A tatabányai bűnszervezet vezetőjének pedig a luxusingatlanát, autóit is hatósági zár alá vették, és vagyonosodási vizsgálatot indítottak ellene a legális jövedelméhez képest aránytalan gyarapodása miatt.

A NAV szerint luxuskörülmények között élő vértesszőlősi cégvezető, B. Sándor a Figyelő információi szerint korábban az időközben Mészáros Lőrinc polgármester tulajdonába került felcsúti Bakony Hús Kft. veszprémi üzemvezetője volt. A cég üzemében előbb azt mondták, „már nem dolgozik ott B. Sándor”. Később Mészáros Beatrix cégvezető úgy fogalmazott, hogy 2011-ben valóban jelentkezett náluk B. Sándor munkára, ám ők nem vették fel, és azóta sem volt kapcsolatuk vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.