galéria megtekintése

Retteghetnek az áfacsalók, de az adóhivatalnak sem lesz könnyű

3 komment

Munkatársunktól

Újabb fegyvert vet be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az áfacsalók ellen – legalábbis azóta, hogy egy éve először előjött a cégek számlázásainak bekötése az adóhatósághoz, így illeti több újság, portál is ezt az intézkedést.

A bevezetés időpontja körüli bizonytalanságot oszlathatja, hogy a NAV egyik vezetője a kormányközeli Magyar Időknek elmondta, jövő júliustól kell rácsatlakozni a hivatal rendszerére. De mi is ez az eszköz?

Hamarosan a múlté lehet ez a számlakiállítási mód
Hamarosan a múlté lehet ez a számlakiállítási mód
Kallus György / Népszabadság

Ma már elterjedt az elektronikus számlázás, ezt kötnék be a NAV-hoz. Így gyakorlatilag azonnal befutnának a számla főbb adatai, tudná a hivatal, mely cég kivel szerződött, milyen áron, milyen mennyiségre. Mindebből az is következne, hogy könnyebben ellenőrizhető lenne egy cég az áfa visszaigénylése esetén, és elvileg a számlagyárak is kiszűrhetők lennének. Legalábbis elméletben. Az adócsalók nagy része most azt használja ki, hogy adóbevallást csak egy-három hónappal később kell benyújtani, mint amikor az ügylet lebonyolódik két cég között, az áfát például az eladó cég felszámítja, de később nem fizeti be a költségvetésbe. A céget az adóbevallás esedékességéig kiürítik, az adóhatóság pedig gyakran azt találja, hogy a cégnek új tulajdonosa lett, gyakran nehéz sorsú, olykor magyarul beszélő, de külföldi állampolgár veszi a nevére a csalást elkövetett vállalkozást, az elsíbolt összeget pedig kis eséllyel tudja csak behajtani a hatóság.

 

A piacon számos számlázási szoftver kapható, a bevezetésig le kell tisztázni, hogy vagy egységesítik valamilyen szinten ezeket a programokat – mert a NAV-nak minden szoftver által küldött adatot tudnia kell majd fogadni –, vagy akár ki is kötheti a kormányzat, milyen szoftvert kell használni. A NAV-nak is fel kell készülnie az óriási adatforgalom fogadására, valamint egy hatalmas informatikai rendszert kellene fejleszteni. Vannak nagyvállalatok, amelyeknél percenként több tízezer számlát bocsátanak ki – mondta korábban a Hvg.hu-nak egy adótanácsadó.

Zara László, az adókamara elnöke pedig azzal érzékeltette, hogy micsoda adatdömpinggel kellene megküzdenie, fogadnia és feldolgoznia az adóhivatalnak, hogy szerinte másfél millió adóalanyra kellene kiterjeszteni az elektronikus számlázást és annak bekötését az adóhivatalhoz ahhoz, hogy hatékonyan, az áfacsalásokat érdemben megnehezítő módon működjön a rendszer. Emlékeztetőül: az online pénztárgépek bevezetésére két év felkészülési időt hagyott a kormányzat, az 200-300 ezer adóalanyt érintett, az újabb terv jóval nagyobb kört érint.

Könyvelők, adószakértők az ötlet felmerülése óta annak a félelmüknek is hangot adtak, hogy a NAV-hoz voltaképpen minden érdemi üzleti információ befut a cégekről, kiszivárgásuk pedig komoly károkat tud okozni az érintett vállalatoknak. Ráadásul a 2013-ban kirobbant áfabotrány óta többször azzal támadták az adóhatóságot (bár az ezeket a vádakat rendre visszautasította), hogy egyes vállalkozásokat kipécéz magának, diszkriminatívan kezel bizonyos cégeket, míg más vállalkozások ballépéseit pedig jótékonyan elnézi. Munkatársunktól

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.