galéria megtekintése

Adó véd a disznóságtól

3 komment


Fekete Gy. Attila

Minimálisra mérséklődhet a sertéshúsáfával kapcsolatban elkövetett csalások száma, mert az adócsökkentés miatt már nem éri meg bajlódni ezzel. Kérdés, mi lesz a következő termékkör, amire a bűnözők rárepülnek.

Nemrég ismét milliárdos áfacsaláson értek egy bandát az adóhatóság ellenőrei. A közelmúltban felszámolt szervezet Lengyelországból, Csehországból és Hollandiából vásárolt élő sertéseket, áfamentesen. Könyvelésükben azonban hazai beszerzésként tüntették fel az importállatokat, így adták tovább őket a vágóhidaknak, majd a feldolgozott sertéseket áfával növelt áron értékesítették. Ezután még az eladás után „fizetett” áfát is visszaigényelték.

Az áfa szempontjából korántsem mindegy, hogy a disznó él vagy fél
Az áfa szempontjából korántsem mindegy, hogy a disznó él vagy fél
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Amikor az élő, valamint a fél sertés áfáját öt százalékra csökkentették, a banda módszert váltott. Úgy adminisztrálták az ügyleteket, mintha a külföldön vásárolt élő sertéseket egy, a csoport érdekeltségébe tartozó magyar cég vásárolta volna meg, és azt dolgoztatta fel valamelyik magyar vágóhídon. A feldolgozott húst már az arra vonatkozó 27 százalékos áfával értékesítették. A cégláncolatba beiktatott feldolgozóvállalat persze nem fizette be az áfát, miközben a feldolgozott húst és húskészítményeket ez esetben is áfás áron értékesítették.

 

Budapesten és hét megyében összesen 30 helyen folyt házkutatás az ügy kapcsán, hét gyanúsított ellen indult eljárás. Ők megközelítőleg egymilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Ennek a módszernek is befellegzett azonban, miután január elseje óta már majd mindenféle sertéshúst ötszázalékos forgalmi adó terhel – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint legalábbis. Igaz, ennek ellentmond, hogy a fent említett banda még az idén is folytatta a húsimportot. Utolsó szállítmányuk a NAV akciója alatt érkezett meg az érdekeltségükbe tartozó vágóhídra.

Kiskapu elvileg még mindig maradt, hiszen a vágási melléktermékek – például a máj és a zsírszalonna – áfája nem csökkent. Ám erre már korántsem olyan jövedelmező csaló bűnszervezetet alapítani, mint egykor. Nehéz lenne lepapírozni egy olyan ügyletet, amelyben a kamionnyi röfögő disznóból végül kizárólag máj és zsírszalonna lesz.

Azzal kapcsolatban a NAV illetékesei nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, hogy mi lesz a következő termékkör, amire az áfacsaló bűnszervezetek kivetik a hálójukat. Bármire sor kerülhet, ami nagy tömegben fogy vagy drága, és ezért érdemes elcsalni az utána befizetendő forgalmi adót.

Immár tizenhatodik éve virágzik ez az iparág. Kezdetben az értékes – magas áfatartalmú – elektronikai alkatrészek adóját nyelték le különböző trükkökkel a „kereskedők”, majd a nagy tömegben mozgatott, gyorsan értékesíthető tömegáruk felé fordultak. 2008 és 2012 között a gabonára elkövetett csalások uralták a piacot. Ezt azonban a gabonafélékre és olajos magvakra bevezetett fordított adózás egy csapásra megszüntette.

Az utóbbi időben a növényi olaj, a cukor, a rizs és a húsok vették át a gabona szerepét az adócsalásokban. Az áfacsökkentés miatt a sertéshús várhatóan teljesen kikerül a csalók érdekeltségéből. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lesznek ilyen ügyek.

Elektronikus nyomkövető

Az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rend­szer) bevezetése óta a NAV nemcsak nyomon követni képes az adózás szempontjából kritikus termékeket, de a rendszer az utólagos ellenőrzésekhez is szolgáltat adatokat. Így könnyen kiderülhet, ha nyoma vész egy ka­mionnyi röfögő sertésnek, vagy az importált állat hazai beszerzésű disznóból lett tőkehússá alakul a vágóhídon. Az ekáer alapján az első negyedévben az adóhatóság 3,5 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg, és több mint 39 millió forint mulasztási bírságot vetett ki.

Az állam egyébként – köszönhe­tően az ekáernek és a NAV akcióinak – az esetek többségében részben vagy egészben visszaszerzi a bűnözőktől elcsalt milliárdjait. Mindazonáltal az adócsalás közben piacra dobott húsok eközben jelentős károkat okoznak az ágazat törvényesen működő szereplőinek. Az ő kárukat azonban senki nem téríti meg.

Bárándy Péter ügyvéd, volt igaz­ságügy-miniszter lapunknak azt mondta: reménytelen vállalkozás lenne, ha a tisztességes hústermelők, feldolgozók és kereskedők kártérítési pert indítanának a csalók ellen. Bizonyíthatatlan ugyanis, hogy a fellépésük nyomán az egyes piaci szereplőket mekkora kár érte, és mekkora haszontól estek el. Sőt még az is kétséges, hogy esetleges veszteségeik bizonyosan a csalók miatt keletkeztek. Elvileg felvethető lenne az állam, mint ellenőrző és piacszabályozó hatóság felelőssége, de ugyan ki vállalkozna egy ilyen, szintén kétes kimenetelű perre?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.