galéria megtekintése

A szürke ötvenfokos szabadságharca

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Januárban be kellett jelenteni a házi pálinkafőzőket az önkormányzatoknál. Összesen mintegy tízezer berendezést vettek leltárba, ezzel az adattal számolva akár egymillió liter szesz is lecsoroghatott tavaly a butykosokba. Ez már-már vetekszik a hivatalosan lefőzött és leadózott kereskedelmi mennyiséggel.

A pálinka-szabadságharc 2011-es meghirdetése óta szépen elszaporodtak a házi főzőberendezések. A NAV-nál összesített adatok szerint majd tízezer pálinkafőző alkalmatosságot állítottak hadrendbe a serény magyarok. A meglévő berendezéseket az önkormányzatoknál januárban be kellett jelenteni, az újakat természetesen megvásárlásuk után kell regisztrálni.

Ütős adóemelésre készülhetnek a házi pálinkások, mert az EU szerint az ezerforintos átalány tarthatatlan
Ütős adóemelésre készülhetnek a házi pálinkások, mert az EU szerint az ezerforintos átalány tarthatatlan
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A helyhatóságok minden hónap 15-e után továbbítják az adatokat a NAV-nak. Az első összeírás által kimutatott majd tízezer főző – ha feltételezzük, hogy azok tulajdonosai a törvényt betartva járnak el – összesen több mint egymillió liter, átlagos erősségű szesz előállítását teszi lehetővé. A szabályok szerint a magánfőzők összesen 86 liter 50 fokos pálinkát állíthatnak elő legálisan, a legelterjedtebb, negyvenfokosra hígított szesz mennyisége így meghaladhatja az egymillió litert.

 

Korántsem biztos természetesen, hogy minden főzőtulajdonos elmegy a falig, hiszen ha csak egy-két barackfa hullójából akar szeszt főzni, abból lehet, hogy csak húsz liter jön le – főleg ha komoly harc alakul ki a háztartás lekvárfőző szárnyával a gyümölcs felhasználását illetően. Az egymillió liter pálinkához viszonyításképpen érdemes hozzámérni a kereskedelmi forgalomba került mennyiséget is: ez a jövedéki statisztikák szerint nagyjából 1,8 millió liter pálinkát tehetett ki tavaly.

Az adóbevétel ezen az ágon egyre kisebb: a pálinka utáni jövedéki adót 2011, vagyis a pálinka-szabadságharc megindítása óta számolja külön a NAV, azóta 2,2 millió literről csökkent a mennyiség. Vagy ennyivel kevesebb tömény szeszt iszunk – ami nem valószínű –, vagy máshonnan szerezzük be a kívánt mennyiséget. Ez lehet saját gyártás, de bérfőzetett pálinkákból is szert lehet tenni némi szíverősítőre.

Az egymillió liter után a szabályok szerint összesen tízmillió forint bevétel jön be – a magánszemélyek ugyanis ezerforintos átalányt kell fizessenek, tízezer főzőberendezéssel számolva pedig nem jön össze túl sok bevétel. Nagy kérdés, hogy valójában mennyi pálinkát főznek a sufnikban, melléképületekben. A szabályok szerint a főzők bejelentését, azok megfelelő használatát az önkormányzatok ellenőrzik, a NAV pedig továbbra is a jövedéki ellenőrzések keretében kutakodhat illegális üzemek, raktárak, lepárlóberendezések után.

A NAV reményei szerint az önkormányzatok megfelelő körültekintéssel járnak majd el az ellenőrzéseik során, így komoly visszaélésekre talán nem kell számítani. Mindamellett érdekes lehet egy efféle ellenőrzés egy olyan faluban, ahol mindenki, beleértve a polgármester családját és szomszédait, évtizedek óta gyártja – és kínálja – a szeszt. Érdekes lesz tehát a házi főzés jövője, miután az Európai Bizottság szerint nincs rendben az ezerforintos átalánydíj, ezért az idén kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben.

Orbán Viktor a kupicával
Orbán Viktor a kupicával
M. Schmidt János / Népszabadság

Szerinte a házi berendezésekben előállított szesz után is az egyéb szabályok szerint kellene adózni, ami mindösszesen majd 72 ezer forint adót jelentene. Ez egy liter negyvenfokos pálinka esetében 670 forint adóra jön ki. Ez alapvetően rajzolhatja át a házi pálinkafőzési piacot, így ugyanis már nem is lesz annyira olcsó mulatság a főzés – bár az is igaz, hogy a nyilvántartott tízezer magánszemély több százezer forintot is fizethetett a főzőberendezésért, ami szintén jelentős ugrás volt a kuktából átalakított, rézcsövezett szerkezetekhez képest.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.